“Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap waar een therapeut je niet zomaar vanaf helpt”

Vanuit haar nieuwetijdspraktijk in Reusel probeert Ankie Lepelaars mensen te helpen met hun hoogsensitiviteit om te gaan. Door haar eigen, niet altijd positieve ervaringen als hoogsensitief persoon wil ze nu andere mensen helpen die hetzelfde meemaken. Ik praat met haar over de kracht van muziek, de toename van het aantal hoogsensitieve personen, de wetenschap en nog veel meer.

Ankie in haar praktijk te Reusel – Foto door Max Krijnen

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit betekent dat je, bewust of onbewust, extra openstaat voor prikkels. Dit kan leiden tot veel klachten of nadelen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, of een vol hoofd.
“1 op de 5 mensen in je omgeving is hooggevoelig. Hoogsensitiviteit is een uiting om te overleven in een wereld die veel verandert,” is te lezen op de website van Ankies praktijk. Daar staat een hele lijst aan kenmerken die naar voren kunnen komen bij hoogsensitieve personen, van ‘niet houden van verassingen’ tot ‘zeer gevoelig zijn voor pijn.’ “Hoogsensitieve personen kunnen door de hoeveelheid prikkels zelfs fysiek ziek worden,” vertelt ze. Zo werd ze vroeger zelf vaak duizelig of misselijk. Nu denkt ze dat ook dat toe te schrijven was aan het feit dat ze hoogsensitief is.

Hoe ben je met je hoogsensitiviteit opgegroeid?

Ankie wil graag mensen helpen die hetzelfde doormaken als zij vroeger heeft gedaan. Ze voelde zich vaak ziek en had veel last van hoofdpijn. Daarnaast waren typische kinderangsten zoals angst voor het donker bij haar een stuk sterker. Nadat ze een hele tijd vaak in het ziekenhuis kwam, een hoop verschillende medicijnen had geprobeerd en er verschillende diagnoses van kanker tot epilepsie getrokken waren, eindigde Ankie in de praktijk van een van haar docenten. Haar docent had een soortgelijke praktijk als Ankie nu heeft. “Hij heeft me van mijn hoofdpijn afgeholpen. Ik heb natuurlijk nog wel ooit hoofdpijn, maar niet meer chronisch.”
Na een tijd binnen het onderwijs als muziekdocent actief te zijn geweest, wilde Ankie iets anders. Na enkele holistische opleidingen gevolgd te hebben, besloot ze aan huis een praktijk te openen, waar ze nu haar passie voor muziek en voor het helpen van mensen probeert te combineren.

Wat voor effect heeft je muziektherapie op hoogsensitieve mensen?

Ankie legt uit hoe muziek hoogsensitieve mensen kan helpen. “De trillingen resoneren door je hele lichaam. Dit helpt bij het verlagen van je bloeddruk, bij de ademhaling en om te ontspannen.” Daarnaast kunnen verschillende soorten muziek volgens Ankie bepaalde emoties versterken, afzwakken of oproepen. Zeker in groepsverband is muziek volgens haar een krachtig medium, omdat het verbindt. “Voordat mensen gingen praten met elkaar gebruikten ze een soort zang/ritmes om te communiceren. Van oorsprong hebben we altijd muziek gemaakt, veel mensen doen dat niet meer.”
Ten slotte zegt Ankie dat het mensen enorm kan helpen om even los te gaan op een drumstel, of om juist tot rust te komen met een ander instrument. Ook hierbij zet ze haar eigen ervaringen met hoog sensitiviteit in. Als ze zichzelf niet goed voelt, gaat ze achter haar piano zitten. Dan verdwijnt dat gevoel vrijwel meteen.”

“Ik zeg al van kleins af aan: ‘Ik wil later mensen beter maken.’”

De muziekbehandelingen lopen ver uiteen, maar het belangrijkste voor Ankie is dat iedereen die aanwezig is, doet waar hij of zij behoefte aan heeft. “Het doel is niet om een bandje te vormen en een liedje te maken.” Ze geeft tijdens zo’n sessie ook tips aan de aanwezigen hoe ze muziek in hun dagelijks leven in kunnen zetten.

Hoe is de toename van het aantal mensen met mentale stoornissen te verklaren?

Als ik haar vraag hoe het komt dat het aantal mensen met hoogsensitiviteit en andere stoornissen de laatste tijd zo toeneemt, denkt ze het antwoord te weten: “De moderne maatschappij is zo druk, dat het voor steeds meer mensen teveel wordt. In de oertijd hadden we dezelfde genen als we nu hebben, maar een stuk minder prikkels. Zolang je eten, onderdak en een vuur had was het goed. Tegenwoordig moeten we 24 uur per dag van alles doen. We zijn dus genetisch niet aangepast aan de moderne maatschappij.”
Daarnaast denkt ze ook dat er tegenwoordig veel sneller een stickertje op mensen geplakt wordt  die ‘anders’ zijn. Ze snapt wel waar dit vandaan komt. “De ouders van een kind en de school, moeten natuurlijk weten wat er met een kind aan de hand is voor ze kunnen helpen. Dit is ook een van de redenen dat er tegenwoordig steeds meer stoornissen voor lijken te komen.”

Zijn je behandelingen wetenschappelijk verantwoord?

De behandelingen die Ankie toepast in haar praktijk zijn niet wetenschappelijk bewezen. Volgens haar zijn er ook geen wetenschappelijk bewezen behandelingen. Ze zegt dat dit waarschijnlijk ook niet mogelijk is omdat hoogsensitiviteit niet echt een ziekte is. “De symptomen zijn natuurlijk wel te onderdrukken met bijvoorbeeld Ritalin, maar ik denk niet dat dit goed is voor de patiënt. Dit soort medicijnen heeft natuurlijk ook een hoop bijwerkingen.”
Ook denkt ze niet dat de resultaten die ze in haar kliniek boekt toe te schrijven zijn aan het placebo-effect. Mocht dit echter toch zo zijn, is dat volgens haar ook niet erg. “Als het werkt, vind ik het prima. Of dat het dan dankzij het placebo-effect is of niet, maakt voor mij niet uit.”