“Het is heel gek om je tekeningen tot leven te zien komen”

Anet van de Vorst is een illustrator en interieurarchitect uit Eindhoven. Met haar illustraties heeft ze een heel netwerk opgebouwd met kaartjes en boeken. Haar meest bekende tekenfiguren zijn Fien en Teun: twee boerenkindertjes. Hiernaast heeft ze ook een architectenbureau met haar partner Erwin.

Per ongeluk is Anet in het illustratief wereldje beland. Dit kwam door een stagiaire van het architectuurbureau waar ze voorheen werkte. “Ze wilde niets doen met architectuur. Ze wilde websites bouwen en ze dacht aan een website van mijn tekeningen. Dat meisje is een website gaan bouwen en toen ze hem online wilde zetten twijfelde ik wel een beetje. Het waren namelijk mijn tekeningen, maar ze moest de stap zetten om te zien of mensen zouden reageren.”

“Binnen een paar dagen kreeg ik een telefoontje: Wolters Noordhoff. Ze hadden mijn tekeningetjes online gezien en vonden ze passen bij een boek waarmee ze bezig waren. Aan mij de vraag of ik het wilde illustreren. Ik slikte. Zo’n grote uitgever. Het was op een heel kort termijn. De deadline was namelijk al binnen een maand. Het leek me heel leuk dus ik besloot het toch te doen. Ik ging naar mijn baas en vroeg of hij me even kon missen. Dit kon wel, want hij had genoeg mensen. Ik heb een maand lang thuis getekend. Zo ben ik per ongeluk in het illustratief wereldje beland. Door mijn stagiaire.”

 

Fien en Teun

Ook Lief! heeft haar kunnen vinden via de website. “Ze vroegen of ik het logo voor hun nieuwe baby- en kinderlijn kon maken. Zo ontstonden Fien en Teun. Lief! vond de poppetjes erg leuk. Was het een idee om een boek te maken? Dat deden we. Het eerste boekje van Fien en Teun: Fien en Teun: Ridder op de boerderij kwam uit. Zo kwamen er steeds meer boekjes en ook merchandise.” Ineens hoorde Anet niets meer van Lief!. Het bedrijf was failliet gegaan. Op dat moment vond ze het niet zo erg: “Ik had allerlei andere dingen en was toch wel een beetje klaar met Fien en Teun.”

Een jaar later gaat Anets telefoon. Het is Van Hoorne Entertainment. Ze willen Fien en Teun weer oppakken. “Ik had daar eigenlijk geen zin in. Ik wilde niet vast zitten aan die twee poppetjes. Toch ben ik overgehaald. Ik kwam namelijk binnen en er zat een jong en enthousiast team met wilde ideeën. Ze wilden in ieder geval beginnen met een boekje.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anet Illustraties (@liefsvananet)

Na vele boekjes en een televisieserie later, wilde de eigenaar van Van Hoorne een park maken. “Het is heel gek om je eigen tekeningen tot leven te zien komen. Ik heb het decor gemaakt voor de televisieserie. Toen ik dat in het echt zag dacht ik: dat had ik best wat scherper mogen tekenen. Ik blijf dan toch kritisch. Vooral omdat je het eigenlijk maar klein tekent en dan zie je het zo groot. Dan schrik je je kapot.”

Het park werd een avonturenboerderij in Groot-Ammers. “Er stonden al gebouwen op het park. Een oude schuur, boerderij en een molen. Omdat ik dus ook bouwkundig kan tekenen kon ik de tekeningen van het gebouw pakken en die inrichten met een sausje Fien en Teun eroverheen. Het park is in 2018 geopend en loopt hartstikke goed!”

In het park kunnen kinderen allerlei activiteiten doen, zoals koeien melken en een moestuintje onderhouden. “Er lopen allemaal acteurs rond en er zijn meerdere theatershows. De sfeer is erg gemoedelijk.”

“Nu willen ze een vakantiepark openen. Dit jaar hebben we vooral gewerkt aan de route van het park en hoe de huisjes eruit gaan zien. Ik heb veel hulp van mijn partner Erwin. Voor de huisjes haal ik veel inspiratie uit reizen die ik heb gemaakt. Ik zag bijvoorbeeld in Amerika een huisje die volledig bekleed was met karrewielen. Dit vond ik zo passen bij de sfeer van Fien en Teun.”

 

Reizen voor inspiratie

Voor andere projecten haalt Anet ook inspiratie uit haar reizen: “Dat moet ook. Ik denk dat het belangrijkste voor het vak is dat je jezelf moet blijven prikkelen. We gaan ook veel naar musea want als je maar thuis blijft zitten in je eigen schulp ontdek je ook niets. Je kan veel op het internet vinden, maar het is toch leuker om het zelf te zien en eropuit te gaan.”

Haar favoriete reisbestemming is Italië. “Wij hebben daar stagegelopen en dat is ook de grootste reden dat we daar steeds teruggaan. Om de mensen, om de warmte, om het land maar ook rust. We hebben daar een huisje. De ruimte om het huis heen hebben we hier niet. Je zit daar lekker in het groen en je kunt lekker wandelen. We zitten niet in ‘the middle of nowhere’, het is namelijk nog wel op een afstand dat je makkelijk de stad in kunt.”

 

Ook even wat anders

Naast Fien en Teun heeft Anet ook nog steeds haar interieurarchitectenbureau. “Het blijft een soort rode draad naast mij. Het geeft me het gevoel dat ik ook nog serieuze dingen moet doen in mijn leven. Fien en Teun is echt een kinderwereld en soms heb ik het gevoel alsof ik weer even volwassen wil zijn.”

“In de toekomst lijkt het me ook leuk om een spannend boek te illustreren. Ik zou wel iets anders willen proberen. Ik heb daar een doek staan”, Ze wijst naar een leeg canvas in de woonkamer, “Het is nu alleen nog een sneeuwlandschap.”

“Het is fantastisch dat je van je hobby je werk kan maken. Veel mensen hebben een soort angst daarvoor. Ze durven het niet. Je moet het eigenlijk gewoon doen. Je moet gewoon denken dat je het kunt. Een beetje zelfvertrouwen is belangrijk. Laat je niet te erg beïnvloeden door je omgeving. Je moet ook niet meteen opgeven als het even tegenzit. Niet kijken naar anderen om je heen en jezelf wijsmaken dat zij beter zijn dan jij. Dat maakt niet uit. De juiste mensen vinden je wel. Volg gewoon je eigen pad.”