‘Het is geen homofobie als je verband legt met geloof’

Met regenboogvlaggen reageren onder instagramposts van de ChristenUnie. Dit is één van de vreedzame protestacties van Marten Verheij (19) na de uitspraken van minister van onderwijs Arie Slob. De onderwijsminister beweerde dat scholen het recht hebben om ouders in een verklaring afstand te laten nemen van homoseksualiteit. Dit voelt als een klap in het gezicht van de lhbti-gemeenschap. In dit interview praat Marten Verheij over dat de uitspraken van Arie Slob anno 2020 écht niet meer kunnen. Marten is zelf homoseksueel en kwam uit de kast op de middelbare school.

Joris Oostveen, 27-11-2020 15:35

Begin deze maand kwam er veel kritiek op minister Arie Slob. Het bieden van een veilige leeromgeving én het afwijzen van homoseksualiteit – veel politici, de homogemeenschap en BN’ers vonden het niet samengaan. De vrijheid van onderwijs, dat ruim honderd jaar oud is, heeft het doel minderheden te beschermen tegen het juk van de meerderheid. Echter neemt de publieke steun voor religieuze minderheidstandpunten gestaag af. De vrijheid van het individu wordt steeds belangrijker gevonden, en homo-emancipatie staat nu ook steeds vaker op de politieke agenda.

Onderwijs en seksualiteit

Marten Verheij zat op het VWO en kwam begin vijfde klas uit de kast. “Je moet naar school gaan om jezelf te ontwikkelen, dat lukt niet als de school niet accepteert wie je bent.” Hij neemt het feit dat scholen het recht hebben om homoseksuelen te kunnen discrimineren op basis van religie erg kwalijk. “Je moet gewoon jezelf kunnen zijn. Uit eigen ervaring kan ik snappen dat je anders constant een deel van jezelf zou moeten onderdrukken.”

“Of je nou wel of geen homo mag zijn van een religie, het afwijzen van mensen om wie ze zijn is een vorm van discriminatie. Ik snap niet waarom het zijn van homo zou botsen met een schoolprofiel. Onderwijs en seksualiteit staan los van elkaar.” Marten ziet één manier hoe het onderwijs en iemands geaardheid elkaar zouden kunnen beïnvloeden: je kan als leerling het gevoel krijgen dat school je in de steek laat. Daarvan ligt overigens de regie volledig in de handen van de school vindt Marten. “Als je leert dat het geloof van jouw school en vrienden vindt dat jij er niet bij mag horen, zou dat kunnen botsen. Maar dat ligt niet aan het feit dat iemand gay is, maar dat ligt aan hoe de school is ingericht.”

Martens eigen ervaringen met het zijn van homoseksueel op de middelbare school waren nochtans verschillend. “Als iemand schold met het woord ‘homo’ vond ik het écht niet fijn. Zoiets is verschrikkelijk en mag nooit gebeuren. Voor mij was dát een teken dat mensen er niet oké mee waren. Dit vond ik een reden om het uit de kast komen nog langer uit te stellen.” Desondanks kwam hij in de laatste jaren van het voortgezet onderwijs uit de kast bij vrienden en familie. “Ik kwam niet groots uit de kast omdat ik vind dat ik anderen niets verschuldigd ben, maar ik heb nooit last gehad van mijn seksualiteit op de middelbare school. Daarin was mijn school een heel fijne leeromgeving qua acceptatie.”

Sociale media

Journalist Tim Hofman riep via instagram op de minister te mailen een SP-motie aan te nemen waarmee de partij een einde wil maken aan dit soort verklaringen. Marten heeft dat niet gedaan. “Achteraf had ik me er wat meer over kunnen uitspreken omdat de uitspraken van Slob echt niet door de beugel konden. Ik postte wel meerdere instagramstories over dit onderwerp. De actie van Tim Hofman vond ik wel echt top. Ik vind het goed dat hij jongeren bewust maakt wat er speelt en wat er wel en niet kan in Nederland. Hij doet er vervolgens daadwerkelijk iets mee.”

Er zijn regelmatig homofobische haatberichten te vinden onder instagramposts die te maken hebben met homoseksualiteit. ‘Weerzinwekkende kankerhomo’s’ of ‘Iedereen zou zo’n verklaring moeten ondertekenen’ zijn enkele voorbeelden hiervan. Het raakt Marten niet meer. “Ik lees het soms wel, maar ik doe er niks mee. Ik weet niet of mensen dan zoeken naar aandacht of dat ze het daadwerkelijk zo vinden.”

De discussie

In een interview zei Slob dat het ‘heel vervelend is hoe dit jonge homo’s raakt’ en zijn uitspraken te ver gingen. Echter denkt Marten dat de verklaring was voortgezet als er geen kritiek was gekomen. “Als het niet besproken was in de Tweede Kamer had hij die opmerking niet gemaakt en was dit doorgegaan. Het is verschrikkelijk dat het acceptabel zou zijn dat scholen homoseksualiteit zouden mogen afwijzen. Aan de andere kant zie je dus ook wel dat op het moment dat homofobie aan het licht komt, een heel groot deel van Nederland in opstand komt. Van BN’ers tot politici tot veel mensen op sociale media.” Een fijn gevoel vindt Marten.