’De flipperkast brengt de gedachten en motieven van kunstenaars naar voren’

Vandaag op bezoek bij het Dutch Pinball Museum in Rotterdam. De eigenaar is Gerard van de Sanden, de man draagt een pacman colbert en heeft een grote fantasie. Het museum verhuist begin 2020 naar de dubbelde palmboom in Delfshaven. Hij gaat hiervan van 200 m² naar 700 m². Ik sprak met Gerard van de Sanden over de kunstwaarde van flipperkasten, zijn passie voor het flipperen, en hoe de toekomst eruitziet.

Gerard van de Sanden is begonnen als schilder maar heeft nu zijn eigen excentrieke museum.                                                                                    Na mij even te hebben voorgesteld kreeg ik gelijk een colaatje aangeboden. Ik ging hierna even rondkijken. Het museum zit vol met verrassingen zo is een trap geverfd met de theme-song van Batman, hebben de toiletten maar een kleur (roze en blauw) en zit er een sticker op de deur met de tekst: “niet bekend van tv”.

Waarom bestaat er een museum voor flipperkasten?

Ik ben al sinds mijn zesde levensjaar gefascineerd door het flipperen en heb in de jaren een hele verzameling opgebouwd. Zo is het museum tot stand gekomen.

Komen er meer flippermusea?

Nee, dat is uitgesloten, de reden hiervoor is dat niet iedereen dezelfde leerzame waarde over flipperen kan vertellen zoals ik dat doe. Een andere reden is dat ik al heel mijn leven hier mee bezig ben en je niet zomaar dezelfde fascinatie en passie kan hebben voor de flipperkasten.

Wat is de kunstwaarde van “de flipperkast”?

De meeste musea zijn statisch en verre van interactief, hier daarentegen mag je ook op de flipperkasten spelen en hoef je niet op 5 meter afstand iets te bewonderen. Ook vergeten de meeste mensen dat er in flipperkasten kunst verwerkt is, alles wat jij namelijk ziet is ooit ontworpen en bedacht door iemand. De flipperkast brengt de gedachten en motieven van kunstenaars naar voren.

Waarin verschilt het flippermuseum van andere musea?

Mijn museum is een ‘’Useum’’, deze term heb ik zelfverzonnen. En dat betekent dat je hier niet alleen hoeft te observeren, maar ook actie kan ondernemen. Zo kun je naar de flippergeschiedenis kijken, maar kun je ook op de kasten spelen. Zo kun jij een echte ervaring van je bezoek maken.

Ben jij het enige flippermuseum ter wereld?

Nee!, Maar wel de enige in Nederland, in Europa zijn er vier en in de Verenigde Staten wel meerdere.

Waarin onderscheidt jouw flippermuseum zich?

Voor zover ik weet ben ik enige die rondleidingen geeft en les over de geschiedenis van flipperkasten.  Ook heb ik unieke flipperkasten vanaf 1900 tot en met 2019, zo heb ik de eerste flipperkast, Humpty Dumpty, maar ook een flipperkast waar op de achtergrond Adolf Hitler tussen het publiek staat. Ook heb ik bouwtekeningen van de bekendste flipperkasten. En de mallen waarin spelobjecten gemaakt werden voor de flipperkast.

Hoe zou jij jouw eigen kunstvorm omschrijven?

World under glass

De flipperkast is een “world under glass”, de flipperkast is letterlijk een wereld op zichzelf en laat zich niet beïnvloeden door algoritmes en patronen. De wereld onder het glas zit vol met kunst in vele vormen. Elke kast is ontworpen door kunstenaars en grapchic-designers, ook zitten er statische beelden in de flipperkast. De Flipperkast bevat ook “easter eggs”, waarin verborgen spelobjecten pas tijdens het spelen op de flipperkast tevoorschijn komen.

Wie is jouw doelgroep en wat voor mensen trekken jullie zoal aan?

In het begin heb ik daar lang over nagedacht, inderdaad wat voor doelgroep moet mijn museum hebben?    Uiteindelijk zijn het wel de 40-plussers, die net als ik ook opgegroeid zijn met flipperen en arcades. In het begin dacht ik dat ik dan 40-jarige met zweetoksels en linnen tasjes zou aantrekken, maar uiteindelijk zijn het normale mannen, die hun kinderen en vrouw erbij betrekken en die ook aan het flipperen zetten. Maar alles komt hier, van peuter tot hoogbejaard.

Er zijn hier bekende Nederlanders geweest, hoe hebben ze jouw museum weten te vinden?

Nou neem bijvoorbeeld boef en lil kleine, de opname van hun videoclip was in de loods hiernaast en in hun pauzes kwamen hun hier op de flipperkast spelen. Mark Rutte liep hier op de kade, en heb hem toen uitgenodigd om even binnen te komen kijken. Ze hebben niet dezelfde interesse in het flipperen, maar vinden het wel leuk en voor mij is het een gratis reclame.

 Waarom de aparte openingstijd, 11:58 tot 18:02?

Zo ben ik op drie dagdelen open, het valt op!

 Wat is het pronkstuk van jullie museum?

Dat zijn er twee, de Humpty Dumpty (de eerste flipperkast met flippers) en onze eigen gebouwde Matrix-flipperkast waarin 3500 manuren zitten.

Hoe ziet de toekomst van het museum eruit?

Op deze locatie zitten we in de eindfase, want we verhuizen in januari 2020 naar de Dubbelde palmboom in Delfshaven. Hier blijven we de komende 3 jaar. Wij gaan hier van 200 naar 700 m², dus nog meer flipperplezier!

Binnen bij het Dutch Pinball Museum