Een ‘Brooklyn straat’ in klassiek Krakau

KRAKAU- De zijstraat die de Dietla straat en de Gertrude straat met elkaar verbindt, heet de Józefa Sarego straat. De weg ligt in het oude deel van Krakau en als je doorloopt naar de hoofdweg, zie je het park waar vroeger de oude stadsmuur stond. ‘The Big Pear’ is de bijnaam voor het oude gedeelte in Krakau, vanwege de typerende vorm.

Maar terug naar de Józefa Sarego straat, de straatnaam Józefa Sarego komt van de architect Jozef Saré.  Jozef is op 1 september 1850 geboren in Chorowice, een klein dorpje dat een halfuurtje rijden van de bruisende stad Krakau ligt. Jozef heeft bouwkunde gestudeerd in zowel Krakau als Wenen. Zijn werk bestaat onder andere uit de bouw van de middelbare school van Sint Anne en het Provinciaal Bureau in Krakau. Sinds 1905 was hij vicepresident van Krakau tot aan zijn dood op 23 maart 1929.

De oude hoge herenhuizen sieren deze oude straat, met klassieke raamwerken en balkonnetjes. Je krijgt het gevoel alsof je door de straten van Brooklyn loopt, met alle hoge, smalle, bakstenen huizen.  Sinds 1919 heeft het theater Bagatela zich hier in Krakau gevestigd, waar later op de Józefa Sarego een kleiner theater is bijgekomen. Het theater had zijn eerste optreden in 1919 over een onberispelijke vrouw. Het verhaal werd geprezen door recensenten voor het vrolijke en eerlijke toneelspel. Het zaaltje heeft 100 zitplaatsen die rondom het platform staan. Omdat het theater niet meteen opvalt tussen de particuliere woningen, zijn de toeristen hier niet snel te vinden.