Interview | De 25-jarige kopenhaagse Caroline is activist bij Extinction Rebellion en ‘vecht’ tegen het uitsterven van de mensheid: “We moeten NU iets doen” 

Met het feit dat Denemarken wereldwijd voorop loopt op het gebied van klimaatvriendelijk- en duurzaamheid zijn de activisten van klimaatprotestgroep Extinction Rebellion Denemarken het niet eens. Als we zo door gaan, eindigt het, volgens XR, in een uitsterving van de mens en daarom moeten we als mensheid onze verantwoordelijkheid nemen.

AnnavanBeek | Props Bron: Facebook
“Mijn naam is Caroline. Ik ben 25 jaar oud en momenteel werk ik parttime. Ik ben activist en vrijwilliger bij verschillende instanties én ik heb net mijn bachelor in psychologie gehaald. Inmiddels ben ik al 3 jaar onderdeel van Extinction Rebellion  in Denemarken.”

“Extinction Rebellion is een globale beweging van mensen die burgerlijke ongehoorzaamheid gebruiken in een poging om een massa uitsterving van de mens tegen te houden”, legt Caroline uit terwijl ze op een groot vel papier met koeienletters opschrijft waar de mensen zich moeten melden voor het evenement van Extinction Rebellion, dat hier vanavond plaats gaat vinden.

AnnavanBeek | Props Caroline tijdens een protest van Extinction Rebellion Denemarken.
Bron:  Facebook

Caroline’s watervaste stift krast over het papier en wiebelend op de poten van de oude, houten stoel vervolgt ze haar verhaal. “Je ziet op straat de mensen die demonstreren met, hoofdzakelijk, burgerlijke ongehoorzaamheid maar intern moet er ook een hoop geregeld worden. We doen ook veel administratief- en voorbereidend werk bijvoorbeeld.”

Op de vraag naar die burgerlijke ongehoorzaamheid legt ze uit dat dat vooral in de vorm van bijvoorbeeld wegblokkades of het verstoren van parlementaire bijeenkomsten is: “Het is altijd zonder geweld, erg belangrijk”.

AnnavanBeek | Props Bron: Facebook

“Extinction Rebellion heeft 3 eisen”, vertelt ze, “de eerste is dat de overheid, de media en de bedrijven moeten gaan starten met het vertellen van de waarheid.” Want, volgens Caroline hoor je de geluiden die de wetenschap, UN en de IBCC naar buiten brengen over de ernst van de klimaatcrisis niet terug in de berichten van de media, de overheid en de bedrijven in Denemarken. “Het is niet iets waar de Deense overheid het over heeft. Ze willen niet eens in discussie gaan over het feit dat we de agricultuur en de landbouw in Denemarken zouden moeten terugdringen”.

“De tweede eis is dat we NU iets moeten gaan doen, ons doel is om in 2025 in Denemarken een C02 uitstoot te hebben van nul. Wel een heel ambitieus doel”, geeft ze grinnikend toe, “maar het gaat erom dat we nu iets gaan doen en dat we het ondernemen van actie niet uitstellen”.

“Onze laatste eis is dat we een burgerraad moeten hebben”, ze stelt haar zin bij, “we hebben er al een in Denemarken maar die heeft geen macht”. Ze zucht. “De macht behoort toe aan de mensen in plaats van politici die hun besluiten baseren op het feit dat ze de komende verkiezingen opnieuw willen worden verkozen”.

AnnavanBeek | Props Bron:  Facebook

Wanneer ik begin over het dat Denemarken wereldwijd zo’n vooroploper is op het gebied van klimaat en duurzaamheid, knikt Caroline instemmend mee. “Ik heb niet zoveel verstand van het klimaatbeleid in andere Europese landen maar ik weet dat Denemarken ver is van waar het zou moeten zijn. Denemarken mag dan vooruitlopend zijn op het gebied van klimaat en duurzaamheid maar dat vindt ik geen excuus om niet te doen wat we eigenlijk zouden moeten doen. We gaan hier Denemarken gewoon door met leven alsof de klimaatcrisis er nooit is geweest, we proberen niets te veranderen aan de manier waarop onze maatschappij functioneert en de manier waarop we leven. Dat andere landen dat ook niet doen is geen excuus.”

AnnavanBeek | Props Bron:  Facebook

Er is geen ambitie om zelf een politieke partij te beginnen en concrete plannen zijn er ook niet: “Ik denk dat dat is waar de burgerraad komt kijken, zij moeten met complete plannen komen. Niet voor de gehele klimaatcrisis natuurlijk, maar voor kleinere onderwerpen.”

Voor het eisen van een burgerraad is  Caroline met Extinction Rebellion Denemarken afgelopen vrijdag (13 Mei) nog de straat op gegaan. “We hadden alle negen bruggen naar het parlement bezet.” Ze kijkt trots en vervolgt glimlachend het verhaal. “Dat heeft wel maar 20 minuten geduurd, daarna heeft de politie de hele boel ontruimd en zijn we met z’n alle op één brug gaan staan. De reden voor deze actie was dus de burgerraad, we willen de macht terug naar de mensen.”

Het breken van de wet én de inhoud van de actie is iets dat ze van tevoren in overweging hebben genomen: “We doen dit niet zomaar om mensen te irriteren of in de weg te zitten, we willen iets overbrengen en jammer genoeg is het erg lastig om politici te verstoren en een wegblokkade is dan de beste optie.”

“persoonlijk zie ik niet echt het nut in van legaal actievoeren. Ik zie hoe andere protestgroepen op een legale manier actievoeren en heeft weinig effect. We hebben zowel legaal als illegaal actievoeren nodig in Denemarken, maar op dit moment is er een tekort aan dat laatste.