Nieuwsbulletin 4 mei

WELKOM BIJ HET NIEUWSBULLETIN VAN KAYLIN CLIGGE, SAM WAEGHE, RENS VAN MAASAKKER EN MATS COOPER. 


Kardinalen kunnen weer voor de rechter worden gesleept 

VATICAANSTAD – Paus Franciscus heeft een wet veranderd waardoor kardinalen en bisschoppen weer voor het Vaticaans gerechtshof kunnen worden gesleept. Deze wet volgt in een serie van anti-corruptiewetten die het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk heeft ondertekend. Voorheen was het zo dat geestelijken alleen berecht konden worden via een speciale hoge raad die door andere kardinalen wordt gerund. 

In de apostolische brief – een brief geschreven door de paus – staat beschreven dat alle gelovigen gelijk behandeld moeten worden ongeacht privileges wat de aanleiding is geweest voor deze wet. Zo haalt de paus één van zijn voorgangers paus Paul VI aan. In de jaren zestig schreef hij dit: “Alle mensen hebben dezelfde oorsprong en krijgen dezelfde goddelijke bestemming.”

Wel blijft het zo dat een kardinaal alleen kan worden berecht als de paus daar toestemming voor geeft. Die regel bestaat al sinds het jaar 1405 en beschrijft dat alleen de paus kan oordelen over ‘spirituele zaken’ of ‘het breken van de kerkelijke wetten door zondes’ van de kardinalen.  

De nieuwe regels, die afgelopen weekend zijn ingegaan, passen bij de lijn die paus Franciscus uitvoert. Hij wordt gezien als een sobere paus die zich erg inzet om corruptie te bestrijden. Zo heeft een andere anti-corruptiewet die hij heeft ingevoerd het aannemen van geschenken boven de 40 euro verboden en moeten leidinggevenden elke twee jaar een verklaring ondertekenen dat er onderzoek naar hen loopt voor belastingontduiking.  


Inter Milan na 11 jaar weer kampioen in Italië 

Milaan – Inter veroverde zijn 19de landstitel uit de clubgeschiedenis deze middag. Na het gelijkspel van Atalanta tegen Sassuolo (1-1) zijn de Nerazzurri niet meer in te halen op de ranglijst en mogen zich  voor het eerst sinds 2010 weer kampioen van Italië noemen. 

Inter won een dag eerder met 0-2 van het gedegradeerde FC Crotone dankzij doelpunten van invallers Christian Eriksen en Achraf Hakimi. In de basis van Inter stond 1 Nederlander: Stefan de Vrij. De Vrij wordt gezien als een van de sterkhouders binnen de selectie van trainer Antonio Conte. De laatste keer dat een Nederlander kampioen werd met Inter, was Wesley Sneijder in 2010, toen hij de triple met de club won. 

Einde Juventus tijdperk 

De titelwinst van de blauw-zwarte zorgt voor een einde aan de aanhoudende hegemonie van Juventus, de club uit Turijn wist namelijk de afgelopen 9 landstitels binnen te slepen maar heeft het dit seizoen bijzonder zwaar en dreigt zelfs een ticket voor de Champions League mis te lopen. Of de titelwinst van Inter een voorbode is voor het einde van Juventus’ successen is onwaarschijnlijk, Juventus beschikt nog steeds over de meest waardevolle selectie in de Serie A volgens cijfers van Transfermarkt.com  

Antonio Conte 

De huidige trainer van Inter, Antonio Conte wordt door veel kenners aangewezen als de oorzaak van het succes van Inter. Toen de Italiaanse trainer in 2019 de overstap maakte naar Milaan, was er veel onrust binnen de club vanwege incidenten in de kleedkamers maar ook door de slechte prestaties. Conte zorgde met een no-nonsense mentaliteit voor rust en legde met aankopen zoals de Belg Romelu Lukaku een basis voor het succes van nu.  


De planten in Italië hebben hun eigen pandemie, alleen is die er al langer dan gedacht 

Nadat de fauna van deze wereld  het coronavirus heeft veroorzaakt, moet nu ook de flora geloven aan een pandemie. Alleen blijkt uit onderzoek dat de ziekte al langer leeft in Europa dan eerder aangenomen is. De ziekte, genaamd Xylella Fastidiosa, zou in de jaren 90 al aanwezig zijn in Spanje, maar werd pas in 2013 ontdekt in Italië. 

Het onderzoek is gedaan door wetenschappers van het XF-Actors project, wat probeert de preventie, vroege detectie en de controle op Xylella fastidiosa te verbeteren. Dit is opgezet in 2016 en wordt gefinancierd door de EU. In Italië heeft de ziekte voor veel last gezorgd. Olijf gewassen in de Apulia regio, de hak van Italië, zijn erdoor zwaar beschadigd. Andere planten zijn ook de dupe. Veel van deze zijn economisch winstgevend, wat het probleem nog groter maakt. 

Er is wel hoop in de toekomst. Zo lieten onderzoekers op de Xf-conferentie weten dat een combinatie van instrumenten de beste resultaten levert bij het detecteren van de ziekte. Zo zou er gereedschap zijn waarmee een algoritme kan helpen bij detectie door machine-learning. Dit is een proces waar kunstmatige intelligentie data verwerkt om zo beter te presteren. Volgens Dr. Alexander Mastin van de Universiteit van Stanford (VK) zou de participatie van burgers ook belangrijk zijn bij het detectieproces. Het is nodig om goed toezicht te houden op de ziekte om verdere besmetting tegen te gaan.