Nieuwsbulletin 27 april

Welkom bij het Nieuwsbulletin van Kaylin Cligge, Sam Waeghe, Rens van Maasakker en Mats Cooper. 


Italianen kunnen vanaf 1 mei weer naar hun tweede kerk: het voetbalstadion

De Italiaanse regering deelde afgelopen vrijdag mee dat vanaf 1 mei weer toeschouwers welkom zijn bij sportwedstrijden. Wel geldt er een maximum van 1000 toeschouwers en de regel gaat alleen in in de regio’s waar het aantal COVID-gevallen niet te hoog is. 

De maatregel betekent dat in de Serie A, de basketbalcompetitie en bij het tennistoernooi in Rome weer toeschouwers zullen worden toegestaan.  Bij sportevenementen op kleinere schaal geldt vanaf 1 mei dat 25% van de capaciteit toegelaten mag worden, bij binnensporten geldt er dan een maximum van 500 toeschouwers.  

Eerder gaf de regering al toestemming aan het Stadio Olimpico (Rome) om bij de vier EK wedstrijden een kleine 17.000 toeschouwers toe te staan, deze wedstrijden zullen in juni en juli gespeeld worden. Amsterdam is tijdens dit EK ook een van de speelsteden, hoeveel toeschouwers er in de Johan Cruijff Arena zullen worden toegelaten is nog onbekend. 

Italië is sinds de Champions League wedstrijd van Atalanta Bergamo tegen Valencia voorzichtig met grote groepen toeschouwers, tijdens dit superspread-event werden naar waarschijnlijkheid bijna alle 40.000 Atalanta fans besmet. Dit zorgde later voor de gigantische grote hoeveelheid besmettingen en doden in de stad Bergamo. 


Plan Italiaanse premier: 221,5 miljard euro voor herstart Italiaanse economie 

Als een van de hardst geraakte EU-landen tijdens de pandemie heeft Italië een goede herstart nodig van zijn economie. Het plan van minister-president Mario Draghi moet daarvoor zorgen. Met een budget van 221,5 miljard euro hoopt de regering van Italië het land weer op de been te krijgen, zo melden Bloomberg en Reuters. 

Van de 221,5 miljard komt 191,5 miljard euro van het Europese HerstelfondsDit is een langtermijnplan van 1,8 biljoen euro en is aangenomen op 17 december 2020. Het grootste deel van dit geld moet gaan naar digitalisering en vergroening van technologieën. Italië zal het geld ontvangen in subsidies en laagrentende leningen. Dit wordt geïnvesteerd in de loop van de komende zes jaar. De overige 30 miljard komt van de Italiaanse overheid zelf. Het omvangrijke budget moet ervoor zorgen dat het BBP in 2026 ten minste 3,6% hoger gaat zijn dan eerdere voorspellingen zeggen 

Een groot deel van het budget gaat naar infrastructuur, vooral in de zuidelijkere regio’s, waar de inwoners gemiddeld armer zijn dan in het noorden. Het is de bedoeling dat er meer hogesnelheidstreinen gaan rijden en de treinsporen verbreed worden. Verder gaat er 57 miljard euro naar de groene transitie en 42,6 miljard naar digitalisering. Dit zijn namelijk ook voorwaarden die vaststaan in het Europese Herstelfonds.  

Italië is langzamerhand ook bezig om de COVID-restricties op de heffen. Het land heeft nu in totaal 118,699 mensen zien overlijden aan het virus (ANSA.it). 


IJskoude fraude in Italië  

Italië  De Italiaanse Senaat heeft een wet geïntroduceerd die het frauderen met ijs zou moeten gaan verbieden. Er zijn namelijk Italiaanse ijsmakers die hun ijs met 80% lucht opspuiten, waardoor je meer voor lucht betaalt dan voor de bekende gelato. Het wetsvoorstel heeft als doel het ambacht van het ijs maken te beschermen.  

Het wetsvoorstel is ingediend door zes senatoren, wie een eerlijke ijsverkoop willen stimuleren. Het Italiaanse ijs neemt een belangrijke positie in in de Italiaanse economie. Zo’n 1 miljard euro levert het Italië op, schrijft het Amerikaanse blad Forbes  

In het wetsvoorstel staat zwart op wit dat het maken van Italiaans ijs een specifiek ambacht is. Het gebruik van poeders wordt hierbij verboden. Bij deze poeders moet alleen nog suiker toegevoegd worden om ijs te maken. Ook staat beschreven dat echt ijs uit alleen melk, eieren en vers fruit mag bestaan. Daarnaast beschrijven de senatoren ook het opspuiten van ijs met lucht. Ze zeggen dat ijs alleen mag worden opgeklopt en dus niet mag worden opgespoten met lucht. Het wetsvoorstel beschrijft een maximum van 30% aan lucht.  

Mocht deze nieuwe wet worden aangenomen, dan gaan Italiaanse autoriteiten dit toetsen met een kwaliteitscontrole. Ook bewaken ze het proces, zo mag het ijs maar maximaal 72 uur vriezen op een temperatuur van 0 graden Celsius. Als de ijsmakers de controle niet halenkunnen ze een boete krijgen van maximaal 10.000 euro.