Samen werken met meervoudig beperkte mensen

Dat doet Mariëlle van de Ven (50) dagelijks als persoonlijk begeleidster. Ook is ze daar activiteitenbegeleiders en werkt daar met 6 anderen begeleidsters samen met meervoudig gehandicapte mensen in de winkel Kado & zo, in Son en Breugel. De werknemers met meervoudige beperkingen zijn de cliënten van Stichting SWZ. Alle producten in de winkel worden gemaakt door de cliënten zelf, in hun eigen atelier dat zich midden in de winkel bevindt. Alle werknemers van de winkel werken samen hard om dit mooie initiatief draaiende te houden. Maar wat is de rol van een persoonlijk begeleidster hierin?

 

op de foto: Mariëlle van de ven, in de winkel van Kado & zo

 Wat is je functie binnen het bedrijf?

“Wij werken met 6 in de winkel en het atelier en wij zijn met 4 man persoonlijke begeleider. Daar ben ik er ook 1 van en wij hebben werken dus met de meervoudig beperkte cliënten.”

 

Wat is jouw functie in de winkel?

“Wij met z’n vieren, de persoonlijke begeleiders,  zijn ook verantwoordelijk voor het ondernemen van de winkel. Je moet zorgen dat onze winkel rendabel blijft en winst blijft maken zodat de huur betaald wordt en het gas, water, licht en alles. Ook zorgen wij voor al het materiaal, we zorgen dat het verzekerd is, en alles moeten we gewoon zelf doen dus we hebben eigenlijk een eigen toko.”

 

Welke functie staat er nog boven jou?

“Alleen de directeur, we zijn echt een zelfsturend team.”

 

Hoe ziet je werkdag eruit?

“De cliënten komen om half 10 binnen en dan hebben we alle werkjes die voor die dag gedaan moeten worden, hebben we al klaargelegd.  Alles is al voorbereid voordat de cliënten dus komen, zodat als ze dan binnenkomen ze meteen kunnen beginnen. De cliënten hebben allemaal een vaste plek. Dit komt omdat er toch een aantal ook autisme hebben en zij dus erg houden van  regelmaat en structuur.”

 

En verder…

“Moeten wij zorgen dat er een cliëntplan altijd klaar ligt. Dit zodat de zorgverzekeraar van ons weet wat wij doen, want het geld dat de cliënt mee neemt komt uiteindelijk van de zorgverzekeraar. In een elektronisch cliënten dossier kan altijd iedereen ten alle tijden zien waar we ons geld aan besteden, waar wij tijd aan besteden en welke doelen we hebben. In dit dossier staat dus alles over de cliënten.”

De ouders kunnen lezen wat er in het dossier staat. Buiten de zorgverzekeraars en de ouders om kan ook de huisarts in het dossier mee lezen. Iedereen die met de cliënt te maken heeft kan meelezen. Als persoonlijke begeleiders zijn wij dus verantwoordelijk voor die cliënten dossiers.”

 

Hoe ga je te werk met de cliënten in de werkplaats?

“Op die vaste plekjes gaan ze dan aan de slag, maar het is heel vaak dat we wel nog dingen uit moeten leggen, of de handeling een paar keer voor moeten doen, of een  paar keer samen met de cliënten moeten oefenen. Het zelfvertrouwen van onze cliënten is vaak niet heel groot, vandaar de extra mogelijkheden voor extra uitleg. Ook vinden ze het heel lastig om aan iets nieuws te beginnen dus dan oefenen we vaker samen.”

 

Wat voor werk doen de cliënten in het atelier?

“We noemen het een fabriekje. We zitten dan met een aantal mensen aan de tafel met hetzelfde product, maar steeds een andere handeling. Zo maken ze met elkaar één product. Op deze manier kan iedereen iets doen. Want wat onze cliënten maken zouden ze niet alleen kunnen maken maar als ze het  met elkaar doen dan wel. We probeerde ook op deze manier kwaliteitsproducten te maken en dus te verkopen.”

 

Heb je echt een opleiding die dan echt aansluit op je werk dat je nu doet?

“Ja mijn opleiding past bij mijn werk. Er werken ook echte verpleegkundigen bij ons die dan ook wel kunnen helpen bij de activiteiten, die helpen met de creativiteit.”

 

Wat voor producten verkopen jullie in de winkel?

“We moeten de product zelf maken en bedenken. En het moet uitgevoerd kunnen worden door onze cliënten zelf, 80 procent van de handelingen die gedaan worden aan de producten die moeten de  cliënten zelf kunnen doen en omdat ze bij ons allemaal meervoudig beperkt zijn, vaak ook echt lichamelijk beperkt moet wij natuurlijk wel producten op de markt brengen die gemaakt kunnen worden door onze cliënten. Als de cliënten het merendeel niet zelf kunnen maken dan verkopen wij de producten ook niet in de winkel.”

 

Heb je dit werk altijd al willen doen?

Nou ja ik werk hier nog maar een jaar want ik heb voorheen bij de kleine kinderen gewerkt, dus echt bij de kleintjes met een beperking. Maar ik bedenk graag activiteiten voor de cliënten. Dus eigenlijk ja dat ligt mij heel erg, en het is echt iets wat ik al heel lang wil doen. Dat kan ik nu nog steeds op verschillende vlakken doen dus dat is wel iets gaan bij me past.”

 

Door Anouk van den Herik