Tweede coronagolf in India zal de economie wederom schaden

Josja Fober, redacteur India

India zit net in een tweede coronagolf. Tijdens de eerste golf daalde het bruto binnenlands product (bbp) van India ten op zichten van vorig jaar met een scherpe 23,9 procent, vrijgegeven door het ministerie van Statistiek en Programma-implementatie (MoSPI). Economen verwachten na deze tweede golf een krimp van 7,9 procent.

De Corona gevallen in India blijven stijgen. Op 18 april 2021 worden er 273.000 nieuwe gevallen gemeld, een nieuw record. Tijdens de vorige golf werd de economie flink geschaad. Er wordt geschat door het MoSPI dat 140 miljoen mensen hun baan zijn verloren tijdens de eerste lockdown. In totaal investeerde India zelf 420 biljoen dollar om de economie draaiende te houden. Nu er een tweede lockdown dreigt te komen, waarschuwen economen wederom voor de gevolgen op de economie in India. De regering zegt de zaken onder controle te hebben. In een statement zeggen ze van de eerste lockdown geleerd te hebben, ditmaal hebben ze de juiste tools en middelen om een crisis te takelen.

Figuur 1 bron: BBC

“With India in the middle of a second wave of coronavirus, second lockdown, if imposed, will be detrimental not only for the industry but for the economy as well,” zegt Sharad Malhotra president van Nippon Paint India (een grote werkgever in India gespecialiseerd in verf en coatings) in een statement naar The Economic Times. “The manufacturing sector is still reeling under the effects of the last lockdown”. Daarnaast zegt Malhotra het volgende: “The supply chain is still not recovered completely and with the possibility of a second lockdown, we will have to wait for another 6-9 months, if not a year, for it to recover. Hoelang de tweede golf gaat duren en het effect hiervan op de economie wordt bepaald door hoe snel de vaccinaties gaan. In totaal is 1.2 procent van de bevolking in India volledig gevaccineerd (in Nederland is dit 4.8 procent), nog een lange weg te gaan dus.