Voorlopig geen lockdown in Srinagar

Lennard Vader, redacteur India

Terwijl India in een diepe corona-vallei terecht is gekomen, heeft valleigebied Srinagar ervoor gekozen rapporten over het opleggen van een lockdown in het gebied te weerleggen. Zo zouden er genoeg bedden beschikbaar zijn, hoeft men zich geen zorgen te maken over zuurstoftoevoer en zou er actief opgetreden worden tegen burgers die zich niet aan de maatregelen houden.  

Onrust 

Srinagar heeft het hoogste aantal corona-patiënten (ruim 2800) van het unieterritorium waar het in gelegen is (Jammu en Kasjmir). Dit waren er op 19 maart niet eens 600.  Een opmerkelijke stijging, iets wat J.P. Singh – medisch woordvoerder binnen Jammu – zorgen baart. Zo vertelde hij aan PTI News dat “de heersende COVID-19-situatie in het district zeer zorgwekkend is”, en voegde eraan toe dat “de gezondheidsafdeling deze keer beter is voorbereid en verdere noodzakelijke stappen ondergaat om met de situatie om te gaan.”

Lennard Vader | Props

Ligging van Srinagar op de kaart (Google Maps)

Niet op slot

Toch is, ondanks de cijfers en zorgen, een volledige lockdown voorlopig nog geen optie. Muhammad Aijaz Asad, adjunct-commissaris van Srinagar, zei volgens de KNO (Kashmir News Observer) tegen verslaggevers dat er inderdaad nog geen beslissing is gevallen over het opleggen van een lockdown. ‘Telkens wanneer een besluit in dit verband wordt genomen, zullen wij als uitvoeringsinstantie dienovereenkomstig de nodige stappen ondernemen”, aldus Asad, wie samen met andere topagenten een actie tegen de transporteurs die de COVID-19-normen overtreden heeft gelanceerd. “We zijn begonnen met een actie om ervoor te zorgen dat de aanwijzingen van het State Executive Committee (SEC) naar de geest worden opgevolgd”, zei hij.

Gevraagd naar de beschikbaarheid van zuurstoftoevoer, zei hij dat er geen tekort was aan de zuurstoftoevoer en op aanwijzing van luitenant-gouverneur Manoj Sinha is de administratie bezig met het opzetten van zuurstoffabrieken, die binnenkort operationeel zouden worden.

Wat de beddencapaciteit betreft zou er momenteel voldoende beschikbaar zijn. “De bedden zijn ook voldoende beschikbaar bij de COVID-centra die vorig jaar door de administratie zijn opgericht”, zei hij – (KNO)