Srinagar kiest toch wel voor lockdown

Update Srinagar – Lennard Vader, redacteur India

Waar de zomerhoofdstad van het Indiase Jammu en Kasjmir eerder afzag van een complete lockdown, besloot het eerder deze week om deze tóch in te stellen: Van 29 april (19:00) tot 3 mei (07:00) zit de valleistad op slot. Dat meldde de adjunct-commissaris, Mohammed Aijaz Asad, in een tweet.

Srinagar heeft tot op heden nog altijd de meeste coronagevallen van haar unieterritorium Jammu en Kasjmir. Een aantal dat blijft oplopen, wat niet gek is gezien de huidige situatie in India. Wel opmerkelijk was de keuze van een kleine 2 weken geleden, toen Srinagar ervoor koos geen lockdown in te stellen. Asad vertelde toen dat de keuze om alles op slot te gooien onnodig was omdat er ‘er geen gebrek was aan zuurstoftoevoer, er actief opgetreden zou worden tegen burgers die zich niet aan de maatregelen houden en genoeg bedden beschikbaar waren.’

Aan dat laatste valt te twijfelen, aangezien Srinagar er vorige week voor koos extra 1300 bedden beschikbaar te stellen met het oog op de coronapiek.

Bij de huidige lockdown komen wat uitzonderingen kijken, dus helemaal op slot gaat Srinagar niet. Zo stelde Asad gisteren privévervoer en andere essentiële diensten vrij gedurende de 84 uur die de lockdown duurt. Wel is de zitcapaciteit gehalveerd. “Het transport toestaan ​​is geen uitnodiging voor de mensen om naar buiten te komen, maar de beslissing is genomen voor het welzijn van de mensen die de ziekenhuizen of andere gerelateerde plaatsen moeten bereiken”, zei hij. “Er mag geen belemmering zijn voor het soepele verkeer van goederen en essentiële voorraden, nomaden die met kuddes migreren, land- en tuinbouwgoederen. Ook zal er geen beperking zijn op het verkeer van essentiële goederen tussen staten en districten” voegde hij eraan toe. De industriële vestigingen zullen ook open blijven.

Tijdens de lockdown-periode blijven zelfstandige winkels ook open, net als (aangepaste) vaccinatiecentra, begrafenissen en religieuze en sociale bijeenkomsten. Alle winkelcentra, saloons, restaurants, sportscholen, kroegen en parken zullen wel gesloten blijven.

Volgens Asad hoeft het opleggen van de nieuwe regels en het volgen van de Standard Operating Procedure (SOP) niet als straf worden beschouwd: “Al deze maatregelen worden genomen in het belang van de mensen en zijn nu onvermijdelijk. Lockdown op dit punt is absoluut noodzakelijk om de transmissieketting te doorbreken.”

India telde gisteren meer dan 400 duizend nieuwe coronagevallen (wederom een dagrecord), wat het totaal op 19,2 miljoen brengt.