Hulp van buitenaf voor zwaar getroffen India

CORONAUPDATE INDIA – Lennard Vader, redactiegroep 4

Steeds meer landen besluiten om India, wat het hoofd haast niet meer boven water lijkt te houden door de corona-ineenstorting die momenteel plaatsvind, te steunen. Zo werd op zondag door het Verenigd Koninkrijk en de Europese unie besloten hulp te bieden aan het Aziatische land. Ook beloven onder meer Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland een helpende hand te bieden.

India kent al dagenlang schrikbarende cijfers van nieuwe sterfgevallen of besmettingen. Zo werd op zondag voor de vierde keer op rij een dagrecord gemeld van hoogste aantal nieuwe besmettingen in een etmaal: Bijna 350.000 (!), en bijna 2800 nieuwe coronadoden. Na regen komt zonneschijn, maar voor India lijkt een prachtige regenboog met een enorme pot goud aan het einde als enige beetje compensatie om de bizarre regenval te doen vergeten.

Op verzoek, eerder een noodkreet, van de regering van Delhi hebben meerdere landen en commissies besloten India bij te staan. De EC (Europese commissie) heeft een zogenoemd burgerbeschermingsmechanisme geactiveerd om dit op gang te brengen en zal het met spoed zuurstof en medicijnen aan India leveren. “Wij staan klaar om te helpen”, schreef voorzitter Ursula von der Leyen  op Twitter.

Het Verenigd Koninkrijk liet zondag weten om ook materieel naar India te sturen: “Onmisbare medische apparatuur, waaronder honderden zuurstofconcentrators en beademingsmachines, is nu onderweg vanuit het Verenigd Koninkrijk naar India om het tragische verlies van levens door dit vreselijke virus te voorkomen”, aldus rapporten die premier Boris Johnson citeren.

Diverse Europese landen staan ook paraat: In Nederland meldt Minister Sigrid Kaag dat de regering via het Nederlandse en Internationale Rode Kruis 1 miljoen euro beschikbaar stelt voor hulp in India. Frankrijk liet weten op eigen initiatief zuurstofvoorraden naar India te sturen en ook Duitsland overweegt extra noodhulp.

De Verenigde Staten maakten bekend ‘onmiddellijk’ hulpmiddelen naar India toe te sturen, waaronder grondstoffen voor coronavaccins. Dit werd op zaterdag al uitgesproken.