Hoe cricket het voetbal van India is geworden

Emrullah Yucel, redacteur India

De Britten mogen wel al zo’n 73 jaar geleden India hebben verlaten, cricket – een Engelse sport van origine– is er uitgegroeid tot een megasport. De Indian Premier league, een vrij nieuwe commerciële competitie met de beste teams, heeft een waarde van 4,3 miljard dollar en dat terwijl de competitie pas dertien jaar bestaat.

Onze kinderen dromen om op een dag een Ronaldo of Messi te worden. In India kijken de kinderen op naar bijvoorbeeld Virat Kohli. Hij is met 109 miljoen volgers de populairste cricketspeler op Instagram. Ter vergelijking, Cristiano Ronaldo, de populairste voetballer en meest gevolgde persoon op Instagram, heeft 276 miljoen volgers. Het grootste Indiase cricket stadium heeft een capaciteit van 132.000 en is daarmee het grootste stadion van de wereld.

Dat cricket zo populair is in India heeft te maken met de geschiedenis en het indrukwekkende inwonersaantal van 1.3 miljard. Nadat Engeland India dekoloniseerde (van 1858 tot 1947), bleef er veel Engelse cultuur en traditie achter in India en zo ook cricket. Daarbij heeft het land met zijn 1.3 miljard inwoners een grote binnenlandse markt.  India is met een eigen competitie een groot voorbeeld geweest voor andere landen waar cricket een populaire sport is. Door de coronacrisis heeft de Indian Premier League de afgelopen jaar 22% van zijn waarde verloren maar er zijn geen twijfels over de potentie van de competitie.