Corona in India nog maar net begonnen

Lennard Vader, redacteur India

Niet zo lang geleden waren landen als de Verenigde Staten en Brazilië de absolute koplopers in het illustere rijtje van meeste coronagevallen op wereldwijde schaal, maar de afgelopen tijd heeft India de twijfelachtige eer op zich genomen zich ook bij dat rijtje te scharen: Met meer dan 15 miljoen gevallen, ruim een miljoen meer dan Brazilië, kan het Zuid-Aziatische land spreken van een ware ineenstorting.

Waar het gemiddelde van nieuwe gevallen per dag begin maart nog tussen de 15-en 20 duizend schommelde, is dat aantal een maand later opgelopen tot meer dan 270 (!) duizend. Ter vergelijking: Bij Brazilië en de Verenigde Staten ligt dat gemiddelde nu rond de 40 duizend, bijna 7 keer zo weinig.

| Props

Bron: Het Parool

En dat terwijl het voor lange tijd best wel redelijk heeft verlopen in India, al lag dat niet echt in de lijn der verwachting. Zo vreesde het land in het begin van het corona-verhaal het ergste, met oog op de dichtbevolktheid en slechte hygiëne. Maar goed, na een korte nazomerse piek – voor toentertijdse begrippen dan –  stagneerden de corona-cijfers en leek zelfs het einde van de crisis afgelopen februari nabij. Door een positieve test van antistoffen dachten veel mensen toen dat groepsimmuniteit was bereikt en werden de voorzorgsmaatregelen met een flinke korrel zout genomen. Geen mondkapjes, geen afstand, een lakse overheid en alsof het niet erger kan komt daarbij kijken dat juist in deze periode de vaccinatieproductie spaak loopt. Extra nadelig aangezien India gezien wordt als dé farmaceut van de wereld. Het fenomeen van nooit te vroeg juichen, met negatief resultaat.