Warm baden populair in het koude IJsland

Warmtebronnen zijn erg populair onder de toeristen in IJsland, maar ook onder de inwoners zelf. Niet alleen zou het baden erg ontspannend moeten zijn, het zou ook moeten zorgen dat je gezonder blijft. ‘Secret Lagoon’ is de oudste plek waar men warm kan baden in dit koude gebied. Agnes Szwaja (32) is vanaf 2016 manager van ‘Secret Lagoon’ in IJsland. Ze komt oorspronkelijk uit Polen, maar woont nu al een hele tijd samen in IJsland met haar man. 

| Props

Wat is een warmtebron?

“Ik zou de ‘hot springs’ zelf omschrijven als een bron bestaande uit heet water dat uit de grond komt. Het heeft een natuurlijk oorsprong. Het is de belangrijkste en de grootste bron die IJsland tot zijn beschikking heeft. Dit maakt ons land erg speciaal en uniek. 

De bron is dus ontstaan door natuurlijke factoren, de zwembaden die we hebben zijn handgemaakt. Zwembaden zijn namelijk ook erg populair in IJsland. Onze ‘hot springs’ bestaan al jaren lang. Ze werden vroeger al gebruikt om bijvoorbeeld kleding te wassen en om maaltijden voor te bereiden. Het is altijd al een belangrijke plek voor het dorp geweest. Het zwembad is erbij gebouwd in 1891, toen werden de bronnen pas gebruikt voor ontspanning en vermaak.” 

Hoe heeft tourisme invloed op ‘Secret Lagoon’?

“Dit is een vraag die ik erg moeilijk vind om te beantwoorden. Ten eerste omdat alles zo snel is veranderd. We gingen van honderden bezoekers op één dag naar een aantal bezoekers in de week. Vanaf 2016 werd ons bad erg populair, we hebben erg veel klanten gehad totdat corona om de hoek kwam kijken. Dit heeft ervoor gezorgd dat we dit jaar maar vijf procent van het normale aantal bezoekers hebben gehad. Dit is natuurlijk niet leuk om te zien. 

Normaal is het maximale aantal bezoekers rond de 250 tot 300. We proberen het maximale aantal niet te bereiken omdat het dan redelijk druk is waardoor de kwaliteit van het verblijf vermindert. Het is nooit makkelijk om mensen te weigeren. We proberen meestal de dag te verdelen zodat iedereen kan komen. Als ze een heel eind hebben gereisd dan sturen we ze nooit weg. 

Het grootste deel van onze bezoekers bestaat dus uit toeristen. Daarnaast hebben we ook lokale mensen die bij ons komen baden. Hier waren er op het begin meer van omdat er toen nog niet veel toeristen waren. De toeristen ‘namen het over’ waardoor nog maar tien procent procent van onze klanten inheems is. Door corona kunnen er bijna geen buitenlanders meer komen waardoor de gasten vrijwel alleen IJslanders zijn. Er zijn ook veel mensen die van origine uit Polen komen, onder wie ikzelf”  

Hebben jullie vaste bezoekers, hoe worden zij behandeld?

“Veel van onze bezoekers blijven terugkomen. Verschillende van hen komen hier omdat het onderdeel is van hun leven. Een gast van ons komt hier bijvoorbeeld omdat zijn opa hier vroeger zwemles had. Onze bezoekers hebben dus vaak een band met deze plek en daarom noem ik ze liever gasten. Want als ik naar hen kijk, dan zie ik ze niet alleen als klant maar echt als een persoon. Dat is hoe wij ze behandelen. We willen altijd naar hun verhalen luisteren. Bijvoorbeeld een van de gasten vertelde me een verhaal van zijn vader. Vroeger werd blijkbaar aan mensen verteld dat het niet verstandig was om te gaan zwemmen omdat je toch wel zou verdrinken. Het is leuk om dit soort verhalen van mensen mee te krijgen waardoor je gelijk een band met hen krijgt.

Naast vaste gasten uit IJsland hebben we ook vaste bezoekers uit het buitenland. Zij komen dan twee of drie keer per jaar terug. Ik glimlach nu omdat ik denk aan iemand die hier vanaf 2015 komt, hij is al twintig keer geweest. Hij brengt altijd chocola mee vanuit thuis en kent IJsland beter dan sommige IJslanders zelf.”

b_hinriksson

Waarom denk je dat de ‘hot spring’  zoveel mensen trekt?

“Het is erg uniek, niet te vinden op veel plaatsen. Het is erg rustgevend. Omdat het buiten maximaal 5 graden is en je gaat baden in water van wel 40 graden, dit is erg relaxt. We hebben een ‘secret lagoon’. Deze bevat wat zwavel, dat is goed voor je lichaam. Verder zitten er in het water verschillende andere mineralen. Het belangrijkste dat zij doen is zorgen dat je spieren ontspannen, het is net alsof je gemasseerd wordt. Het geeft een therapeutisch gevoel. Het is hier namelijk erg rustig, je hoort vooral het geluid van de warmtebron zelf.

Ik denk ook dat de kans op een langer leven vergroot wordt als je vaak gaat baden. Dit is namelijk een goede actieve vorm van relaxen. Het is niet te vergelijken met even tot rust komen op de bank. Mensen die hier wonen leven erg lang, meestal worden ze wel rond de 90”

Zijn warmte bronnen deel van de IJslandse cultuur?

“De warmtebronnen zijn altijd erg in trek geweest, vanwege diverse redenen. Op het begin was het alleen populair onder de IJslanders, maar later werd het opgepikt door buitenlanders waardoor we veel bezoekers kregen. 

Het is zeker een onderdeel van de cultuur om naar een (warm) zwembad te gaan. Er zijn verschillende plekken waar men een bad kan nemen. Elke IJslander ziet het warme water als een deel van zijn levensstijl.”