‘’De Burgwal is op dit moment gewoon een lelijke straat, dat moet veranderen’’

Door: Joris Velthausz
De Burgwal ziet er nu nog uit zoals op de foto. Het is een rommelige straat door de fietsen en de auto’s. Verder zijn de meeste gebouwen oud en op. Centrummanagement Oss wil hier verandering in brengen. Het doel van het centrummanagement is om de identiteit van de straat aan te passen en er een nette straat van te maken.

Centrummanager Jack van Lieshout heeft plannen over het aanpakken van de straat de Burgwal in Oss gepresenteerd. Op dit moment is de Burgwal een typische doorloopstraat, je moet er doorheen als je van de parkeerplekken naar het centrum loopt. De straat is rommelig en staat vol met leegstaande panden van oude winkels. ‘’Op dit moment is de Burgwal een lelijke straat, daar moet verandering in komen’’ zegt Van Lieshout.

Tijdens de presentatie zijn er foto’s uitgegeven , maar ze zijn niet de maatstaf. De straat hoeft er na de aanpassingen echt niet precies zo uit te zien. Voor het centrummanagement is dit nog maar een beginpunt waaruit definitieve plannen uit moeten komen. Op dit moment is het centrummanagement bezig met een gebiedsprofiel voor de straat. Met een gebiedsprofiel bedoelen ze een overkoepelend thema voor de straat. Ze kiezen voor het thema gezondheid, body en beauty. Zo proberen ze een fysiotherapeut, audicien en opticien in de straat te zetten. Er moeten winkels komen waarvoor je echt naar het centrum moet. En liever geen winkels waarbij je de producten ook via internet kan bestellen.

De straat zou onder andere een aantrekkingspunt voor de rest van het centrum moeten worden. ‘’Wij hebben het liefst dat mensen die in de Burgwal moeten zijn even doorlopen naar het centrum. En daarom helpt het aanpakken van de Burgwal niet alleen de straat zelf, maar ook de rest van het centrum’’ zegt Van Lieshout.

Aanpassingen

Eind januari is er een bijeenkomst voor de ondernemers en vastgoedeigenaren die zich hebben opgegeven bij de werkgroep van de straat. Hier maken en bespreken ze plannen, en gaan ze het hebben over de manier waarop de plannen moeten worden uitgevoerd. Er moet flink worden doorgewerkt, het centrummanagement wil eind 2020 al veranderingen in de straat zien. Deze bijeenkomst is niet alleen belangrijk voor de ondernemers, maar ook voor de vastgoedeigenaren van de straat is het belangrijk. Want het gaat volgens het centrummanagement niet alleen om de ondernemingen die er in de straat staan. Het gaat ook om de uitstraling van de straat, zonder uitstraling komen er geen winkels en zonder winkels geen bezoekers. De panden moeten dus worden aangepakt waardoor de straat aantrekkelijker moet worden.

Het centrummanagement heeft al meerdere straten opgeknapt en de manier waarop je de panden aantrekkelijker maakt verschilt. ‘’In andere straten hadden sommige gebouwen genoeg aan een nieuw likje verf, terwijl bij andere de luifels weg moesten en er soms zelf een nieuwe gevel kwam’’ zegt Van Lieshout. Naast het aanpassen van de panden en nieuwe winkels moet er nog meer gebeuren. Zo wil Van Lieshout de straat zelf aanpassen met meer groen, minder fietsen en minder auto’s waardoor de straat er per saldo opgeruimd uit moet komen te zien.

Doelen

Het centrummanagement maakt hun projecten met meerdere doelen. Ten eerste willen ze de plek of straat die wordt aangepast aantrekkelijker maken voor de bezoekers van centrum Oss. Verder hopen ze door straat voor straat, of plek voor plek aan te passen het centrum van Oss een impuls te geven. En hierdoor de identiteit van Oss positief aan te passen. ‘’Identiteit of aanzien veranderen is zeker een van onze doelen met de projecten. Wij willen van Oss een plek maken waar je het gezellig hebt en het leuk is om te komen. Dat doet we door middel van projecten en daarmee passen we de identiteit van Oss aan’’ stelt Van Lieshout.

Andere projecten

Het centrummanagement heeft meerdere projecten de laatste jaren meerdere projecten gehad. Zo zijn de Peperstraat en Kerkstraat opgeknapt. Voor de aanpassingen stonden er veel lege panden in de straten. En nu zitten de straten vol met winkels en ondernemingen. Deze veranderingen kunnen dan ook gezien worden als geslaagd. De veranderingen zorgen voor een verandering van de identiteit van Oss. ‘’Als je mensen in Oss vraagt waar ze in het centrum trots op zijn noemen mensen steeds vaker de Peperstraat of Kerkstraat. Wij zijn dan ook zeker trots op wat het centrummanagement heeft bereikt’’ zegt Van Lieshout.

Toch zijn niet alle plannen van het centrummanagement goed gelukt. In september 2018 zijn er plannen gelanceerd om een park aan te leggen: Park Eikenboomgaard. Toch zijn hier weinig vorderingen in. De plannen zijn toentertijd ontstaan omdat wonen in het centrum van Oss wordt aangemoedigd. Maar als mensen in het centrum wonen moeten er ook faciliteiten voor hun zijn, zoals een mooi park. ‘’Dit plan staat een beetje stil omdat het duur is, je moet grond opkopen en dat is lastig. Want als je investeert in het kopen van grond voor een park krijg je het nooit terug, een park is nou eenmaal niet winstgevend’’ volgens Van Lieshout.