‘Jongeren houden zich nu al niet aan het vuurwerkverbod’

 

BERGEIJK – De ziekenhuizen kunnen de druk van vuurwerkongevallen er dit jaar niet bij hebben volgens cijfers van het RIVM. Daarom kondigde het kabinet een eenmalig vuurwerkverbod af. Harald van Dooren, wijkagent in Bergeijk, vertelt dat de vuurwerkcontroles reeds gestart zijn. ”Deze jaarwisseling verloopt heel anders dan andere jaren. We zetten meer hulpdiensten in en controleren streng op de verkoop, het bezit en het afsteken van vuurwerk.”

Wat mag er wel en niet met het vuurwerkverbod?

“Dit jaar is alleen categorie F1-vuurwerk toegestaan. Dat houdt in: fop- en schertsvuurwerk. Denk aan knalerwtjes, sterretjes, fonteintjes en nog een aantal andere kindervuurwerkjes. Deze items zijn het hele jaar te koop en mogen ook het hele jaar afgestoken worden boven de leeftijd van twaalf jaar.”

En vuurwerkshows door professionals, mogen die nog wel?

“Nee, ook die zijn dit jaar verboden. Er zijn gelukkig wel leuke alternatieven zoals lasershows, maar dan moet er wel op de anderhalve meter worden gelet.”

Er is dit jaar al 25 procent meer illegaal vuurwerk onderschept in Nederland dan vorig jaar. Levert dit jullie meer werk op dan voorgaande jaren?

“Ja, het levert ons nu al meer werk op. We hebben toevallig vanmorgen een draaiboek ontvangen over de aanpak van aankomende jaarwisseling. Daarin staan de vuurwerkcontroles die we gaan uitvoeren in ons gebied. Deze zijn vooral gericht op de invoer van vuurwerk. In Duitsland en België mag er nog wel vuurwerk verkocht worden, dus de grens overgaan en daar vuurwerk halen is erg gemakkelijk voor Nederlanders. Onze ministers hebben België verzocht de vuurwerkverkoop daar aan banden te leggen. Of ze dat ook gaan doen is nog maar de vraag. Wij, mijn collega’s en ik, beginnen het dus nu al drukker te krijgen.”

Merk je dit jaar ook dat er in de aanloop naar oud en nieuw al vuurwerk wordt afgestoken?

“Zeker. Zelfs nu met het verbod wordt er al behoorlijk wat afgestoken. Voornamelijk door jongeren op veldjes. Zij hebben klappers, siervuurwerk, noem het maar op. Vanaf zes uur ’s avonds begint het. Ik kan zo alle plekjes aanwijzen waar het gebeurt.”

Moeten jullie dit jaar met oud en nieuw meer mensen inzetten dan voorheen?

“Ja, helaas wel. Dat komt door de ingewikkelde vuurwerkwetgeving in Nederland. Als we illegaal vuurwerk vinden zijn we eigenlijk de rest van de avond onder de pannen op dat ene adres. Als wij een rotje vinden dat niet is genummerd, dus waarvan de herkomst onbekend is, moeten wij het rotje behandelen als een zwaar explosief. Er moet dan een bedrijf komen die het rotje veilig kan afvoeren. Dat mogen wij niet zelf in onze politieauto doen. Ieder gebied heeft zo zijn eigen bedrijf. Dat rotje moeten wij registreren en de eigenaar van het vuurwerk moet een gepaste straf krijgen. Voor één rotje ben je dan al gauw drie uur bezig. Moet je nagaan hoe lang het duurt als we een hele lading vuurwerk vinden. Naast dat het meer mankracht vereist, loopt het financieel ook flink in de papieren als we zoveel mensen in moeten zetten. Het is dus erg nadelig.”

“Het verhandelen en bezitten van illegaal vuurwerk kan zelfs leiden tot een gevangenisstraf.”

Waarom bent u voor het vuurwerkverbod?

“Vuurwerk brengt in de aanloop naar de jaarwisseling zoveel overlast. Naast dat het de druk in de ziekenhuizen verhoogt, worden de knallen ook steeds harder. Daar schrikken vooral ouderen en dieren van. Ik vind vuurwerk niet meer van deze tijd. Een grote vuurwerkshow vind ik wel een goede optie. Dan is alles gecontroleerd en weten we dat het veilig is.”

Carbidschieten mag op veel plaatsen nog wel. Vindt u dit nog kunnen?

“Een stukje carbid stelt eigenlijk maar heel weinig voor, maar de knal die er vanaf komt is enorm. De paarden springen ervan uit de wei, zo hard klapt het. Het verschilt per gebied of carbid wel of niet mag worden afgeschoten. Ik weet dat het in Bergeijk is verboden is, tenzij je buiten de bebouwde kom zit, daar mag het wel. Binnen de bebouwde kom kom je er in Bergeijk niet mee weg!”

Wat is de straf voor de mensen die toch vuurwerk afsteken?

“De straffen verschillen uiteraard per type en aantal stuks vuurwerk, maar het kan oplopen tot een gevangenisstraf. Dat komt doordat het meerdere disciplines raakt. Niet alleen heb je te maken met de milieuwetgeving, maar ook met de Wet Economische Delicten (WED). Vooral de WED weegt erg zwaar. Dus: hoe illegaler, hoe gevaarlijker. Hoe gevaarlijker, hoe hoger de straffen. Ze kunnen je financieel aardig uitkleden. Met wat ‘geluk’ kom je er onder de achttien jaar vanaf met een HALT-straf en volwassenen met een gemiddelde boete van vierhonderd euro of ook een werkstraf.”

Agent Van Dooren wil graag iedereen die van plan is vuurwerk af te steken vragen om te denken aan de medemens. “Ik hoop dat iedereen tijdens de coronatijd een jaartje het vuurwerk overslaat en onze gedachten uit laat gaan naar alle mensen in de ziekenhuizen. Die hebben wel wat anders aan hun hoofd dan knallen.”