Huiselijk geweld gaat vaak samen met dierenmishandeling

In het begin van de coronacrisis is een stijging van dierenmishandeling achter de voordeur te zien, waar dierambulance medewerkers over het algemeen weinig aan kunnen doen. Lisa van der Laan (29) is al 3 jaar vrijwilligster bij de Dierenambulance Gemeente Amsterdam. Hoe ervaart zij dierenmishandeling en wat kunnen mensen ertegen doen?

Foto van Lisa’s Instagram

Er was aan het begin van Corona nieuws over de stijging van dierenmishandeling binnenshuis, merk jij daar nu nog iets van?

“Ik hoor van collega’s dat door de Coronacrisis sommige thuissituaties verslechteren. Dieren hebben daar vaak ook last van, dus als er kindermishandeling is of andere benarde situaties plaatsvinden, worden huisdieren ook vaak getroffen. Ik heb ook al een paar keer meegemaakt dat we een dier van een overleden persoon moesten ophalen. Het dier zat dan opgesloten terwijl zij was overleden. Dierenmishandeling is ook niet iets wat je meteen gemeld krijgt, omdat het achter geslote deuren bevindt.”

“Als er kindermishandeling is of andere benarde situaties plaatsvinden, worden huisdieren ook vaak getroffen.”

Geeft je dat geen machteloos gevoel?

“Ja, je komt wel eens bij mensen thuis waar je denkt, er klopt hier iets niet of er is iets aan de hand. Maar je mag geen foto’s of video’s maken, want je bent heel erg aan privacy gebonden. Je kan een melding maken bij de politie als je iets niet vertrouwt, maar het is dan heel lastig om daar grip op te krijgen en daarom is het onderwerp ook zo moeilijk.”

Lisa wilde naast haar baan als webdesigner bij een online marketingbureau ook nog fysiek bezig zijn, in combinatie met vrijwilligerswerk. Ze was al vegetariër en gek op dieren, dus leek de dierenambulance een goede optie. Ze werkt nu al 3 jaar elke week een dagdeel bij de dierenambulance, waar ze zich inzet voor dieren in nood.

Is het lastig om zulke dingen te verhelpen binnenshuis, omdat jullie een organisatie zijn die niet dezelfde rechten hebben als bijvoorbeeld politie.

“Er zijn wel minder instanties inderdaad. Er zijn wel nog steeds politieagenten die zich daar wel mee bezig houden en we krijgen ook lezingen en lessen over hoe je daar mee om moet gaan. Je moet altijd als je denkt dat er iets mis is een melding maken, maar wat ik heel lastig vind is als je die melding maakt, je dan niet goed weet wat daar dan meegedaan wordt. Daar kunnen we achteraangaan, maar dat moet dan onze directrice doen of iemand die daar dichter bij staat. Natuurlijk is er ook al een tekort bij de politie, en dan heb je al gauw dat dit op de grote stapel komt te liggen.”

En het is pijnlijk dat deze meldingen dan waarschijnlijk al snel dat ze onder op de stapel komen te liggen.

“In Nederland is het nog steeds zo dat een dier een bezit is van een mens, net zoals een tafel of een auto. Daarom is ook de hele wetgeving rondom dieren ook een beetje vaag.”

Hoe zou je dat dan anders willen zien? Je bent wel verantwoordelijk voor je eigen huisdier.

“Wat ik me dan zelf vooral afvraag is, hoe gaat dat dan met kinderen, is dat ook jouw bezit, want je kind kan ook worden afgenomen. Dit zijn lastige kwesties waar ik niet heel veel van af weet. Dit is natuurlijk ook vaak wel een grijs gebied met dit soort dingen. Een situatie moet ernstig genoeg zijn en er moet voldoende bewijs worden getoond wil je kunnen ingrijpen. We vinden ook vaak honden die aan een paal vast gebonden achter gelaten worden. Daar wil je wel iets mee, maar vaak hebben die honden dan geen halsband of chip dus kunnen we hem niet linken aan een baasje.”

Dat las ik ook op de Instagram-pagina van de dierenambulance Amsterdam dat jullie motiveren om huisdieren te chippen. Verhelpt dat veel problemen?

“Jazeker. We doen het nu voor katten helemaal gratis, dat hebben we nu sinds dit jaar ingevoerd. We motiveren dat vooral omdat het ons werk makkelijker maakt. Als een kat wegloopt is hij veel makkelijker terug te vinden als deze volledig geregistreerd staat met chip.”

 Lisa plaatst wekelijks wat zij meemaakt bij de Dierenambulance op haar Instagram account https://www.instagram.com/lisa_dierenambulance/