Totaaloverzicht Helmond

 

Helmond is een Noord-Brabantse stad gelegen in de buurt van Eindhoven. De stad telt 91.524 inwoners, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vroeger was het een metaal- en textielindustriestad. Dat is bijvoorbeeld nog terug te zien aan villa’s van vroegere textielfabrikantenfamilies aan het kanaal. De inwoners van de stad hebben als bijnaam de kattenmeppers. Helmonders zouden vroeger namelijk uit armoede katten eten. Daar hebben de inwoners hun bijnaam aan te danken.

In de gemeenteraad zitten twaalf partijen. De coalitie bestaat uit GroenLinks, SP, VVD, D66 en Lokaal Sterk. GroenLinks is de grootste partij.

Helmond bestaat uit twaalf wijken. Sommige daarvan waren van oorsprong dorpen die zich in de loop der jaren bij de stad hebben gevoegd, zoals bijvoorbeeld Brouwhuis. De wijken hebben allemaal hun eigen kenmerken:

Binnenstad

Het centrum van Helmond bestaat uit een winkelstraat waar grote winkelketens te vinden zijn. Je ziet vooral rijtjeshuizen, maar er staan ook bijzondere kubuswoningen die zijn ontworpen door Piet Blom. In de binnenstad is veel cultuur te vinden, zo kom je meerdere standbeelden tegen. Het kasteel dat al bijna zevenhonderd jaar in het hartje van Helmond staat, is ook zeker een kenmerk.

In het noorden van Helmond liggen de wijken Warande, Noord en Dierdonk. In wijk Noord wonen 11.888 mensen. Er is een hele grote speeltuin, de Leonardus speeltuin, die vaak dient als een bestemming voor schoolreisjes.

Warande

De Warande is een perfecte combinatie van stad en natuur. Een rustige wijk met een mooi park om heerlijk in te wandelen. Daarnaast ben je binnen 20 minuten in het centrum van de stad. Er staan veel oude huizen waar vaak nog oudere gezinnen in wonen, maar tegenwoordig vestigen veel jonge gezinnen zich hier ook.

Dierdonk

Dierdonk is een rustige, groene wijk in het noordoosten van Helmond met ruim vijfduizend inwoners. De straten in Dierdonk zijn logisch opgebouwd en liggen veelal aan het water, waarbij ze worden verbonden door vele bruggetjes. Er wonen relatief rijkere mensen en er zijn genoeg voorzieningen, zoals een supermarkt, een cafetaria en een buurthuis. Verder ervaren de mensen weinig overlast, kinderen kunnen er fijn opgroeien en ook voor ouderen is Dierdonk erg prettig.

Het oosten van Helmond bestaat uit de wijken Rijpelberg, Oost en Brouwhuis. Brouwhuis was oorsprong een dorp. Het dorp is overgenomen en maakt nu deel uit van de stad Helmond. In de wijk oost zijn vooral rijtjeshuizen en flatgebouwen. Vroeger was deze wijk de meeste oostelijke wijk van Helmond, maar na de komst van Rijpelberg en Brouwhuis niet meer. De wijk heeft wel haar naam behouden.

Rijpelberg

De Rijpelberg is een rustige wijk. Er wonen 8190 mensen. Aan de rand van deze wijk ligt een groot bos. Er staan vooral kleine rijtjeshuizen. Rijpelberg valt te omschrijven als een volkswijk. De straten zijn er tamelijk smal waardoor er geen goede parkeergelegenheid in de wijk is. De wijk lijkt heel erg onlogisch ingedeeld. Wanneer je de weg blijft volgen kom je uit op de plaats waar je bent begonnen; je loopt dan onbewust een rondje.

In het zuiden van Helmond bevindt zich het industrieterrein. De wijk Industriegebied zuid telt 332 inwoners. Het zijn voornamelijk mensen van middelbare leeftijd. Er loopt een grote doorgaande weg door de wijk, de Kanaaldijk Zuid-West.

Het westen van Helmond bevat de wijken Brandevoort, ’t Hout, West en Stiphout. Op het centrum na heeft West de oudste woonhuizen van de stad. ’t Hout grenst aan Mierlo. De wijk staat bekend om de Sint-Luciakerk. Deze kerk heeft in 1897 een prijs gewonnen voor de mooiste dorpskerk.

Brandevoort

Brandevoort is een moderne en opvallende wijk. De huizen hebben wat weg van de bekende Amsterdamse grachtenpanden met een vleugje middeleeuwen. De wijk gaat mee met de tijd. Er wordt een ‘smartcity’ gebouwd, de eerste van het land, waar zo’n 1500 huizen komen te staan. In de wijk zijn veel gezinnen met tweeverdieners, hierdoor is het overdag erg rustig op straat.

 

 

Bronnen: Wikipedia, helmond.nl en eigen nieuwsgaring