‘’Met de World Press Photo wil ik de wereld naar Helmond halen’’

Foto: Ciel Hesen

Na wereldsteden als Amsterdam, Sydney en Tokyo is de expositie World Press Photo op 6 maart geopend in Helmond. Deze tentoonstelling is te bewonderen in de Cacaofabriek te Helmond.

 

‘’Ik was meteen enthousiast,’’ vertelt Hans Fuchs, van de Openbare Basisscholen Helmond (OBSH), trots. ‘’Wat ik zo mooi vind is dat journalistieke foto’s een verhaal vertellen.’’ Hij vertelt dat zijn favoriete foto uit de fotoserie ‘Meet Bob’ van Jasper Doest komt. ‘’De foto waar de flamingo voor de klas staat en een toevallige ontmoeting is vastgelegd,’’ vertelt hij terwijl je de liefde voor het onderwijs kan aflezen op zijn gezicht door de enorme lach van trots. ‘’Ook vind ik de reacties van de kinderen prachtig, ze kijken er niet eens gek van op dat er een flamingo voor de klas staat.’’

 

The World Press Photo is een tentoonstelling met journalistieke foto’s. Deze expositie is opgericht in 1955. Er werden voor deze vertoning 78.000 foto’s ingestuurd. Tijdens deze tentoonstelling zijn 150 bekroonde beelden van 43 fotografen uit 25 landen te zien. De World Press Photo is opgedeeld in acht categorieën: hedendaagse kwesties, milieu, reportage, lange termijn projecten, natuur, portretten, sport en hard nieuws. De tentoonstelling is door Antoinette Maas, wethouder Cultuur Gemeente Helmond, op 6 maart geopend. Helmond is de laatste stad waar de World Press Photo van 2019 te bewonderden is .

 

‘’Ik ben onwijs trots,’’ vertelt Jochem Otten, directeur van de Cacaofabriek, tijdens de opening van de tentoonstelling terwijl hij lachend naar de bezoekers kijkt die voor hem staan. ‘’Ik vind het fantastisch, we zijn met onze stad aan het bouwen om de culturele programmering naar een hogere plank te tillen en zoiets helpt daar gewoon erg aan mee,’’ zegt hij . ‘’Het doel is om, met de World Pres Photo, de hele wereld naar Helmond te halen.’’ Wanneer een bezoeker tijdens de opening vraagt hoeveel ‘dit grapje’ gekost heeft, reageert Pieter Michielsen, directievoorzitter Rabobank Peel Noord, ‘’Wij maken een verschil tussen investeringen en kosten, en dit is absoluut een investering.’’

 

‘’Ik vind het heel leuk dat de World Press Photo nu in Helmond is,’’ zegt Maartje Vos- Swinkels, coördinator rondleidingen World Press Photo lachend ‘’Dat het naast al die grote steden nu hier in Helmond mag zijn, gewoon echt super.’’ Maartje Vos- Swinkels geeft samen met haar collega Maartje van Wulfften – Palthe rondleidingen voor middelbaar onderwijs, het Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) en volwassengroepen. ‘’Je kunt tijdens de rondleidingen echt in gesprek over de mening van de bezoekers over de foto’s in de tentoonstelling.’’ Maartje en haar collega hebben tot nu toe al zeventien groepen vanuit een school en acht volwassengroepen gehad. ‘’Mensen zijn enthousiast over de tentoonstelling, maar zodra ze naar de foto’s gaan kijken worden ze een stuk stiller. Dit omdat ze schrikken van de mooie foto’s en de heftige, prachtige verhalen hierbij,’’ vertelt ze. ‘’Mensen gaan echt nadenken over hun eigen leefomgeving en over de problematiek in de wereld door deze tentoonstelling,’’ zegt ze terwijl ze er zelf even stil van wordt.

 

Jochem laat zijn favoriete foto zien. De foto is gemaakt door Bence Máté, een Hongaarse natuurfotograaf. Het is een foto van kikkers waar de poten van zijn afgesneden voordat ze terug het water in gegooid worden. Op deze foto is te zien hoe ze zich door de kikkerdril heen worstelen. ‘’Hoewel er kikkers op de foto staan, ligt de focus toch op de mensheid. Het gaat om wat de mens deze dieren hebben aangedaan, dat vind ik bijzonder om te zien,’’ zegt Jochem terwijl hij even niemand uit de zaal aankijkt en naar beneden staart.

 

‘’De World Press Photo naar Helmond halen stond hoog op mijn verlanglijst. Ik wil de stad vermaken, verbinden en verrijken,’’ vertelt Jochem Otten terwijl hij tevreden de zaal inkijkt. ‘’Ik dacht: we weten niet hoe maar we gaan de tentoonstelling naar Helmond halen,’’ zegt hij lachend richting het publiek. ’The World Press Photo wil graag een keer naar Washington, dan bel ik vanuit Helmond en dan hangen ze natuurlijk niet de slingers uit,’’ vertelt hij. Het publiek lacht hard mee en luistert daarna weer aandachtig naar Jochem. ‘’Ik hoop volgend jaar opnieuw deze tentoonstelling naar Helmond te halen, wanneer er dit jaar genoeg mensen de tentoonstelling bezoeken ga ik zeker mijn best doen dit volgend jaar weer te regelen,’’ vertelt Jochem en hij kijkt voldaan naar het publiek dat voor hem applaudisseert.

 

De World Press Photo is opgericht door Bas van Meerendonk, Bram Wisman en Kees Scherer, drie fotojournalisten uit Nederland. In 1955 was de eerste winnende foto van Mogens von Haven, een Deense fotojournalist. Er werden in het eerste jaar 310 opgestuurd door 42 fotografen uit 11 landen. De eerste winnende kleurfoto werd gemaakt door Co Rentmeester, een voormalig Nederlands roeier, deze foto heeft gewonnen in 1967. De Franse fotojournaliste Francoise Demulde was de eerste vrouwelijke winnaar van de World Press Photo. Dit was in 1976.