“Ik ben bang dat ik geld laat liggen”

“Ik ben bang dat ik geld laat liggen”

 

Heb jij ook altijd moeite met de belastingaangifte? Je bent niet de enige. Circa dertig 65-plussers kwamen naar de lezing van Wilma Berkhout op 4 maart over alles waar je tegenaan kan lopen en de dingen die je moet weten. Niet alle bezoekers kwamen op tijd binnenwandelen en niet iedereen begreep wat er verteld werd.

 

“Hatsjoe”, klinkt het op de tweede rij van voren. Een vrouw met een felgroene trui niest in haar papieren zakdoek. “Toch niet het virus te pakken?”, grapt haar buurvrouw ongemakkelijk. Het leidt tot een aantal verbaasde blikken. De deuren zijn open voor 65-plussers die graag meer te weten willen komen over de belastingaangifte. Er staan 35 stoelen en twee okergele banken klaar. Langzaam maar zeker nemen de bezoekers een plaats in. Wilma Berkhout ziet dat het tijd is en besluit voor het vierde jaar achter elkaar af te trappen voor de belastingaangiftelezing.

 

“Welkom bij de lezing belastingaangifte over het jaar 2019”, opent Wilma. “Wie doet elk jaar zelf de belastingaangifte?” Tachtig procent van de vingers gaat de lucht in. Hier en daar voelt iemand zich geroepen toelichting te geven bij de kwestie. Dit zorgt voor een basisschoolklasgevoel, want overal klinkt even geroezemoes. Eigenlijk loopt iedereen toch op een gegeven moment vast, vandaar dat ze vandaag hier zijn. “Ik deed het altijd zelf maar ik ben bang dat ik geld laat liggen”, wordt er gefluisterd. Ondertussen zijn de kladblokken en pennen uitgedeeld door Sonja Trapman, een behulpzame medewerker van de bibliotheek die de organisatorische en praktische zaken op zich neemt.

 

Ingewikkeld

Aan sommige gezichten valt af te lezen dat ze het spoor na een kwartier al bijster zijn. Dat wordt bevestigd door een vrouw op de achterste rij die haar pen heeft weggestopt. Ze kijkt met een vragende blik naar haar buurvrouw, die instemmend knikt. Ze lijken elkaar te kennen. Een man naast de dames adviseert ze vragen te stellen aan Wilma, daarvoor is ze immers hier. Een van de twee lacht een beetje en zegt: “ik weet niet eens wat ik moet vragen.” Hieruit blijkt wel dat enige voorkennis vereist is om de lezing te kunnen volgen.

 

Gelukkig voor de bezoekers die het lastig te volgen vinden heeft Wilma al aangekondigd dat ze terecht kunnen bij de Verenigde Bonden Overleg Helmond (VBOH). Afgelopen jaar liepen er 14 vrijwilligers mee, samen hebben zij 780 aangiften ingevuld. Zij gaan langs mensen met een kleine portemonnee om ze van A tot Z te helpen bij de aangifte, een kleine portemonnee betekent in dit geval een maximaal bruto-inkomen van 50.000 euro per jaar. Wilma als oud-belastingdienstmedewerker weet als geen ander hoe er gedacht wordt over de belastingaangifte. “Wij merken dat mensen soms een duwtje in de rug nodig hebben om toch zelf de aangifte in te vullen. Vaak zijn ze huiverig voor het internet, of kunnen ze totaal niet overweg met de jaaropgave. Veelal mensen die niet administratief onderlegd zijn. Wij willen voorkomen dat die mensen geld laten liggen, daarom geven wij deze lezingen. Om ze bij te spijkeren kan je wel stellen. Ouderen die er na vandaag nog steeds niet uitkomen kunnen de hulp inschakelen van de VBOH”, vertelt ze. “Niet alleen ouderen hebben moeite met de belastingaangifte overigens, we zien ook dat jongeren het steeds minder vaak zelf doen,” voegt ze toe.

 

Ook Dorothe was vandaag aanwezig. “Ik kwam hier om antwoorden te krijgen op vragen over het invullen van de belastingaangifte. Ik kan het nog niet in m’n eentje. Ik denk dat ik de VBOH ga inschakelen.”

 

Laatkomers stromen binnen

Achttien minuten na aanvang komt een man van ongeveer 70 jaar binnenwandelen en hij kijkt verbaasd om zich heen. De man heeft grijze haren en een hangsnor. Hij neemt stilletjes plaats achterin de zaal. Wilma gaat onverstoord verder met haar verhaal terwijl de zaal gretig aantekeningen maakt. Het tweeschijvenstelsel is net besproken en nu komt de energiebelasting ter sprake. De zaal reageert positief op de verhoogde compensatie. Het lijkt alsof Wilma dat zojuist zelf heeft besloten in te voeren. Tegen de verwachting in van iedereen komt even later weer een laatkomer naar binnen. Het is daarom een goed besluit gebleken om de deur uitnodigend open te laten staan. De tweede laatkomer heeft een klassiek rond brilletje, in een cognac kleur. Hierdoor is het aantal aanwezigen gestegen naar 28. De oud-belastingdienstmedewerker is al ruim een half uur bezig als de vijfde persoon later dan gepland binnenloopt. De laatste binnenkomer vraagt aan de zaal of hij veel gemist heeft. Een kalende man grapt dat hij hem tegen betaling wil bijpraten, waarop de persoon die een halfuur heeft gemist antwoordt: “is die belasting aftrekbaar?” Naast de algemene heffingskorting zijn er nog meer kortingen. Zo ook de ouderenkorting, daarop heb je recht mits je in een betreffend jaar op 31 december AOW hebt. Hier is onderscheid tussen alleenstaande ouderen en niet alleenstaande. De heffingskorting is 1418 euro, een bedrag dat de zaal tevredenstelt.

 

Foutje in de krant

Wilma kondigt aan dat de lezing ten einde is gekomenen. Er wordt van het moment gebruik gemaakt om de laatkomers vriendelijk maar nieuwsgierig te vragen waarom ze zo laat binnenkwamen. “In de Traverse stond dat het pas om 14.30 uur begon”, reageert de man met de hangsnor. Iemand anders vertelt hetzelfde, alleen is zijn bron een andere krant. Sonja bekent schuld; zij heeft namelijk de verkeerde tijden doorgegeven aan de kranten.