Helmond centrum moet weer de centrale ontmoetingsplek worden voor jong en oud

 

De kubuswoningen in Helmond ©Stef Azzakriti

Door: Stef Azzakriti

11-3-2020

In 2017 heeft de gemeente een centrumperspectief voor 2030 uitgebracht om ervoor te zorgen dat de Helmondse binnenstad weer tot leven komt. In 2018 en 2019 is het centrum al drukker geworden, volgens het Eindhovens Dagblad. Hoe ziet de toekomst van het centrum in de Brabantse stad eruit?

De Veestraat

Het is vrijdagmiddag twee uur. Veel kinderen zijn net klaar met school en zijn te vinden in de binnenstad van Helmond. Een groepje jongens van een jaar of twaalf stoeit met elkaar in een smalle zijstraat in de buurt van de Veestraat. De Veestraat is de drukste winkelstraat van Helmond. Deze vrijdagmiddag is er veel bedrijvigheid in het centrum. Er fietsen twee jongens door de straat. Een van hen heet Jakub, hij is dertien jaar oud: ‘’Ik kom hier best vaak. Ik vind het echt leuk, want er zijn veel winkels. Op de vrijdagmiddag en in het weekend is het druk hier maar doordeweeks is er niet zoveel te doen.’’ Er liep een mix van oudere en jongere mensen door de binnenstad.

De veestraat in Helmond ©Stef Azzakriti

Na jaren kwakkelen begint het centrum beter te scoren

Het Eindhovens Dagblad schreef dat de drukte in 2016 afnam in het kerngebied, maar na jaren van gekwakkel begint het centrum van Helmond eindelijk weer beter te scoren. Op het Havenplein wordt het aanzienlijk drukker: het aantal mensen dat er in horecagebied verkeert, is met 8 procent gestegen. De Veestraat neemt de grootste bezoekersstroom voor zijn rekening, vooral het gedeelte richting de markt.

Maatregelen van de gemeente

De gemeente beschikt over apparatuur die op zeven verschillende plaatsen de drukte meet in het centrum. In 2017 heeft de gemeenteraad een centrumperspectief geschreven voor 2030 om het centrum weer bruisend te maken. Volgens de gemeenteraad heeft het centrum van Helmond nieuw elan nodig. De gemeente wil van het centrum weer een centrale ontmoetingsplek maken. Tot 2017 is Helmond zelf gegroeid maar het centrum is daarentegen een beetje achtergebleven staat in het perspectief beschreven. De gemeente wil van het centrum weer een centrale ontmoetingsplek maken. Dit wil ze doen door de kern compacter te maken. Verder wil de gemeente een gevarieerde mix tussen wonen, horeca en cultuur maken. Verder is de gemeente van plan om de retail in de binnenstad te verbeteren, de verbindingsroutes versterken en het centrum sfeervoller maken.

Centrummanager aan het woord

Het centrummanagement valt onder de zelfstandige organisatie Helmond Marketing. Helmond Marketing werkt samen met andere partijen zoals de gemeente, VVV Helmond en het centrummanagement. Het centrummanagement houdt zich bezig met de organisatie van het centrum. ‘’We zagen al jaren dat het centrum meer bezoekers in de weekenden kreeg, dus daarom zijn vanaf juni 2019 meer winkels op zondag opengegaan. Er is ook meer aanbod in de horeca gekomen en deze combinatie zorgt ervoor dat er meer mensen verblijven in het weekend’’, vertelt Linda Haverkamp centrummanager van Helmond. De apparatuur die in het centrum hangt en de bezoekers telt, wordt gemonitord door een organisatie genaamd ‘CityTraffic’. ‘’Bij het tellen van passanten wordt gebruik gemaakt van bluetooth en wifi. Als iemand verbinding zoekt met zijn of haar mobiele telefoon dan wordt dat geregistreerd en dan haalt het apparaat de unieke bezoekers eruit. Dus als jij tien keer langs zo’n apparaat loopt, wil dat niet zeggen dat er dan ineens tien nieuwe bezoekers zijn’’, vervolgt Linda. Hoe de toekomst er precies uitziet, is volgens Linda onduidelijk: ‘’Mensen gaan meer verblijven in het centrum. Vroeger ging je heel gericht winkelen. Nu is het meer het verblijven, de combinatie van winkelen, horeca maar ook evenementen.’’ Volgens de centrummanager is het belangrijk voor Helmond om ook bezig te blijven met het organiseren van evenementen.  ‘’Ik verwacht dat er het winkelaanbod nog zal krimpen, daarentegen zal er nog wat horeca bijkomen. Maar er zullen andere diensten komen vanuit de gezondheidszorg denk aan: fysiotherapie en tandartspraktijken. Het is belangrijk dat er meer verschillende diensten actief zijn in het centrum dan alleen maar detailhandel en horeca’’, zegt Linda Haverkamp.

Winkeliers

Ook voor winkeliers heeft het natuurlijk gevolgen als het drukker wordt in het centrum. Een medewerkster van de Jamin in de Veestraat ervaart de toegenomen drukte ook: ‘’Ik ben hier nu elf jaar werkzaam en ik merk wel dat het vanaf het jaar 2016 langzamerhand steeds drukker aan het worden is. Vanaf juni 2019 heeft de gemeente besloten om de winkels ook op zondag te openen om het bezoekersaantal omhoog te brengen. We hebben ook zo’n kastje aan de muur hangen dat passanten telt’’, vertelt ze.

Horeca

Ook voor horecaondernemers is de toenemende drukte belangrijk. ‘’Het is altijd fijn om te zien dat het drukker wordt in de binnenstad,’’ zegt Devon, die barman is bij Grandcafé de Vijfhoeck. ‘’Ik werk al zeven jaar in de horeca. En ik merk ook dat het de afgelopen vijf jaar drukker is geworden in het centrum van Helmond.’’ Devon ervaart ook veranderingen in het centrum: ‘’Ze zijn bezig met het aanleggen van een park en de brug is gerenoveerd om de uitstraling van de stad te verbeteren. Er worden meer evenementen georganiseerd zoals bijvoorbeeld het drakenbootfestival en de kasteeltuinconcerten. Er is elk weekend steeds meer te doen, wat de kern van Helmond ten goede komt.’’

Devon aan het werk bij Grandcafé de Vijfhoeck ©Stef Azzakriti

Restaurant de Stadskamer in de Elzaspassage ©Stef Azzakriti

Helmond centrum is aan het groeien en het zal de komende jaren nog gaan doorgroeien. Het centrum is een plaats voor jong en oud aan het worden. Ook vinden sommige bezoekers de binnenstad in Helmond gezelliger en fijner dan de binnenstad in Eindhoven: ‘’Het centrum is echt een leuke plek om te lopen, het is er gezellig. Ik vind de binnenstad van Helmond ook fijner dan die van Eindhoven omdat het niet overloopt van de mensen, maar gewoon gezellig druk is. We komen zelf uit Asten – een kleiner dorp in de buurt van Helmond- en we vinden het centrum een prima plaats om onze vrije tijd door te brengen’’, vertelt Gerie (58) die samen met haar man in Helmond is.