Allereerste platenbeurs Cacaofabriek drukbezocht

Foto: Alexander Brutsaert

Lp’s bekijken trekpleister in hartje Helmond

Platen worden steeds populairder. Zeker onder jongeren. Daarom heeft de Eindhovense platenzaak Ray Elpee voor de eerste keer een platenbeurs georganiseerd in de Cacaofabriek.

De debuuteditie van de vinylbeurs vindt plaats op zondag 16 februari en omdat het de eerste is, kun je gratis naar binnen. Voor liefhebbers en nieuwsgierigen wordt het een dag waarop ze letterlijk muziek uit de oude doos kunnen bekijken. Misschien wel vinyl waar je nog nooit van gehoord hebt.

Hoewel dit evenement plaatsvindt in Helmond zijn er toch niet alleen kattenmeppers te vinden – er zijn zelfs Duitsers en Engelsen te bekennen. Wie denkt dat lp’s en cd’s ouderwets zijn, heeft het faliekant mis. Jong en oud zoekt all time favourites, een foute Gerard Joling of een nieuwe cd van een moderne hiphopband. Je loopt echter wel de kans om nek- en rugklachten te krijgen, omdat je lang gebogen staat bij het bladeren.

Drukte
De deuren openen om klokslag elf uur en dan stromen de eerste bezoekers al binnen. Zij komen voor hun favoriete platen die variëren van 1 tot 50 euro. De gehele benedenverdieping van de oude chocoladefabriek staat helemaal vol met bezoekers die op zoek zijn naar honderden platen. Soms wil je bij een bepaalde muziekcategorie rondneuzen, maar moet je wachten omdat er een lange rij staat van wel vijf mensen of meer. Wanneer je eenmaal de mogelijkheid hebt om te kijken, is het soms moeilijk om keuzes te maken. Metalliefhebber John Janssen (55) bijvoorbeeld: “Black Sabbath blijft altijd geweldig om te luisteren, alleen weet ik niet welk album ik moet kopen”.

Organisator Ray Derkzen (55) van platenzaak Ray Elpee is druk bezig met het helpen van klanten om tips te geven voor de muziek die zij het beste kunnen kiezen. Ray houdt deze beurs, omdat hij vaak klanten krijgt uit de regio Helmond en hij vindt de Cacaofabriek een geschikte en ruime locatie voor een platenbeurs. Hij merkt eveneens op dat het aantal mensen op de beurs verrassend hoog is, zelfs boven verwachting. “Door het stormige weer had ik het zeker niet verwacht, maar ik ben hartstikke content met deze opkomst”, zegt de eigenaar.

Stijgende populariteit van vinyl
De afgelopen jaren is gebleken dat ondanks de komst van streamingsdiensten, zoals Spotify en Weezer, platenspelers een comeback hebben gemaakt en weer trendy zijn. Cd’s hebben daarentegen wel nog steeds een hoger aandeel in aantal verkopen, maar dat percentage is flink gedaald.

Op de platenbeurs zijn verschillende meningen over het streamen van muziek. Zo zegt Peggy Oogjes (50) dat ze streamen helemaal niks vindt en liever ‘echt’ vanaf cd of vinyl draait.

Aan de andere kant staan meerdere bezoekers ook open voor niet-plaatmuziek. Zo is jongere Bram van Veghel (22) opgegroeid met zowel stream- als plaatmuziek. Hij waardeert beide manieren, maar op deze dag vindt hij het toch bijzonder om een paar generaties terug te gaan en fysieke albums uit te zoeken, bijvoorbeeld van Cream en The Who.

Ray vindt Spotify een prima middel om muziek te draaien. Hij merkt met name dat jongeren lp’s kopen nadat ze liedjes op deze app geweldig vinden. “Nadat je een lied beluisterd hebt, wil je het album vasthouden en dragen. Dat maakt lp’s voor hen zo bijzonder”, beargumenteert Ray.

Verzamelaars van alle leeftijden
Het merendeel van de aanwezigen is hoogstwaarschijnlijk opgegroeid met muziek uit de sixties en seventies. Toch zijn er (jonge) kinderen aanwezig. En nee, zij zijn daar niet alleen om met hun ouders mee te kijken naar nieuwe albums. Zo is Meggie Snoek (9) op zoek naar nog meer platen voor haarzelf, terwijl ze al twee exemplaren van Kinderen Voor Kinderen heeft. Ze kijkt samen met haar moeder naar nog meer muziek voor op Meggie’s platenspeler. Meggie heeft een brede muzieksmaak, alleen staan sommige liedjes of genres die ze leukt vindt niet op plaat. “Meestal luister ik wel gewoon muziek via mijn telefoon, maar het is natuurlijk leuk om diezelfde muziek op plaat te hebben”, zegt ze glimlachend.

Haar moeder Olga weet waarom haar dochter zoveel geeft om lp’s. “Haar papa is vinylman en Meggie kreeg dat met de paplepel ingegoten. Mijn dochter houdt van platen, omdat het haar energie geeft. Om de plaat zit een mooie hoes met songteksten. Ze gaat dan met haar pick-upje zitten en dan leest ze de tekst van het nummer mee.”

Het beste album
De meeste records in alle bakken zijn bands zoals The Rolling Stones, The Beatles, Queen en Led Zeppelin. Volgens velen hebben deze bands de beste albums gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld vaders Queen-album kopen voor hun zoon en zoonlief die The Stones haalt voor papa.

Toch is het voor velen moeilijk om te bepalen wat het beste album is. “Er komt steeds meer nieuwe muziek. Dat komt onder meer doordat bestaande bands experimenteren met nieuwe genres, waar voornamelijk jongeren van genieten”, vertelt Ray, die zelf niet weet welk album van Led Zeppelin hij het beste vindt.

De succesvolle debuutplatenbeurs zal een vervolg gaan krijgen in mei of juni. Ray en zijn ‘plate mates’ hopen dan nog meer bezoekers te zullen gaan trekken.

 

 

 

 

 

 

 

Organisator Ray Derkzen toont een van zijn favoriete albums of all time, Led Zeppelin II
Foto: Alexander Brutsaert