INVLOED PANDEMIE OP SCHOOLUNIFORMEN IN GROOT-BRITTANNIË

 

| Props

Mayee Macco, Eva Guelen & Joris Oostveen – 23 mei 2021, 12:34 uur

“De directeur kan uw kind straffen voor het niet dragen van het schooluniform. Uw kind kan worden geschorst of verwijderd als het herhaaldelijk het voorschrift negeert.”, aldus de Britse overheid. Normaalgesproken kun je flink in de problemen komen als je geen schooluniform draagt. Afgelopen jaar was er een uitzondering op de regel.

Het coronavirus gooide de wereld op zijn kop. Landen gingen in lockdown en scholieren kregen onderwijs op afstand. “Van onze studenten werd niet verwacht dat ze hun schooluniform thuis droegen. Het personeel moest professioneel blijven. Zij droegen de kleding die zij op school ook aan hebben.”, aldus Danielle Schillaci-Rowland, docente op de Presdales School in Hertfordshire.

Ongeveer 90 procent van de Britse scholen hebben een kledingvoorschrift. Volgens de website ProCon.org dat onderzoek doet naar controversiële kwesties zeggen voorstanders dat een schooluniform een school veiliger maakt, zorgt voor gelijkheid en kinderen aanmoedigt om zich volledig te kunnen concentreren op hun studie. Tegenstanders zeggen dat een schooluniform inbreuk maakt op het recht van individualiteit, ongelijkheden benadrukt en dat het geen positief effect heeft op het gedrag en prestaties van scholieren. Studente Keira Macrae (17) draagt liever helemaal geen schooluniform meer: “Ik voelde me veel comfortabeler in een grote trui en joggingbroek.”

Wat is de invloed van de wereldwijde pandemie op de schooluniformen(winkels) in Groot-Brittannië?

Schooluniformwinkels zijn ondanks de coronacrisis niet hard geraakt. De uniformen zijn niet onderhevig aan modetrends en de meeste mensen kopen het vlak voor het schooljaar gaat beginnen. De Britten zien grote voordelen in de uniformen.

SCHOOLUNIFORM CREËERT GELIJKHEID

Alex Gani is een echte prater en kijkt met priemende bruine ogen door zijn camera. Hij heeft een baardje, weinig haar op zijn hoofd en een licht tintje. Gani is Business Development Director voor winkelketen School Uniform Direct en woordvoerder van The Schoolwear Association. Hij is voorstander van het schooluniform: “Arm of rijk, getint of blank, blauw of paars: iedereen is door het uniform gelijk.” Een sociaal experiment tussen Groot-Brittannië en Nederland ziet hij wel zitten.

In Groot-Brittannië is het dragen van een schooluniform verplicht voor leerlingen tot zestien jaar. Ze dragen onder andere blazers voorzien van het logo van de school, (plooi)rokken, broeken, overhemden, blouses, polo’s en stropdassen. In Nederland lopen de meeste kinderen er anders bij. Ze dragen spijkerbroeken al dan niet voorzien van scheuren, crop tops, trainingspakken, hoodies en slippers. De discussie luidt of het gebruik van een schooluniform van toegevoegde waarde is of niet.

VOOR- EN TEGENSTANDERS

Voor Groot-Brittannië is het dragen van een schooluniform traditie. Het land wil hiermee iedereen gelijk stellen. “Een kind moet zich geen zorgen maken om of het gepest gaat worden op basis van zijn of haar sociaal economische achtergrond of uiterlijk. Ten tweede wil het de discipline verhogen, ze zitten immers met een reden op school. Daarna geeft het scholieren een gevoel van trots, je bent een team en dat is goed voor het groepsgevoel.” Maar niet iedereen is het daarmee eens.

Voor voorstanders wordt door de schooluniformen het verschil tussen sociale klassen minder zichtbaar, is het goed voor het groepsgevoel, worden kinderen minder gepest om hun uiterlijk en bovendien is het gemakkelijk, want het kost minder tijd om een passende outfit voor de dag te vinden. Tegenstanders zijn het daarmee oneens. Volgens hen benadrukt het schooluniform juist het verschil tussen sociale klassen en heeft het geen invloed op het gedrag en de leerprestaties. Daarbij zou het zo zijn dat kinderen geen eigen identiteit of persoonlijkheid kunnen ontwikkelen als ze een schooluniform moeten dragen.

Gani is een voorstander. “Vanuit mijn werk ervaar ik dagelijks dat scholieren echt houden van het uniform.” Hij begint te lachen en zegt: “En vanuit mijn jeugd heb ik er een goede ervaring mee. Ik omarmde het en voelde mij er heel prettig in.”

FASHION PSYCHOLOGY

Uit de fashion psychology blijkt dat de kleding die we elke dag aantrekken, vertelt wie we zijn. Daarbij stelt het een mens in staat om een beeld van zichzelf te vormen. Maar Gani is daar niet van overtuigd. “Het ontwikkelen van een eigen identiteit en persoonlijkheid hangt niet af van het wel of niet dragen van een school uniform. Uit de praktijk weet ik dat.”

Hij barst in lachen uit, begint te praten en schiet weer in de lach: “Sorry, ik denk aan een moment terug van vroeger. Ik was het brutale jongetje dat de hele dag door grapjes maakte. Regelmatig zat ik in de problemen. Ik heb meerdere keer een witte streep met Tipp-ex op mijn stropdas gemaakt. Mentoren droegen namelijk een stropdas met een witte streep en dat wilde ik ook. Op het einde van het jaar moest ik bij de directeur komen. Zij gaf mij zo’n stropdas omdat ik zoveel pogingen had gedaan en ze dat ergens wel waardeerde. Niks of niemand heeft mij gestopt om die Tipp-ex op mijn stropdas te smeren. Dat deed ik zelf omdat dat is wie ik ben.” Hij vertelt dat de kinderen die bijvoorbeeld onrust willen zaaien dat toch wel doen, dat het uniform hen er niet van weerhoudt. Daarnaast hebben scholieren alle gelegenheid om hun tas en boeken naar eigen smaak en stijl te maken.

ROOSKLEURIGE TOEKOMST

Volgens Gani maakt een uniform deel uit van ieders leven, als je maar goed om je heen kijkt. “Welk werk je ook doet, er is altijd wel iets van een kledingvoorschrift of een uniform. Al is het een polo met het logo van de snackbar waar je werkt.”

Hij ziet de toekomst van de schooluniformen rooskleurig in. “Wij zijn bezig met het moderniseren van uniformen en School Uniform Direct heeft als eerste genderneutrale uniformen in Groot-Brittannië geïntroduceerd.” Hij raadt het elk land aan om scholieren een schooluniform te laten dragen. “Ik vind dat de voordelen zwaarder wegen dan de kritiek.”

Gani ziet een grootschalig sociaal experiment met onder andere scholieren uit Nederland als Groot-Brittannië wel zitten. “Nederlanders dragen dertig dagen een schooluniform en Britten dragen dertig dagen hun eigen kleding. Ik ben ervan overtuigd dat de uitkomsten heel interessant zullen zijn, dus ik ga dit zeker inbrengen bij The Schoolwear Association.”

REIS MEE DOOR DE TIJD VAN SCHOOLUNIFORMEN. WAAR IS HET OOIT BEGONNEN EN WAAR STAAN ZE NU.

Al sinds 1222 zijn schooluniformen te vinden in Groot-Brittannië. Door de eeuwen heen zijn ze erg veranderd. Van hoge hoeden en gewaden tot de hedendaagse ‘blazers’ (schooljassen) en geruite rokken.


Julie Gardner, moeder van Adam (14) en Eloise (12), heeft zelf ook ervaring met het dragen van schooluniformen. Zij is zelf immers ook in het Verenigd Koninkrijk opgegroeid. Nu is ze moeder van twee Britse kinderen.

Wat was je eigen ervaring met het schooluniform toen je op school zat?

‘’Oh god, dat is zo lang geleden. Hoe ik me kan herinneren hadden we wel schooluniformen maar we droegen geen blazer, dus alleen een blouse en een rok. Dat is ondertussen wel veranderd’’

De blazer wordt nu wel gedragen, waarom is dat kledingstuk zo belangrijk?

‘’De blazer zorgt ervoor dat elke outfit er formeel uitziet, naar mijn mening. De leerlingen zien er gelijk slimmer uit. Meestal staat op de blazer ook het schoollogo. Dit zorgt er vaak voor dat kinderen zich gedragen, aangezien je gelijk kan zien waar de ‘troublemakers’ vandaan komen. Je representeert je school en daar voel je je ook echt verantwoordelijk voor.’’

Hoe ziet het uniform er nu uit?

‘’Mijn zoon draagt een nette broek, een shirt, stropdas en natuurlijk de blazer. En mijn dochter draagt een rok, een shirt en weer een blazer. Allemaal bedrukt met het logo van de school en allemaal navy blue. Je moet echt kleding kopen met het logo erop.’’

Wat vinden je kinderen ervan dat ze een school uniform moeten dragen?

‘’Ik denk niet dat ze er echt iets van vinden, als ik eerlijk ben. Er is geen andere optie. Er zijn geen scholen hier waar je geen uniform hoeft te dragen. Ze vinden blazers alleen helemaal niks. Ze dragen veel liever hun PE kit, dus hun gymkleding. Dit is natuurlijk wel weer bedrukt met het logo van de school maar het zit veel lekkerder.’’

Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van de schooluniformen?

‘’Nou, het is heel makkelijk want de kinderen zijn in de ochtend lekker snel klaar met aankleden. Ze hoeven niet te bedenken wat ze die dag gaan dragen. Het maakt dus ook niet uit of je merkkleding hebt, of dat je er stoer uitziet, dat kan simpelweg gewoon niet want iedereen draagt hetzelfde. Dat kan er natuurlijk wel voor zorgen dat je je eigen identiteit niet zo goed kan laten zien. Hoewel je je wel kan uiten met bijvoorbeeld je jas of de tas die je meeneemt.

Wat wel weer fijn is aan een uniform, is dat het meestal goedkoper is dan elke dag je gewone kleding te dragen. De school probeert daar ook aan mee te werken. Ze proberen deals te maken zodat het betaalbaar is voor iedereen. Soms kan je zelfs tweedehands uniformen kopen.’’

Hoe zit het met make-up en sieraden, mag dat?

‘’Nee, dat mag niet. Geen mascara, geen lipgloss, niks. Doe je dat wel, zijn er consequenties. Voor je haar mag het ook niet te opvallend zijn. En qua sieraden, ja, oorbellen mogen zolang het knopjes zijn.’’

Moesten de leerlingen uniformen dragen tijdens online les?

‘’Nee. Mijn zoon hoefde zijn camera niet eens aan. Hij kon zijn pyjama aan hebben en niemand die het wist. Mijn dochter had wel haar camera aan maar ze mocht dragen wat ze wilde. Dat vond ze wel erg leuk.’’

Wat vinden ze ervan dat ze nu weer hun school uniform moeten dragen als ze fysiek naar school gaan?

‘’Ze accepteren het gewoon. Dit is wat er bij hoort. Nu na de lockdown mag mijn zoon ook de PE kleding de hele dag dragen als hij gymnastiek heeft. Er moet wel een blazer overheen.’’

Als je nu naar Nederland zou verhuizen, zouden je kinderen het leuk vinden om geen uniform te dragen?

‘’Ja, absoluut. Ik ben wel bang dat mijn dochter dan te laat op school komt omdat ze zo lang bezig is met het uitzoeken van haar kleding. Mijn zoon zal denk ik gewoon een sweater aan doen, een beetje als de PE kit.’

HOE ZIT HET MET HET LAATSTE ONDERWIJS NIEUWS UIT GROOT-BRITANNIË?

 

 

Eva Guelen
In Nederland zijn we niet gewend aan schooluniformen. Toch kan je het bijzonder vinden dat we ze hier niet dragen als je jarenlang in Engeland hebt gewoond. Een omgekeerd cultuurshock heet dat. Het overkwam Amelie George.