Hoe ziet de toekomst van het Griekse toerisme eruit?

   

 

Belang van toerisme voor Griekenland

Volgens het AD verwelkomde Griekenland in 2018 maar liefst 32 miljoen vakantiegangers. Dat was zo’n 5 miljoen meer dan in 2017. Ten opzichte van tien jaar geleden is er zelfs sprake van een ruime verdubbeling van de toeristenstroom. 

 

Al meer dan 50 jaar ontvangt het land de grote aantallen toeristen. De groeiende sector zorgde voor veel banen en is zo economisch onmisbaar geworden. Tegenwoordig heeft Griekeland namelijk 15 procent van haar bruto nationaal product aan de toeristische sector te danken. Maar het grootschalige toerisme zorgt voor meer dan alleen inkomsten. Sinds de piek aan bezoekers die de Olympische spelen van Athene in 2004 met zich meebracht, is de infrastructuur in het land sterk verbeterd. Dankzij het grote aantal toeristische voorzieningen is dit blijven verbeteren en wordt er nu ook op minder toeristische plekken gewerkt aan snellere verbindingen.

 

Een reisdoel van een toerist is in de meeste gevallen de zonovergoten Griekse eilanden zoals Kreta, Kos, Corfu en Rhodos. Griekenland is een aangename vakantie omdat het voor een groot aantal doelgroepen interessant is. Voor elk verschillend vakantiedoel kan je in Griekenland terecht. Elk eiland heeft dan ook zijn eigen identiteit. Wat een overeenkomst is tussen veel Griekenlandbezoekers is dat de meeste mensen meerdere keren terugkeren naar Griekenland. 

De Grieken kennen een rijke historie en dat is tot de dag van vandaag nog steeds terug te zien in het dagelijks leven. Niet alleen aan de archeologische bezienswaardigheden, maar ook in de authentieke Griekse keuken en bijvoorbeeld de feestdagen, festivals en vele lokale musea. De oude Grieken hadden een sterke verbintenis met de natuur. Griekse goden zijn dan ook gebaseerd op natuurkrachten, zoals Poseidon op de Zee en Apollo op het zonlicht.

 

Griekenland kan bijna niet meer zonder toerisme. Toch is het onzeker hoelang de succesvolle sector overeind zal blijven.  Na een lange periode van financiële onzekerheid door de economische crisis staan er namelijk nieuwe problemen voor de deur.

 

Het gevaar van het coronavirus voor het toerisme 

Sinds maart 2020 vecht de hele wereld tegen het corona virus. Geadviseerd wordt om thuis te blijven, scholen zijn dicht en er gaan geen vluchten meer, ook niet naar Griekenland. Het toerisme seizoen begint meestal in april voor de Grieken. Het feit dat zij nu al een tijd geen inkomen hebben, hakt er goed in.

 

De Griekse regering wist dat ze snel moesten reageren om de verspreiding van het virus tegen te gaan en dat deden ze. Als een van de beste van de wereld. Zo heeft Griekenland op dit moment 2.642 besmette gevallen en 146 sterfgevallen. Nederland daarentegen heeft ruim 41.000 besmette gevallen en ruim 5.000 sterfgevallen. Het geheim van Griekenland? De snelle aanpak van de regering. Nog voordat het eerste slachtoffer werd gemeld, verbood premier Kyriakos Mitsotakis al grote evenementen. Carnaval werd afgezegd en de scholen gingen 4 maart dicht, eerder dan in andere landen. Dit meldt het Parool.

 

Iedereen hield zich meteen netjes aan de regels. Men ging alleen de deur uit als dit noodzakelijk was. Dit kon ook niet anders, om de deur uit te mogen moest je een formulier bij je hebben met daarop een goede reden waarom je naar buiten wilde gaan. Deed je dit niet, dan riskeerde je een forse boete.

 

Stamatis Kapetanakis (eigenaar van Nisia Apartments in Karpathos) maakte alles van dichtbij mee. Hij vertelt dat de overheid goed gehandeld heeft, echter ziet het er wel naar uit alsof de mensen langzaam moe worden en niet meer bang zijn. Ze houden zich niet meer zo goed aan de regels. Stamatis: “Het toerisme seizoen komt er weer  aan en de lockdown wordt langzaam teruggedraaid. Binnenkort mag er veel weer open, toch moeten we ons ook dan aan de regels blijven houden. We kunnen niet zomaar onze eigen regels maken” Financieel zijn veel ondernemingen hard getroffen, ook Stamatis had er last van. “Natuurlijk moet ik nu wat uit mijn spaarpot halen,” vertelt hij. “Maar als eigenaar van een bedrijf moet je daar altijd op voorbereid zijn. Eigenaren die dat niet doen zijn sowieso al verloren.”

 

Om zo min mogelijk bedrijven verloren te laten gaan, moet Griekenland het toerisme zo snel mogelijk weer op gang laten komen. De Griekse minister van toerisme, Harry Theocharis, heeft laten weten aan BBC Radio dat ook hij het land snel weer open wil hebben. Theocharis: ‘’Uiteraard zullen we voorzorgsmaatregelen nemen. Zo zullen er voorwaarden zijn om naar ons land te mogen reizen, maar zullen er ook regels zijn over de manier waarop gereisd en verbleven wordt. De social distancing zal van toepassing zijn.’’

 

Het gevaar van het coronavirus in vluchtelingenkampen

Volgens de Griekse Gids telt Griekenland ongeveer 10 miljoen inwoners en was het aantal vluchtelingen in Griekenland volgens stichting Vluchteling vorig jaar 75.000. Griekenland is een belangrijke plek in Europa voor vluchtelingen, maar berichtgeving over Griekse eilanden zoals Lesbos doen geloven dat het uitpuilt van de vluchtelingen. De media spreken bijvoorbeeld van ‘een tsunami aan vluchtelingen’, terwijl vluchtelingenkamp Moria op 65 kilometer afstand ligt van de toeristische gedeeltes zoals Molyvos. Het eiland is immers ongeveer zo groot als de provincie Utrecht.

Griekse eilanden met een vluchtelingenkamp hebben hierdoor een imagoprobleem gekregen dat de toeristen weghoudt. Het coronavirus helpt hier niet aan mee. Al voordat het moment dat het virus Lesbos bereikte, zagen de hulpverleners in Griekenland dat moment al met angst tegemoetkomen, schrijft nieuwssite Scientas.nl. “Want waar men elders nog maatregelen kan treffen om de verspreiding van het virus af te remmen, zijn de mensen in de vluchtelingenkampen op Lesbos en andere Griekse eilanden volstrekt weerloos”, schrijft journalist Caroline Kraaijvanger op de nieuwssite. Het risico op verspreiding van het virus onder kampbewoners is daarom ontzettend hoog. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om te zelf isoleren of corona patiënten in quarantaine te plaatsen.

 

Het risico op verspreiding van het virus onder kampbewoners is ontzettend hoog. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om te zelf isoleren of corona patiënten in quarantaine te plaatsen. Artsen zonder Grenzen laat weten: “In sommige delen van het Moria-kamp op Lesbos is er slechts één kraan voor elke 1.300 mensen, zonder zeep, er moeten 167 mensen één toilet delen, en 242 mensen één douche.”

 

In de huidige situatie zijn alle vluchten naar Griekenland nog geannuleerd, maar deze berichtgeving trekt ook de komende periode geen toerisme aan. Takis Theodorikakos, minister van Binnenlandse Zaken, liet weten dat de regering na de lockdown periode daarom een diepe recessie verwacht. De grootte hiervan is lastig te voorspellen omdat er verschillende factoren, met name toerisme, een belangrijke rol spelen. Toch lijkt is er hoop, de regering heeft de grenzen van Griekenland weer geopend en bouwt de lockdown langzaam af. Het land hoopt vanaf juli de toerisme sector weer op te starten. Dit zou kunnen betekenen dat je vakantie naar Griekenland misschien wel eens door zou kunnen gaan.