Griekse goden in de Eredivisie

Foto: Ad.nl
Vangelis Pavlidis (links) en Marios Vrousai (rechts). Ploeggenoten bij het Tilburgse Willem ll

 

De Eredivisie heeft door de jaren een redelijk aantal Griekse spelers gekend. Spelers als Nikos Machlas en Georgios Samaras zijn ons allemaal bekend. PSV huurde dit jaar Kostas Mitroglou van Olympique Marseille en Willem ll haalde Vangelis Pavlidis in huis, de laatstgenoemde werd bij de selectie van het nationale team van Griekenland gezet. Volgens Spyros Yannopoulos, journalist van het Griekse sport medium Sportime is de Nederlandse competitie een goede tussenstap voor Griekse spelers die naar de top willen.

Wie zijn nu het uithangbord?

De Eredivisie telt op het moment zes Griekse voetballers verspreid onder verschillende clubs. De eerste naam die bij Yannopoulos opkomt bij het vragen naar Griekse voetballers in de Eredivisie is Kostas Mitroglou. Mitroglou heeft een carrière met veel clubs waar hij heeft gespeeld. Hij was belangrijk voor het Griekse Olympiakos waar hij verantwoordelijk was voor de eerste goal in een Europees toernooi in de historie van de club. Ook voor het Griekse nationale elftal is Mitroglou een van de beste aanvallers op het moment, aldus Yannopoulos. Nu speelt Mitroglou in dienst van PSV, maar volgens Yannopoulos heeft hij zich nog niet kunnen aanpassen aan het Nederlandse voetbal.

De tweede speler die Yannopoulos noemt is Vangelis Pavlidis. De Griekse spits van Willem ll kwam in de zomer van 2019 over van het Duitse Bochum. Hij beleefde een extreem goed seizoen bij de Tilburgers. Samen met landgenoot Marios Vrousai vormt hij een goed aanvalsduo. Hij wist elf keer te scoren en gaf 3 assists. Volgens Yannopoulos is Pavlidis een speler die in de toekomst veel voor het Griekse elftal gaat betekenen. Verder speelt Kostas Lamprou bij Vitesse als tweede doelman. Als laatste is er nog Pantelis Hatzidiakos. Hij was bezig met een goed seizoen bij AZ maar raakte halverwege zwaar geblesseerd.

Held in Schotland, schlemiel in eigen land

Sc Heerenveen haalde ooit een 15 jarige Griekse aanvaller in huis. Zijn naam is Georgios Samaras. In Nederland wist Samaras niet echt potten te breken, maar ging twee jaar later toch naar Manchester City. Uiteindelijk haalde het Schotse Celtic hem in huis waarin hij zijn beste periode kende in zijn voetbalcarrière. Samaras heeft in Griekenland toch niet de status die hij verdient.

Foto: Scottisch Sun. Georgos Samaras poseert in het shirt van Celtic met de kampioensbeker

Volgens Yannopoulos komt dat omdat hij op vroege leeftijd al het buitenland verliet en dat hij niet voor de Griekse grootmachten PAOK en Olympiakos koos, terwijl beide clubs hem meerdere malen in wilde lijven. Het enige wat de meeste Grieken van Samaras als hoogtepunt zien is dat hij de beslissende penalty nam voor Griekenland tijdens het WK in 2014. Griekenland speelde in de groepsfase tegen Ivoorkust en door de verdiensten van Samaras gingen ze door naar de achtste finale.

Korte keeper bewijst ongelijk

Kostas Lamprou is een Griekse keeper die momenteel onder contract staat bij Vitesse. Lamprou begon zijn carrière in Nederland al op 13 jarige leeftijd in de jeugd van Ajax. Maar werd te licht bevonden door de club vanwege zijn lengte. Hij belandde bij Feyenoord maar wist nooit te door te breken. In 2014 ging Lamprou naar Willem ll waar hij uitgroeide als een vaste waarde onder de lat. Door zijn prestaties bij Willem ll haalde Ajax hem weer terug in de rol als tweede keeper, maar na een teleurstellend optreden in de beker tegen Heerenveen was het voor de Amsterdammers een reden om hem te passeren.

In Nederland wordt Lamprou verweten dat hij niet een topkeeper kan zijn vanwege zijn lengte. Yannopoulos vindt het daarom ironisch dat Ajax hem ooit heeft weggestuurd bij Ajax vanwege zijn lengte, maar na vele jaren toch weer terug haalde.´´Je hoeft niet per se groot te zijn om een goede voetballer te zijn, keek naar Lionel Messi. Ik wil Lamprou nu niet vergelijken met Messi, maar Lamprou heeft bewezen dat hij op hoog niveau kan keepen. Alle mensen die geen vertrouwen hadden in Lamprou hebben nu volgens mij veel respect voor hem´´. Nu speelt Lamprou voor Vitesse maar daar is hij wederom niet de eerste man.

Foto: Voetbalprimeur. Kostas Lamprou in het shirt van Ajax tijdens het seizoen 2018/2019.

Ajax en Grieken

Ajax kent in het verleden nog drie voetballers uit Griekenland. Angelos Charisteas, Yannis Anastasiou en Nikos Machlas.
Angelos Charisteas kwam na een goede periode bij het Duitse Werder Bremen bij Ajax. Ook in het Griekse elftal was hij een van de beste. Hij scoorde op het EK in 2004 het enige doelpunt waardoor Griekenland Europees kampioen werd. Echter was zijn tijd bij Ajax teleurstellend.
Yannis Anastasiou was volgens Yannopoulos meer getalenteerder dan Charisteas, maar hij kwam bij Ajax in een elftal terecht van een minder niveau. Charisteas en Anastasiou speelde zelfs een seizoen met elkaar bij Ajax.

Foto: Ad.nl Angelos Chariteas (links) met Yannis Anastasiou (rechts)

Nikos Machlas speelde onder andere bij Vitesse waar hij in zijn tweede seizoen Europees topscorer werd. Hij scoorde 34 goals voor de Arnhemmers in 32 wedstrijden. Waarna Ajax hem kocht maar daar wist hij niet te slagen. Volgens Yannopoulos ligt het aan verschillende factoren. Charisteas kreeg bijvoorbeeld weinig vertrouwen van de coach waardoor hij minder kansen kreeg. Anastasiou had te weinig kwaliteit om zich heen. Machlas was al op leeftijd toen hij bij Ajax kwam dus had snelheid en vorm verloren.

Eredivisie als zwemvijver voor Grieks talent

Al met al is de Eredivisie een goede competitie voor Griekse spelers, vindt Yannopoulos. ´´In de Nederlandse competities kunnen ze zich goed ontwikkelen. Griekse spelers kunnen profiteren van de faciliteiten van het voetbal in Nederland. Ze kunnen er veel leren en een naam opbouwen. Het kan het begin zijn van een succesvolle carrière. Als Griekse spelers in eigen land niet de kans krijgen, ga naar Nederland´´.