“Dit is voor mij de grootste crisis waar ik ooit mee te maken heb gehad”

Sinds 2016 heeft de Griekse Katia Stefanatou het hotel van haar vader overgenomen. In de winterperiode is zij bij haar vriend Albert in Rotterdam. Begin april wilde Katia op het vliegtuig stappen om te beginnen met de zomervoorbereidingen voor haar Griekse hotel, maar door de maatregelen van het coronavirus werd haar vlucht geannuleerd. Katia’s vader, die nog verantwoordelijk is voor het winterseizoen van het hotel, gaat nu eens in de twee weken kijken bij het hotel.

“Nu heb ik een vlucht voor 19 mei. Het hangt allemaal af van de beslissingen die de regering maakt. Het was heel moeilijk voor me, moet ik zeggen. Dit is voor mij de grootste crisis waar ik ooit mee te maken heb gehad. Ik werkte hiervoor over de hele wereld, ik heb bijvoorbeeld acht jaar in New York gewoond. Ik heb al heel veel situaties meegemaakt, maar dit is de moeilijkste situatie waar ik ooit in heb gezeten. Voor het eerst had ik te maken met zeer lastige emoties: stress en angst over hoe de toekomst er uiteindelijk uit zou zien.

We werden op 13 maart gedwongen om het hotel te sluiten. We moeten nu gesloten zijn tot 4 mei.. Vandaag krijgen we meer te horen, maar ik denk dat het zal worden verlengd tot half mei of zelfs tot juni. Het is erg moeilijk omdat we al anderhalve maand van ons inkomen verloren. Nu verliezen we nog minstens twee maanden van onze inkomsten. We hebben alles berekend, en we maken dit seizoen zo’n 40% van onze inkomsten in vier maanden, inplaats van 80%. Eigenlijk hebben we nog geluk als we dit jaar 40 procent van onze omzet verdienen.”

“We hebben geluk als we dit jaar 40% van onze omzet verdienen”

Toekomst
“Ik heb het geluk dat ik spaargeld heb, daarom zie ik de toekomst van mijn hotel goed in. Ik heb berekend dat we genoeg spaargeld hebben om het jaar door te komen zonder dat we een baan hoeven te vinden. Nu probeer ik mijn persoonlijke uitgaven te minimaliseren en verder niet erover na te denken. Ik ben oké met het leven in deze moeilijke tijden en het minimaliseren van mijn levensstijl die ik eerder had.

De toekomst van de toerismebranche is niet goed, denk ik. Voor de komende twee jaar is het beïnvloed omdat de luchtvaartmaatschappijen zijn beïnvloed door de gevolgen van het virus. De reisorganisaties, hotels en schepen: elk deel van de reisindustrie is beïnvloed.”

Alternatieve plannen
“Aan het begin van de coronacrisis dacht ik ‘dit gaat twee maanden duren, maar alles komt goed’. Toen ik me plotseling realiseerde dat dit erger werd en dit zou langer zou duren dan twee maanden begon ik in paniek te raken. Gelukkig zit ik dankzij mijn vriend niet vast in een hotel, maar ik was erg verdrietig. Nu heb ik besloten voorbereid te zijn zodra de dingen beter zijn. Ook heb ik wat boekingen in juni naar september verplaatst.

Dit jaar heb ik ook een nieuw bedrijf gelanceerd. Alles is hierin gerelateerd aan toerisme, want ik wilde het familiebedrijf laten groeien. Ik begon een reisbureau waar ik toers host: food toers, cultuurtoers en dorpsrondleidingen. Ik houd me nu vooral bezig met de vooorbereidingen hiervan.

Andere Griekse hoteleigenaren zijn hoopvol voor juli en augustus. Ze doen niet meer dan wachten en hopen. Grieken zijn zeer goed in het bieden van service en het verzorgen van hun gasten, maar ze zijn niet de beste in het bedenken van oplossingen wanneer er een probleem is. Veel van de mensen die een hotel bezitten moeten spaargeld hebben. Als je geen spaargeld hebt als bedijf, dan moet je je hotel verkopen. In april gingen al 150 hotels in Griekenland failliet.”

“Als je geen spaargeld hebt als bedrijf, dan moet je je hotel verkopen”

Steun van een hoger niveau
“Ik denk dat Griekenland zeer goed omgaat met het coronavirus. Als een crisis als dit aanbreekt, moet het hele land stoppen om geen grotere gezondheidscrisis te hebben. Dat heeft Griekenland gedaan. Toch vind ik dat Griekenland alleen werkt aan de problemen van nu, en niet die op de lange termijn. Er moet steun zijn van een hoger niveau.

De regering in Griekenland heeft elk bedrijf 800 euro gegeven. Dat is alles wat ze doen, wat voor bedrijf het ook is. Het is niets. Als je geen spaargeld hebt als bedrijf, zit je gewoon in de problemen op dit moment. Wat ze doen is het stimuleren van de economie door het geven van geld, maar opnieuw zijn ze niet bezig met het oplossen van de lange termijn problemen.”

“Griekenland werkt aan de problemen van nu, niet van die op de lange termijn ”

Bezoek Griekenland
“Wat de toerist kan doen is naar Griekenland gaan zodra alles weer is toegestaan. Griekenland is echt een fantastisch land. Het voordeel van ons land is ook dat het in vergelijking met andere landen nog steeds vrij goedkoop is.”

Gwyneth Oomens