De gevolgen van de coronacrisis voor de Griekse economie

Video: de gevolgen van de coronacrisis voor Griekenland

 Het coronavirus heeft momenteel heel de wereld in zijn greep. Miljoenen mensen zijn besmet en er zijn duizenden doden gevallen. Er wordt veel vanuit huis gewerkt, veel scholen zijn gesloten en de gezondheidszorg staat onder grote druk. De crisis die is ontstaan door het coronavirus heeft een grote impact op de economie over de hele wereld.

Veel Europese landen hebben een economie die sterk genoeg is om de klap op te vangen. Griekenland staat bekend als een land met een zwakke economie. Wat zijn de gevolgen van de crisis voor de Griekse economie? Stort de economie opnieuw in zoals een paar jaar geleden? Wordt Griekenland weer gered door de EU of is het land zelf in staat om de economie te herstellen?

Impact op de economie

Het Bruto Binnenlands Product (BBP)

Voorspelling van de Griekse economie voor 2020.
Bron: www.greekcitytimes.com

De Europese Commissie voor Economische en Financiële zaken heeft op 6 mei een rapport naar buiten gebracht met de economische voorspellingen voor 2020. Volgens deze voorspelling eindigt Griekenland in 2020 met een BBP groei van -9.7%. Dit is de grootste negatieve groei van alle EU landen.
Italië staat op plek 2 met 9.5 % en Spanje verliest naar schatting 9.4%. Het totale BBP van Griekenland is maar een magere 218 miljard Amerikaanse Dollars, in Nederland is dit 913 miljard. Relatief gezien wordt Griekenland het hardst geraakt omdat zij de grootste negatieve groei hebben. Griekenland verliest in absolute getallen 21 miljard dollars, dit is relatief niet zoveel vergeleken met andere EU-landen: Italië verliest ongeveer 198 miljard dollars en Duitsland 256 miljard dollars. Een verlies van 21 miljard dollars betekent dat Griekenland 9.7% van het BBP verliest, dit is het grootste percentage van alle andere EU-landen.

Totale bijdragen van reizen en toerisme aan het Griekse BBP.
Bron: www.statista.com

Waarom is de impact zo groot op Griekenland?

In Griekenland zijn maar 2800 gevallen van het coronavirus. Dit komt doordat Griekenland erg vroeg maatregelen heeft genomen. Hoe kan Griekenland met 2800 gevallen harder geraakt zijn dan landen als Italië en Spanje die honderdduizenden gevallen hebben?
Het ligt aan de opbouw van de economie van de landen. Ongeveer 15% procent van de Griekse economie komt direct uit de toeristische sector. Dit is nog niet alles, er zijn veel sectoren die vanwege het grote toerisme in Griekenland goed draaien. Toerisme is als het ware de motor van de Griekse economie die ook andere sectoren goed laat draaien. Volgens nieuwsmedium Greek City Times is de toeristische sector en de sectoren die ermee verbonden zijn goed voor ongeveer 25% tot 30%  van de Griekse economie. De Griekse economie is dus voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. Vassilis Nedos, journalist van de Griekse krant I Kathimerini, zegt: “In Griekenland is veel verbonden aan toerisme. Winkels, supermarkten, transportbedrijven, horeca en nog veel meer ondernemingen zijn ermee verbonden. Als je een hotel hebt op Kreta en je boekingen worden geannuleerd of als er überhaupt geen mensen komen dan heb je een probleem. Niet alleen jijzelf maar ook het transportbedrijf dat mensen van het vliegveld naar jouw hotel brengt.”

In landen als Italië en Spanje bedraagt het toerisme ook een redelijk deel bij van het totale BBP maar dit deel is niet zo groot als in Griekenland. In Italië draagt de toeristische sector indirect 14% bij aan het BBP, in Spanje is de bijdrage 11%. Dit is een stuk minder dan de ruim 25% in Griekenland.

In Griekenland wordt 70% van het geld in de toeristische sector in de zomervakantie verdiend. Omdat er veel reisrestricties zijn wordt er verwacht dat de zomervakantie een stuk minder wordt dan normaal.

De reden dat de economische impact op Griekenland zo groot wordt geacht, is omdat er voorspeld wordt dat de toeristische sector hard getroffen wordt. De toeristische sector heeft een grote invloed op de Griekse economie en als deze stil valt zorgt dat voor een flinke klap voor de Griekse economie en BBP.

Toekomst Griekse Economie

Het toekomstbeeld van het Griekse BBP is slechter dan de rest van Europa. Gemiddeld wordt verwacht dat in Europa het BBP gemiddeld 7.7 procent daalt terwijl Griekenland geraakt wordt met een daling van 9.7 procent. Daarnaast zal de werkeloosheid stijgen naar bijna twintig procent. In 2015, op het dieptepunt, lag de werkeloosheid op 25%.

Verwachte BBP daling van de EU-landen.
Bron: EU Commissie

2021

Wel wordt verwacht dat in 2021 de economie terug zal veren. Omdat de regering de arbeidsmarkt wil beschermen en daarop passende maatregelen neemt, daalt volgens de cijfers van de  EU het werkeloosheid percentage naar 16.5 procent. Wat beter is dan voor de ‘Corona Crisis’. Prijzen voor consumenten zullen met 0,6 % dalen in 2020 en in 2021 een lichte stijging omdat de salarissen en productievraag ook zal dalen. De schuld van het land zal dit jaar wel stijgen van 176.6 % in 2019 naar 196.6% in 2020 waarna het weer daalt in 2021(182.6.)

Maar toch is dit slechts een toekomstverwachting voor over een jaar. Dit zou allemaal wel eens mee kunnen vallen als de plannen van de Griekse regering alsnog door gaan. 18 Mei komt het parlement met plannen om vanaf 1 Juni toch het land open te stellen voor toeristen en andere reizigers, die zich wel allemaal moeten laten testen. Verwacht wordt dat vanaf 18 mei archeologische plekken weer opengaan vanaf 15 juni de museabezoekers kunnen verwachten en ergens midden in Juli de openluchtfestivals weer georganiseerd kunnen worden. Wel geldt er dan nog steeds de 1,5 Meter regeling en komt er een limiet op het bezoekersaantal.

Steun voor Griekenland vanuit de EU?

Vooral de zuidelijke landen binnen de EU (Italië, Spanje en Griekenland) zijn het hardst getroffen door de coronacrisis. Van deze landen wordt voorspelt dat Griekenland (en daarmee vooral de economie) het hardst geraakt zal worden.

Men voorspelt dat van alle EU-landen de Griekse economie het hardst geraakt zal worden.
Bron: Theophrastus Andreopoulos

Door de coronacrisis wordt er vanuit de zuidelijke EU-landen steeds meer gevraagd om solidariteit vanuit andere EU-lidstaten. Deze solidariteit kan echter ook nadelige gevolgen hebben, namelijk dat het kan leiden tot een echte afhankelijkheidsrelatie. Dit is in het verleden met Griekenland en de EU ook het geval geweest.

Inmiddels hebben Denemarken, Frankrijk, Nederland en Tsjechië onderdak en medische zorg aangeboden voor vluchtelingen en migranten in Griekenland. Aan de EU is de taak weggelegd om ervoor te zorgen dat deze levering aan Griekenland goed verloopt.

Verder heeft de Europese Commissie een Griekse regeling van 2 miljard euro om de economische impact van het coronavirus aan te pakken goedgekeurd. Deze regeling is bedoeld als steun aan bedrijven in Griekenland die zijn getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Deze regeling is bedoeld voor alle sectoren in heel Griekenland.

Gevolgen van de vluchtelingencrisis voor Griekenland

Europa kampt nog steeds met een vluchtelingenprobleem. Miljoenen Syriërs, Afghanen en Iraniërs vluchten naar Europese landen in de hoop op een betere toekomst. Turkije heeft door de oorlog in Syrië al vele vluchtelingen opgevangen, maar ook daar is nu geen plek meer voor. Turkije lijkt bewust de migranten naar de kust te sturen zodat de vluchtelingen zelf de overstap kunnen maken naar Griekse eilanden en dus Europa. Griekenland versterkt op haar beurt de grenzen en is op haar hoede. Aldus Carlijne Vos van de Volkskrant.

Vluchtelingen in een boot.
Bron: RTL Nieuws

In 2016 kwam de ´Turkije-deal´ van de grond. Daarin staan afspraken in tussen de EU en Turkije over het opvangen van migranten. Wanneer Turkije een migrant opneemt, wordt een andere migrant die nog in Turkije verblijft naar een ander Europees land gestuurd en daar gevestigd. In ruil daarvoor kreeg Turkije geld (6 miljard) en werden ze in de EU toegestaan. Zo konden Turken vrij door bepaalde Europese landen reizen. Verder werd geëist dat de rechtsstaat van Turkije werd geaccepteerd door de Europese Unie.  De rechtsstaat van Turkije staat erom bekend dat er één partij de macht heeft. Maar volgens de EU hield Turkije zich niet aan de afspraken van de deal en volgens Turkije hield de EU op haar beurt zich ook niet aan de afspraken.  De Turkse president besloot namelijk om asielzoekers en migranten die naar de EU willen reizen, niet langer in Turkije tegen te houden. Turkije probeert meer geld te krijgen voor de opvang van nieuwe vluchtelingen uit Syrische oorlogsgebieden.  De Turkse president vraag ook om meer van de NAVO in het conflict dat het land heeft met Syrië. Volgens de architect van de Turkije-deal, Gerald Knaus, is de kortzichtige houding van de EU verkeerd. Er is namelijk nog geen vervolgdeal aan Turkije voorgesteld. Turkije heeft sinds de deal meer dan 3 miljoen vluchtelingen opgevangen, veel meer dan de Europese lidstaten gezamenlijk.

Turkije probeert momenteel druk uit te oefenen op Europa door vluchtelingen toe te laten en naar de Griekse grenzen te sturen. Volgens John Psarospoulos, journalist van de Al Jazeera, is het geen toeval dat Turkije juist op dit moment de vluchtelingen naar de Europese grens stuurt. Turkije voert momenteel oorlog in Syrië en probeert Syrische vluchtelingen naar Europa te sturen. Zo hoopt Turkije steun te krijgen van Europa om de oorlog in te beëindigen.

Griekenland houdt voet bij stuk en houdt de vluchtelingen tegen. Op zee controleren de Grieken of er geen vluchtelingen via boten het land binnenkomen en stuurt ze zo weer terug.

Video podcast

In deze video podcast vatten we alle informatie samen en discussiëren we over de onderwerpen.

Voxpop: wel of niet op vakantie naar Griekenland?

De Griekse regering heeft besloten om de grenzen van het land vanaf 1 juli open te stellen voor niet-essentiële reizen. Dit betekent dat vakantiegangers het land weer binnen kunnen komen maar willen ze dat ook?

Bron: www.soundcloud.com