Meer bewegen met Mainframe en geocachen

“Ja! Ik heb er een gevonden!”, vertelt een van de jongeren met een buis in zijn hand. “Hoe moet dat ding nou open”. De rest van de groep duikt erop en worden nog enthousiaster. Schatten, ook wel caches genoemd, zijn op verschillende plekken op de hele wereld te vinden en dus ook in Goirle.

Jongerenorganisatie Mainframe Goirle is afgelopen weken druk bezig geweest om nieuwe activiteiten voor jongeren te organiseren. Vanuit Dewintergames in samenwerking met onder andere Sociaal Werk Nederland is de organisatie afgelopen dinsdag in het dorp gaan geocachen met jongeren. Geocachen is een spel dat over de hele wereld wordt gespeeld waarbij je buiten opzoek gaat naar caches, voorwerpen waar meestal een buisje inzit. Eenmaal als je er een hebt gevonden kan je je naam erin schrijven en weer terug verstoppen.

Onderweg naar de eerste cache

Geschreven door Dirkje Blikman

Rond 14:00 komen de eerste jongeren die zich hebben ingeschreven voor het geocachen. Ondertussen lopen andere groepjes jongeren in en uit. “Zo gaat dat hier”, vertelt Yuri Engels, beweegcoach jeugd van Mainframe. “Mainframe is echt een plek waar je kan doen wat je wil. Je kan lekker chillen met je vrienden en we hebben genoeg ruimte voor verschillende activiteiten of cursussen.”

De groep maakt zich klaar om naar buiten te gaan. We zetten een stap naar buiten en het begint keihard te regenen. “Hoe gaan we dat nu doen?”, vraagt de groep met treurige gezichten. “We stellen het gewoon even uit, straks wordt het beter weer”, zegt Yuri optimistisch. De kinderen zijn opgelucht en kunnen weer lachen. Tijdens de uitleg wordt verteld dat er verschillende caches zijn verstopt in Goirle die je via een kaart op je telefoon of GPS kan vinden. “Deze gaan we vandaag zoeken!,” vertelt Yuri met een lachend gezicht. De jongeren worden nóg enthousiaster als ze dit horen. Eindelijk nadat de regen is opgehouden gaan we naar buiten en begint de zoektocht. Juichend lopen de kinderen naar buiten.

Al snel komt de groep aan bij een straat met een bocht. Bij de cache op de telefoon krijgen ze de hint ‘zoek laag’ en gaat iedereen gelijk naar de grond, alsof hun leven ervanaf hangt. Een klein buisje in de grond wordt gevonden. In het buisje zit een notitieblokje en daar schrijft Yuri onze namen bij. “En dit is nou geocachen”, vertelt de begeleider. De hele middag is de groep bezig geweest met verschillende caches te vinden. Elke keer als er een cache werd gevonden zag je het enthousiasme bij de groep. Rond 16:00 begon het weer te regenen dus was de activiteit eerder afgelopen dan gepland. Met treurige gezichten loopt de groep weer terug naar het Mainframe gebouw.

De eerste cache is gevonden

Volgens een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut voldeed in 2019 ongeveer de helft van de jongeren aan voldoende beweging. Nu is dat veel minder door corona. “Door deze activiteit en nog vele andere willen wij jongeren weer meer laten bewegen”, vertelt Yuri als we weer teruglopen. “Het is belangrijk dat we allemaal blijven bewegen in deze tijden.”

Terug in het Mainframe gebouw gaat de groep met zijn allen tafeltennissen en spreek ik nog met Anita Lemmers, coördinator van Mainframe. “We kunnen hier heel makkelijk groepen jongeren ontvangen in verschillende bubbels en ruimtes. Met corona zijn die ruimtes nu ideaal. Iedereen mist het ontmoeten van elkaar. Daarnaast draagt iedereen vanaf 13 jaar een mondkapje dus tijdens corona kunnen wij openblijven.”

Afgelopen dinsdag was de eerste keer dat deze activiteit van start ging. Vorige keren waren geannuleerd wegens te weinig opkomst en het winterweer van een week geleden. Dat vonden de begeleiders en jongeren erg jammer. De opkomst was daarom ook minder dan de organisatie had verwacht, maar ook begrijpelijk. Yuri hoopt dat in de toekomst meer kinderen enthousiast worden om te geocachen en meer zich inschrijven. “Voor veel jongeren is geocachen nog niet zo bekend en daardoor is de drempel hoger om eraan mee te doen, terwijl het superleuk is om te doen.” De jongeren die meededen waren daarentegen erg enthousiast.

Zondag 28 februari is de tweede ronde geocachen gepland. Voor deze ronde zijn meer aanmeldingen dan de eerste keer en wordt er beter weer verwacht. “We zullen zien of het later ook na corona iets blijvend is of nu alleen tijdens corona. Dat is voor nu nog de vraag”, zegt Yuri met een bedenkelijk gezicht. Eerst gaat Mainframe bekijken hoe deze activiteit loopt voordat ze verdere beslissingen gaan nemen.