Dat Treft!: de nieuwe ontmoetingsplek in Goirle

“Maar dat is toch de Speelwinkel? Daar ben ik veel te oud voor”, vertelt een wat oudere vrouw als een van de sociaal werkers een praatje wil maken met haar. De sociaal werker stelt haarzelf voor en vertelt wat het idee is achter Dat Treft! De vrouw lijkt geïnteresseerd. “Ik ga dit zeker aan anderen vertellen!”, roept ze nog voordat ze weer verdergaat.

Een van de sociaal werkers in gesprek met een voorbijganger

Dinsdag 2 maart is het pop-up initiatief van ContourdeTwern in samenwerking met de gemeente gestart: Dat Treft! Een plek voor de inwoners uit Goirle die met vragen, problemen of andere dingen zitten of juist willen helpen. De Speelwinkel is voor het komende halfjaar de ontmoetingsplek geworden. Niet als een buurthuis, maar als plek om even aan te kloppen en een praatje maken. ‘Wij helpen mensen en buurten bij het oplossen van kleine en grote vragen’ staat op het bord dat buiten te vinden is. In deze bijzondere tijden is iets als dit erg uniek.

Geschreven door Dirkje Blikman

Als je vanuit het gemeentehuis richting de Hovel loopt is de grote, rode banier niet te missen. ‘Nooit alleen’ staat er in koeienletters opgeschreven. Twee sociaal werkers staan buiten om mensen te ontvangen en een praatje met ze te maken. Al is het maar gedag zeggen. David Bastiaans, teamcoördinator ContourdeTwern, is bezig met de laatste dingen te regelen voordat Dat Treft! de deuren zal openen. Borden worden verplaatst, de anderen worden nog de laatste dingen verteld en hoe ze straks te werk moeten gaan. “We hebben dit bedacht als plek om fysiek signalen af te geven dat we er zijn. We gebruiken deze plek voor contactmoment, dus dat de mensen een sein geven dat ze hulp nodig hebben of ergens mee zitten, en op een later moment plannen we een gesprek in met de desbetreffende persoon in. Het is natuurlijk nog een pop-up dus het is even zoeken hoe mensen erop reageren.”

“Niemand moet er alleen voor staan”

 Samen met de inwoners van Goirle en Riel werkt ContourdeTwern aan een sociale samenleving. De organisatie wil problemen samen aanpakken en vindt dat niemand er alleen voor moet staan. Het gaat er vooral om een samenleving waar mensen voor zichzelf op kunnen komen en voor elkaar zorgen.

Grote rode banner met de tekst “nooitalleen’ en “ContourdeTwern”

Marleen van Esch, sociaal werker binnen ContourdeTwern en een van de oprichters van dit initiatief is er heel erg enthousiast over. “Hulp vragen wordt in onze samenleving vaak gezien als een zwakte. Hierdoor gaan mensen langer tobben met deze problemen. Vooral nu in deze coronatijd terwijl hulp vragen juist een teken van kracht is.”

Zorgen om mentale gezondheid

Eind 2020 meldde de NOS al dat de GGz zich grote zorgen maakte om de mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking. Ook het gemis van vrienden en familie, en bezoek dat niet meer langs mag komen hakt er goed in bij de mensen. “Mensen die vaak niet met hulpverlening te maken hebben in het dagelijks leven komen nu ook in situaties waar ze het niet meer weten en hulp nodig hebben”, vertelt sociaal werker Marleen van Esch.

Volgens een onderzoek van het Trimbos-instituut over de gevolgen van de coronacrisis voor het werk en welzijn van professionals die hulp, zorg en ondersteuning geven bij psychische problemen zien zij een daling van het aantal face-to-face cliëntcontacten. Volgens de respondenten vond 57% dat cliënten op dit moment niet of deels de zorg, hulp of ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

De Speelwinkel als locatie

Sociaal werk, waar ContourdeTwern onder valt, is een vitaal beroep en mag dus gelukkig wél open. De organisatie had alleen geen plek waar Dat Treft! opgestart kon worden.

“We wilden graag wat zichtbaarder in het winkelcentrum zijn, daar komen veel mensen. In Goirle hebben we geen centrum of buurthuis waar ContourdeTwern is gevestigd zoals in Tilburg. Daar heb je Multifunctionele Accommodaties (MFA)”, aldus Marleen van Esch.

Uiteindelijk kon de organisatie terecht bij De Speelwinkel, in het winkelcentrum de Hovel 25. In verband met corona is De Speelwinkel nog gesloten. In de Speelwinkel kunnen kinderen tot en met 4 jaar kunnen spelen in het bijzijn van hun (groot-) ouder(s) en zo in contact komen met elkaar. Er zijn speelobjecten om mee rond te zeulen, er is een zandbak en ander speelgoed waar kinderen ervaring mee opdoen. Het gaat hierbij vooral om de ontwikkeling van de kinderen.

Lucia de Jong, eigenaresse van De Speelwinkel, heeft erin meegestemd dat ContourdeTwern voor een halfjaar op dinsdag en donderdagochtend haar Speelwinkel mag gebruiken als ontmoetingsplek. “Ik sta achter de doelstelling van ContourdeTwern. We werken beiden in het sociale domein en daarin overkoepelen we elkaar ook. ContourdeTwern is erg gewaardeerd hier in Goirle. Als ik het niks zou vinden dan was er denk ik ook geen aanbod geweest vanuit mijn kant. Ik ga met belangstelling kijken hoe dit zich voortbrengt. Het is alleen heel jammer dat ik door de lockdown zelf nog niet open mag.”

De Speelwinkel vanbinnen

“We moeten op elkaar letten deze tijden”

Centrummanager Rob van Amersfoort is ook erg positief over Dat Treft!. “Het is een mooie ontwikkeling en zeker als mensen er ook gebruik van gaan maken. Het is een goede aanvulling op wat het centrum al te bieden heeft. We hebben namelijk buiten het winkelcentrum en eigenlijk vooral erboven ook veel woongebied waar vooral mensen wonen die wat ouder dan gemiddeld zijn en daar hebben we ook onze zorgen over. We moeten een beetje op elkaar letten.”

Het is nog even zoeken

Toch waren er weinig mensen die aan de bel kwamen trekken op de eerste dag en bleef het vooral bij de mensen begroeten. Het was erg rustig op straat en er was niet veel te doen. Het doel voor nu van ContourdeTwern is door mond-tot-mondreclame de plek bekender te laten worden en dat men weet dat je hier nu terechtkan. “Het is nog even zoeken en we weten natuurlijk niet hoe de mensen reageren. Het is nog maar een experiment”, vertelt een andere sociaal werker.

Meerdere initiatieven

In heel Nederland zijn veel burgers initiatieven gestart tijdens de pandemie. Onder andere via verschillende hashtags bieden Nederlanders hulp aan mensen die dat door de coronacrisis (extra) nodig hebben. Denk aan boodschappen doen, mensen ergens naartoe brengen als een soort taxi. Binnen Goirle zijn ook verschillende andere burgerinitiatieven. Zo heb je bijvoorbeeld de Goolse Gids. Hierin staat een overzicht van alle verschillende activiteiten op gebied van zorg en welzijn. Dit is ook in samenwerking met ContourdeTwern.