‘Je kunt heel veel vrienden hebben maar je nog steeds heel eenzaam voelen’

Eenzaamheid, vaak wordt gedacht dat dit probleem zich vooral onder ouderen voordoet. Ondanks dat ‘het studentenleven’ bekend staat om zijn wilde jaren, komt eenzaamheid onder studenten steeds vaker voor. Hoe kan het dat deze enzaamheid juist bij zo een sociale en actieve doelgroep voorkomt? @ease Nederland zet zich in voor jongeren met psychische klachten d.m.v. een platform te creëren waar ze (anoniem) over hun problemen kunnen praten. Flore Joskin, Marketingcommunicatie Manager bij deze organisatie, merkt ook dat er steeds meer studenten zijn die bij hun aankloppen.

Bente Poiesz- 16-12-2021

 

 Mentale hulp

“Voor corona merkten we natuurlijk al dat er veel behoeften was aan mentale hulp voor jongeren, maar sinds corona gaan de cijfers echt gigantisch omhoog. We hebben ook een chat-functie bij @ease en daar wordt veel gebruik van gemaakt. Er komen ontzettend veel vragen van jongeren, niet alleen over eenzaamheid maar ook over bijvoorbeeld vervelende situaties thuis. En dit neemt alleen maar toe op dit moment.”

“Eenzaamheid is best wel moeilijk te grijpen, je kunt namelijk heel veel vrienden hebben maar je nog steeds heel eenzaam voelen. Eenzaamheid heeft dus niet altijd te maken met hoeveel mensen je om je heen hebt. De hoge eenzaamheidcijfers bij jongeren komen vooral doordat jongeren in de leeftijd 12 tot en met 25 jaar vaak aan het worstelen zijn met zichzelf, ze zijn heel erg op zoek naar hun eigen plek. Hierdoor kan je je heel alleen voelen.”

 

Gevolgen sociale media

“Bij @ease zien we dat sociale media goede kanten heeft maar natuurlijk ook slechte kanten ten opzichte van de eenzaamheid. Het goede ervan is dat mensen en jongeren elkaar online kunnen vinden en dat je met andere over dingen kan praten die herkenbaar voor jou zijn. Aan de andere kant zorgt sociale media er voor dat je niet altijd een eerlijk beeld krijgt van de werkelijkheid. Hierdoor denk je misschien ‘Hè, daar gaat het allemaal super goed en die leeft zijn beste leven maar ik heb dat niet.’ Gelukkig is dit wel meer aan het veranderen, want je ziet steeds meer jongeren die eerlijk zijn op sociale media. We zien dus ook vaker niet ‘het perfecte plaatjes’ en dat mensen daar ook gewoon happy mee zijn. Daar tegenover staat weer dat er ontzettend veel fit girl community ’s ontstaan.”

“Sociale media is zo veel. De meeste jongeren zitten gewoon de hele dag op sociale media, dus je kunt jezelf er ook bijna niet van losmaken en naar je eigen gedachten luisteren.”

 

Toekomstideeën  

“Ik ben natuurlijk geen psycholoog, maar ik denk dat eenzaamheid van alle tijden is. Vroeger leefden we meer in gemeenschappen waarbij je echt onderdeel was van bijvoorbeeld  een gezin, familie of groep. Je ziet dat tegenwoordig het leven voor ons allemaal individueler aan het worden is, dus het voelt ook niet altijd meer alsof je ergens bij hoort en ik denk dat dat wel doorzet komende jaren. Dus ik vermoed dat het eigenlijk wel erger wordt en niet beter, tenzij we weer op een andere manier veel verbindingen gaan leggen.”

“Deze verbinding is denk ik heel belangrijk om met zijn allen over na te denken. Er kan misschien al vroeg op scholen begonnen worden met het praten over je gevoelens en hoe je vragen hierover het beste kunt stellen. De sleutel ligt vooral bij het communiceren met elkaar, niet alleen online maar ook echt face-to-face.”

“Wij proberen bij @ease heel erg in te spelen op het belang van praten. We gaan ook veel bij scholen langs om te vertellen over wat we doen en om leerlingen aan te leren dat het oké is als je je even niet goed voelt en dat je hier met anderen over mag praten. Als je even hebt kunnen delen dat het bijvoorbeeld een tijdje niet zo goed met je gaat, helpt dit vaak om zware lasten van je schouders te halen.”

 

Hulp in het onderwijs

“Als je op dit moment leerkracht bent kan je het best wel zwaar hebben met wat je allemaal opvangt in klassen, want leraren zijn vaak toch wel de eerste plek waar mensen naartoe gaan. Wat wij wel eens horen van docenten is dat ze het soms moeilijk vinden dat ze een heftig verhaal van een leerling nergens echt kwijt kunnen. Het zou mooi zijn als jongeren het onderling al enigszins kunnen opvangen door bijvoorbeeld in de klas mentale gezondheid en eenzaamheid te bespreken, en niet één keer maar meerdere keren per jaar.”

“Je zou kunnen kijken of het omgaan met deze persoonlijke informatie bij de opleidingen van docenten zou kunnen horen. Hun vak zit natuurlijk bij het lesgeven, maar er zit zo een groot sociaal aspect aan vast en het zou mooi zijn als er een onderdeel gaat over de omgang hiermee.”

“Misschien moet er wel op elke school een vertrouwenspersoon zijn, de vertrouwenspersoon op school kan namelijk een belangrijke rol spelen bij het doorverwijzen naar goede hulp. In het begin van @ease dachten we dat jongeren zo anoniem mogelijk wilden praten over hun problemen en een inloopplek op een school zou dus niet veel zin hebben. Maar we horen nu steeds meer van scholen dat ze toch graag zo een plek willen hebben op hun school, dus we gaan dit wel proberen en kijken of dit werkt. Nu zal dit op universiteiten makkelijker te regelen zijn, omdat je daar nog vrij anoniem ergens naar binnen kan lopen. Op een middelbare school zit hier nog zo veel schaamte omheen, hierdoor zal het hebben van een inloopplek op middelbare scholen mogelijk minder effect hebben .”

 

Wil je meer weten over @ease of wil je graag een keer met iemand praten, neem dan een kijkje op de site van @ease.