Intensivist merkt verschil tussen eerste en huidige golf: ‘Faciliteiten zijn nu veel beter’

Oscar Groot is al twaalf jaar werkzaam in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Hij is intensivist en is ook verantwoordelijk voor de IC-opnames. Hij zorgt ervoor dat patiënten met acute levensbedreigende problemen geholpen kunnen worden. Verder is hij gespecialiseerd in het aan de beademing leggen van patiënten. Groot vertelt over de situatie in zijn ziekenhuis, waar “vaccineren nog steeds de uitweg is”.    

Milou Nagelhout – 8-12-2021

IC-bedden 

“We hebben normaal gesproken tussen de twaalf en veertien bedden beschikbaar, hiervan zijn er ongeveer tien bezet door mensen met vaak een ernstige hersenbloeding, hartstilstand of heftige (long)ontsteking. Nu zien we veel mensen met longontsteking door covid. Op dit moment hebben we tien mensen liggen met covid en eigenlijk maar vier mensen met iets anders. Inmiddels hebben we opgeschaald naar zestien bedden. We proberen namelijk altijd een bed vrij te houden voor als er een nieuwe patiënt komt. Daardoor zorgen we er ook voor dat we code zwart nog even buiten de deur kunnen houden.

Ook binnen de Vereniging voor Intensive Care zijn we in overleg over code zwart. Daar zijn wel heel erg mee bezig. In een reguliere situatie maken we een afweging van: kunnen we die patiënt nog beter maken of niet? Als wij denken dat dat niet meer kan dan nemen we iemand ook niet op. Je maakt op individuele basis die overweging. Maar bij code zwart kan dat niet meer, want dan zijn er gewoon te weinig bedden. Dan kies je niet voor een individuele patiënt, maar dan kies je uit verschillende patiënten wie de beste overlevingskans heeft. Maar gelukkig lijkt het erop dat het aantal opnames deze week gaat stabiliseren en volgende week gaat dalen. Zeker door de vaccinaties is dat mogelijk.

Het vaccin is ook in deze golf nog steeds de uitweg. Het probleem is alleen dat de nieuwe virussen die ontstaan steeds besmettelijker worden. Dat is ook logisch, want dat is de evolutie van een virus. De volgende stap die komt zal ook weer besmettelijker zijn. Hoe besmettelijker een virus, hoe hoger je vaccinatiegraad moet zijn in een bevolking zodat het zin heeft. Het is nog steeds zo dat die vaccinaties enorm belangrijk zijn. Het beschermt tegen IC-opnames nog steeds voor 95% tot 97%.

Vorig jaar, rond deze tijd, hadden we de vaccinaties nog niet. Toen liepen we eigenlijk al meer vast dan nu bij 10.000 besmettingen per dag. Nu zitten we op 23.000 besmettingen per dag. Dat komt echt doordat met name ouderen goed gevaccineerd zijn.

Daarnaast was het in de eerste golf heel erg moeilijk om contact te onderhouden met de patiënten en hun geliefden, want toen waren we veel banger voor besmettingen en wisten we ook niet wat de overlevingskans was en hoe besmettelijk het was. Toen mochten mensen heel vaak niet op bezoek komen ook. Dan kan je moeilijk begeleiden. Dat is wel echt verbeterd. Wat we nu doen is dat er per dag twee mensen mogen komen. Het bezoek is wel beperkt, maar minder dan dat het was. Die mensen die op bezoek komen kunnen nu ook een jasje en een mondkapje krijgen. In de eerste golf hadden we daarop ook echt tekort. Toen moesten we ook echt elk mondkapje sparen en soms hergebruiken.

Naast het tekort aan mondkapjes, hadden we in de eerste golf ook een groot tekort aan slaapmedicatie en bepaalde medicatie om mensen te verslappen. Dit kwam omdat er zoveel mensen tegelijk waren. Die voorraden raakten gewoon op. Dat is nu niet meer het geval. We hadden ook te weinig beademingsapparatuur en die zijn door het ministerie extra aangeschaft. De faciliteiten zijn nu veel beter. Alleen de beperking ligt nu bij de verpleegkundige capaciteit. Mensen zitten ziek thuis door covid of zijn overspannen. Sommige verpleegkundigen geven ook aan: “Ik kan niet weer maximaal alles uit mezelf halen, want dan ga ik er zelf aan onderdoor.”

Tekort medicatie IL 6 remmers

“Aan patiënten die ernstig ziek zijn geven we IL 6 remmers. Dit is een medicijn dat eigenlijk uit de reumatologie komt, maar ook wordt gebruikt voor corona-patiënten. Helaas dreigt er een tekort van dit medicijn. Voor reuma-patiënten is er al een tekort. Binnen nu en twee weken hebben we het ook niet meer voor de corona-patiënten. Het is een groot probleem, omdat het de sterfte met ongeveer 5 tot 10% reduceert. Het is op het randje of het medicijn op tijd weer beschikbaar is. Dit is ook lastig, omdat het een medicijn is dat heel lastig te maken is. Dat kan je niet zomaar opschalen.”

Boosterprik  

“In Israël lopen ze voor op ons met al die prikken. De bescherming van het vaccin liep daar eind van de zomer langzaam af, tot 80%. Dan heb je nog steeds een hoge bescherming tegen IC-opnames, maar je hebt toch ook weer kans om besmet te raken. Door de boosterprik werd die bescherming weer 95%.

Om de druk af te laten nemen, moeten we mensen enthousiast weten te krijgen voor het vak en een beloning geven. Meer opleiden. Het beroep aantrekkelijker maken, zowel inhoudelijk dan wel geld. Veel mensen die liever op een kantoor werken dan in het ziekenhuis. Ik weet ook niet of dat zomaar op te lossen is.”