Fysiotherapeut Stefan Morren: ‘Sporten in coronatijd zowel fysiek als geestelijk van belang’

Milou Nagelhout – 24-12-2021

“Wij staan hier met een somber gemoed”, zo opende Rutte de persconferentie van 18 december. “Het land gaat nog een keer op slot.” Een nieuwe lockdown, waarin nieuwe maatregelen ingaan. Ook sporters worden hierdoor hard geraakt, ondanks dat sporten essentieel is. “Het sporten zou veel meer gestimuleerd moeten worden in de coronacrisis”, volgens fysiotherapeut Stefan Morren.

Een interview dat plaatsvindt via Teams is inmiddels typerend voor de coronapandemie. Zo wordt het interview met fysiotherapeut Stefan Morren ook afgenomen, een dag voor de persconferentie. Stefan Morren is inmiddels al 25 jaar werkzaam in het vakgebied en schrikt er zelf nog steeds van als hij het vertelt. In het zwart gekleed zit hij op de slaapkamer van zijn dochter. Hier is het licht goed. Zou de zwarte kleding een voorbode zijn voor de persconferentie? Om stipt 5 uur zit hij er klaar voor en kan het interview beginnen. “k hoop dat ik al je vragen kan beantwoorden”, begint Morren. 

Coronapatiënten in de praktijk

“Een grote groep patiënten die naar de praktijk komt om te revalideren, vooral vanwege conditionele problemen. Ook zien we mensen die fysiek niet in staat zijn om te functioneren in het dagelijks leven.” Deze patiënten kwamen volgens Morren rond eind augustus-september bij de fysio terecht. Die patiënten zijn vaak longcovidpatiënten die vooral erg moe zijn. 

In juli 2020 maakt de Rijksoverheid bekend dat fysiotherapie voor mensen met langdurige coronaklachten vergoed wordt vanuit het basispakket. “De patiënten krijgen in eerste instantie een revalidatie voor een half jaar. Die mogen ze ook direct starten en wordt volledig vergoed in de basisverzekering. Mensen hoeven hiervoor dus ook niet aanvullend verzekerd te zijn. Die patiënten komen meestal dan twee keer per week. Sommigen krijgen een verlenging van een extra half jaar.” Zo’n verlenging komt op verwijzing van de specialist, dus van de longarts of neuroloog.

Herstel 

De voornaamste klachten bij longcovid zijn onder andere vermoeidheid en spierpijn. Ook Morren ziet veel patiënten in zijn praktijk met deze klachten. “De spierpijn zien we vooral in de benen. Verder zien we ook soms tintelingen.” Het herstel van de tintelingen kan volgens Morren langer duren, omdat het vanuit het longweefsel komt. 

“Het blijft gek, omdat dat we nog niet goed weten hoe het herstel van coronapatiënten verloopt.” Wel is Morren er van overtuigd dat het herstel het best verloopt door te blijven bewegen. “Conditioneel gewoon beter worden. Mensen krijgen conditietesten, wandeltesten en vragenlijsten om te kijken of het beter gaat.” Helaas gaat dit herstel vaak erg in golven. “Gaat het gewoon een week goed, kunnen ze twee dagen bijna niks.” 

Vervelend dat je eigenlijk niet weet wanneer het nou beter gaat, lijkt me. 

Morren knikt instemmend. “We hebben ook een jonge dame lopen van 22 en die heeft dus ook longcovid. Zij is door haar klachten ook maar voor 50% inzetbaar op haar werk.” Bizar is het volgens hem. 

Sporten 

“Motivatie om te sporten is ook een probleem”, begint Morren. “Dat mensen nu in de avond niet kunnen sporten, zorgt ervoor dat mensen ook eerder geblesseerd zijn of inactiever worden. Hoe langer de lockdown duurt hoe lager de motivatie wordt.” 

Morren hamert erop dat de overheid sporten veel meer zou moeten stimuleren en de preventieve werking daarvan op de gezondheid. “Ik snap natuurlijk dat je niet de voetbalkantine moet openhouden, maar je moet wel het sporten openhouden voor jongeren tot 18 of misschien wel voor alle leeftijden. Bijvoorbeeld je komt sporten en je gaat weer weg, geen kantine, niet douchen. Maar dan kan je wel lekker sporten. De overheid zou het sporten niet met een lockdown moeten verbieden.”

“Een gezonde levensstijl wordt nu onderbelicht.” Nogmaals benadrukt Morren dat het ontzettend belangrijk is om te kunnen sporten. “Het is fysiek goed voor je, maar ook geestelijk. De overheid zou sporten meer moeten promoten. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met een campagne.”

Toename werkdruk

Op de vraag of de werkdruk is toegenomen, antwoordt Morren met een volmondig “Ja. Doordat mensen weer thuis moeten gaan werken door corona zie je een grote toename van nek- en rugklachten. Hierdoor wordt het in onze praktijk ook weer drukker.”

In het begin van de coronacrisis waren er volgens Morren ook veel mensen die afbelden, omdat ze bang waren dat ze het virus zouden oplopen in de praktijk. “Veel oude mensen die zeiden: “Ja ik vind het toch spannend.” Zij weten ook dat ik veel verschillende mensen zie in de praktijk. Dus ze denken: ‘neemt die fysiotherapeut z’n maatregelen wel goed.’

Ook bij de fysiopraktijk worden er maatregelen toegepast. Tijdens de behandelingen kan dat soms vervelend zijn. Welke maatregel vind jij het vervelends om toe te passen tijdens de behandeling?

“Het vervelends is toch wel het mondkapje.” Het blijft even stil. “Ja, het mondkapje”, vervolgt Morren zijn verhaal. “Bij het menselijke contact zie je elkaars gezicht, door het mondkapje verdwijnt dat ineens. Dat is voor zowel de patiënten erg vervelend als voor mezelf.”