YouTube-ster Nienke Plas: ‘Ik kan heel veel druk voelen’

 ©Lin Woldendorp

Nienke Plas is een creatieve duizendpoot die als influencer, YouTube-ster, presentatrice, zangeres, comédienne en moeder een druk bestaan heeft. Door de corona crisis is haar theatertour stopgezet en is ze nu net als de rest van Nederland genoodzaakt zoveel mogelijk thuis te werken.

Door: Nola Zagers

 

Merk je dat je het lastig vindt om beperkt te zijn in de dingen die je mag doen?

“Ja, dat vind ik wel lastig. Ik kom op minder plekken en ik zie minder gezichten. Er zijn gewoon veel minder prikkels. Dat vind ik wel moeilijk.”

De theatertour is nu ook stopgezet, ben je onzeker over de toekomst?

 “Nee, dat niet. Ik kan soms wel denken aan waar dit heen gaat, want ik heb geen glazen bol. Daarentegen ben ik ben gezegend met de mensen om me heen en is het allerbelangrijkste dat we de goede koers aan blijven houden.”

Zou je overwegen om je theatertour voor een kleiner publiek alsnog op te voeren mochten de maatregelen het toelaten?

“Daar hebben we wel over nagedacht. Ik wilde ook een verkorte voorstelling gaan schrijven, zodat ik de voorstelling twee keer op een dag kon spelen voor 100 tot 200 man. Als je de voorstelling namelijk twee keer op een dag speelt, moet de voorstelling niet 90 minuten duren, want dat is heel intens. Dus daar waren we wel mee bezig, maar toen werd alles weer op slot gezet. Ik laat het nu allemaal even op me afkomen.

Naast een theatertour heeft Nienke een succesvol YouTube kanaal waar ze haar dagelijks leven vast legt. Samen met haar man, die tevens haar manager is, en een team dat voor haar werkt wordt het merk Nienke Plas steeds groter.

Je hebt een YouTube kanaal met ruim 300 duizend abonnees. Ook heb je op Instagram meer dan 600 duizend volgers. Juist omdat je zo snel groeit, heb je nu ook een team dat voor je werkt. Voel je vaak druk?

“Ja hoor ik kan heel veel druk voelen. Bijvoorbeeld of het leuk genoeg is wat ik maak en waar ik de creativiteit vandaan haal in deze tijd. Dat kan ik echt heel erg hebben.  Al deze mensen die hier op kantoor zitten, zitten hier voor mij en daar ben ik verantwoordelijk voor. Die druk voel ik wel. Dat we dit kunnen doen en dingen uit handen kunnen geven is aan de andere kant ook weer een blessing.

Waarom denk je dat je zo succesvol bent in wat je doet?

“Ik denk dat het komt door een eigen geluid. Iets wat een groep aanspreekt doordat ik de echtheid erin houd. Een beetje het rauwe randje. Niet alles is beautiful and amazing. Een tegenhanger waarbij kijkers een beetje kunnen relativeren. Als je mijn content ziet, of dat nou een komedie video of een vlog is, staat de echtheid altijd centraal.”

Je zegt eigenlijk gewoon wat mensen denken?

“Ja, dat denk ik wel en dat verbindt mensen. Stel iemand zegt in een video: ‘In the morning doe ik lekker dit klaar maken en ga ik even 10 minuten uit het raam kijken’. Echt niemand heeft tijd voor dat. Het is gewoon chaos in de ochtend. Sommige mensen zijn ook heel relaxed in de ochtend, maar ik niet.”

Je bent begonnen met komedie video’s die nogal grof zijn. Nu ben je een beetje softer geworden. Komt dat omdat je een groter publiek wilt bereiken?

 “De ‘hahalogs’ waren echt alleen maar komedie, en op het moment dat je je leven gaat delen kan je niet altijd grof zijn. Daar komt ook bij kijken dat YouTube bepaalde video’s kan afschermen als ze te grof zijn. Ik wil dat wel weer terugbrengen, want dat is wel wat zo heel goed bij me past.”

Je bent gestopt met de ‘Shitty Diary’, een prijswinnende serie op YouTube. Je bent nu gestart met de ‘Brainfart’. Je filmt nog steeds je leven maar net even anders. Waarom heb je dat gedaan?

 “Vanwege de creativiteit en de prikkel. Ik wilde mezelf weer prikkelen met het maken van video’s. Ik wilde vernieuwing. Door de camera op verschillende plekken weg te zetten krijg je een ander beeld. Ik vind het zelf ook heel leuk om te maken, want dan zie ik van ‘hey dit is een goede aansluiting’. Ik heb plezier in het maken en dat wilde ik want dat verloor ik een beetje.”

Hoelang denk je dit nog te kunnen doen?

 “Ik denk nog heel lang. Je moet natuurlijk meegaan met de nieuwe dingen die ontstaan. Door corona loopt alles anders, maar YouTube blijft. Je kan gewoon meegroeien in wat jij wilt doen en hoe YouTube werkt. Tuurlijk zijn er wel regels en restricties, maar het is een heel breed scala aan wat allemaal kan.”

Heb je een bepaald motto? 

 “Genieten. Dat is wel echt mijn motto. Ook aan jezelf denken. Dat is heel belangrijk, want uiteindelijk heb je met jezelf te dealen. Ook dankbaar zijn. Het hoeft niet te gaan over de materie die je hebt, maar dat je blij kan zijn met je gezinnetje, mensen om je heen of wat het ook is.”

Is er nog iets wat je graag zou willen meegeven aan potentiele nieuwe content creators op Youtube?

“Als jij trots bent op iets dat je gemaakt hebt dan fuck wat andere mensen van je denken. Het kan echt onder je huid gaan zitten als je iets gemaakt hebt waar jij trots op bent en de meerderheid reageert negatief. Dat is heftig, want het is heel direct. Comments zijn heel direct. Stel je zou in een film zitten en je krijgt slechte reviews, dan til je dat als cast en productie. Dit is gewoon direct naar jou gericht. Als jij het zelf goed vindt, is dat het allerbelangrijkste. Je kan er ook in groeien en geef jezelf daarvoor de tijd. Het hoeft niet meteen perfect.”