Kopen, kopen, en nog eens kopen  

Geschreven door: Ties Bodde

Middelbeers-Een lekker dagje shoppen. Dat vindt toch iedereen leuk? Maar pas op. Je kan zomaar een koopverslaving oplopen. Wat is nu precies een koopverslaving?  En waar zit precies de geluksfactor bij het kopen? Eva Perez Cruz (26) is psycholoog bij Vincent van Gogh verslavingszorg in Sittard. Hier komen veel mensen met een koopverslaving. 

 

Wat is precies een koopverslaving?  

 “Een koopverslaving noemen we eigenlijk een storing in de impulscontrole. Het zorgt er eigenlijk voor dat er een bepaalde impuls bij je opkomt en daar heb je problemen mee om daar mee om te gaan. We zien toch vaak vrouwen die last hebben van een koopverslaving. Want die willen juist een prettige emotie opwekken.” 

  

Daar zit dus het geluksfactor in?   

“Ja, als je een aankoop doet dan geeft je dat een prettig gevoel, dat heeft toch invloed op je hersenen. De dopamine wordt vrijgemaakt, dat is het geluksstof. En zorgt er dus voor dat we ons tevreden en gelukkig voelen. Uiteindelijk dat gevoel willen mensen blijven opwekken. “ 

 

Hoe komt het volgens u dat er meer vrouwen zich aanmelden als koopverslaafden?  

 “Ik denk dat het toch een beetje opvoeding is, een beetje cultuur. Die gaan altijd winkelen als hobby. Als meiden wat gaan doen is dat soms ook winkelen. Bij mannen is dat wat minder. Mannen zijn een stuk gerichter met shoppen, als ze iets nodig hebben dan kopen ze dat en dat is het dan ook. Terwijl vrouwen eerder gaan snuffelen en die kunnen een hele dag in de stad rondlopen en 100.000 winkels binnenlopen en niks kopen. Daar zit dus een hele ervaring bij.”  

 

Hoe helpen jullie mensen met een koopverslaving? 

“Wij kiezen ervoor om ze via een digitale behandeling te helpen. Omdat er heel weinig  

behandelingen gericht zijn op kopen. Er is heel weinig ondersteuning in. Dus eigenlijk het bereik zo groot mogelijk te houden, hebben we gekozen voor digitaal. We starten dan met een digitale intake. Op basis van die intake word je gekoppeld aan een behandelaar. Dan ga je samen in een traject. Je gaat samen met je behandelaar modules af. Waar de behandelaar feedback in kan geven  En aan het einde van de module, ga je met de behandelaar in een beeld belmoment. en ga je terugkijken hoe je het hebt gedaan. Van ‘goh, wat heb je geleerd, wat wil je bereiken?’ Wordt er vooruitgeblikt op de volgende module om daar al wat informatie te geven. Dan gaat die door tot de volgende module, totdat diegene 8 modules heeft gehad. Uiteindelijk heb je een terugvalpreventieplan samen opgesteld. een samenvatting over alle modules die je hebt doorlopen. Voor als je weer terugvalt in het oude gedrag, kan je daar in kijken wat je moet doen.” 

 

U zegt dat er eerst een gesprek is om te kijken welke bemiddelaar bij je past, of word je bij de bemiddelaar geplaatst die vrij is? 

“Nee, we hebben vaste behandelaren die aan het digitale proces gekoppeld zijn. Het is niet zo dat iedereen een digitale behandeling doet. Zijn alleen speciale behandelaren die ze daarop specialiseren. Dus als er ruimte is wordt er wel gekeken wat voor cliënt het is. Maar vaker krijg je iemand toegewezen.” 

Ziet u door corona dat er meer koopverslaafden bij zijn gekomen?  

“Ik denk dat we algemeen een trend zien dat er verslaafden bij zijn gekomen. Ik denk dat de digitale behandeling meer bekendheid krijgt. Dus we zijn makkelijker te vinden voor bepaalde mensen. Dus daarom zie je ook toenames in aanmeldingen.”  

 

 

 

Dus het is niet per se door corona maar in het algemeen zijn er verslaafden bijgekomen?  

“Door corona ook wel. Daar kan ik geen cijfers aan vast hangen. Maar het is wel zo dat deze situatie ervoor gezorgd heeft dat mensen meer in een isolement komen.  Eenzaamheid en verveling zijn grote triggers die bij verslavingen spelen. Dat hoeft niet per se een koopverslaving te zijn. Mensen willen juist nu nog meer iets doen waardoor ze zich goed vullen. Dat begint eerst onschuldig. En uiteindelijk kan het worden dat je er afhankelijk van wordt.”  

 

De winkels die zijn nu dicht, merken mensen die een koopverslaving hebben die graag naar de stad gaan dat ze nu een stuk depressiever zijn?  

“Dat is verschillend, want sommige mensen vinden het heel fijn om fysiek te winkelen. Want dan creëer je nog een extra sfeertje. Maar we hebben ook al veel mensen die al veel online shoppen.  Dus die ervaren geen last van dat de winkels dicht zijn. Wat ik verwacht van de mensen die wel eerst naar de winkels gingen. Die gaan het nu online doen en merken dat dat ook een goede optie is.”   

 

Kan iemand met een koopverslaving een ander aansteken?  

“Het is wel zo dat het aansteekt. Als iemand van je vrienden een nieuw horloge heeft. Dan voel je een bepaalde druk om mee te doen. Dat zit in ons karakter. Maar bij een verslaving zit er meer onder. Mensen die koopverslaafd zijn doen het bewust om een andere emotie te voelen.”