‘Ik ben iemand die mensen coacht om relaties beter te maken’  

 Geschreven door: Ties Bodde   

Middelbeers- Scheidingsadvocaten verwachten een piek door corona, antwoordt relatietherapeut Marcelino Lopez. Maar een goede tip voor een gezonde relatie is ‘blijven praten volgens relatiecoach Hermine Kroon (50).  Maar wat is nu precies een gezonde relatie? 

 Dinsdagochtend komt er een vrouw met lang stijl haar en een schattig brilletje de Skype Call in. Ze excuseert zich voor de storende achtergrondgeluiden. “Ja sorry als je last hebt van de geluiden, ze zijn hierboven aan het verbouwen”.  

Hermine Kroon is iemand die mensen coacht om relaties beter te maken. “Ik verken mensen en wat er fout gaat in relaties al ze een relatie hebben.”  

 Hoe is ze nu precies relatiecoach geworden? Ze lacht.  “Eigenlijk per ongeluk. Ik was mediator”. Mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die  kan helpen om een juridisch probleem op te lossen.  “Ik zag stellen die uit elkaar gingen. Toen kwam er bij mij een koppel die uit elkaar wilden. Ik dacht: die mensen willen helemaal niet uit elkaar, want zij waren nog verliefd.  Toen heb ik voorgesteld om het daar eens over te hebben en na een paar gesprekken waren ze nog samen.” Kroon vond het erg gaaf dat dat haar was gelukt. ”Toen wist ik dat ik hiermee verder wilde. Mensen weer in verbinding brengen.”   

 Michigan State University analyseerde de relatiegeschiedenis van 7532 mensen gedurende 42 jaar. De deelnemers van het onderzoek werd gevraagd om hun algemene gevoel van geluk te ranken op een schaal van 1 tot 5. 

 De deelnemers waren 42 jaar getrouwd met dezelfde persoon , single of niet getrouwd. Wat bleek? De groep die getrouwd was, was niet per se gelukkiger dan de andere twee groepen die vrijgezel waren of wisselende relaties hadden. 

 Kroon is sceptisch over dit onderzoek. “Mensen turven hun eigen geluk, dat is een vrij subjectieve manier van toetsen. Mensen ervaren ook zonder relatie daadwerkelijk geluk, hè. Waar het om gaat is dat mensen zichzelf beter voelen als ze betekenisvolle relaties hebben, dat hoeft niet per se met een partner te zijn. Vriendschappen tellen ook.” 

 Volgens Kroon komt het omdat mensen hardwired zijn om verbinding aan te gaan met mensen. Vroeger was dat voor het voortbestaan van de soort gewoon nodig, en daarom zijn we sociale wezens. Dat is waarom veel mensen verlangen naar een relatie, zelfs al zijn ze gelukkig in hun eentje. 

 Je moet op twee vragen met ‘ja’ beantwoorden voor een gelukkige relatie volgens Kroon. “Ben ik helemaal oké voor jou zoals ik ben? Sta je voor me klaar als er iets met me aan de hand is?” Zegt Kroon bedachtzaam. “Bij mensen die langer bij elkaar zijn, is het ook belangrijk dat er op seksueel gebied ook nog iets gebeurt tussen de mensen. Soms kan je wel ‘ja’ antwoorden op de vragen, maar dan is het seksueel een beetje stilgevallen. Je kunt dus stellen: als er niet veel meer gebeurt tussen de lakens is het een aanwijzing dat het op het emotionele vlak niet helemaal fijn gaat.”     

Hoe onderscheidt ze zich van andere relatiecoaches? Ze denkt na. “Ik ben heel erg informeel en lekker mezelf. Ik onderscheid me ook omdat je heel hard met me kan lachen. Aan de ene kant kan je heel hard huilen en aan de andere kan is er wel plek voor lichtheid, omdat ik nog hoop kan bieden.”  

 “Vind ik hartstikke weinig”, antwoordt ze over het onderzoek dat 1 op de 12 Nederlanders niet gelukkig is in hun relatie. Bijna de helft noemt als argument dat ze te weinig seks hebben. “Ik denk dat veel mensen niet gelukkig zijn in hun relaties. Grofweg is de helft van de mensen wel eens ongelukkig in de relatie. Mijn collega’s en ik hebben daar ook ervaring mee, want daar komen er ook veel van in onze praktijk.“  Hoe komt dat? Ze denkt na. “Die twee vragen van daarnet over een gelukkig relatie, is dan op een van de twee antwoorden ‘nee’. Als dat zo is, dan komt de relatie in een heel negatief relatiepatroon.”   

Kroon weet niet wat ze moet zeggen als de vraag naar voren komt of ze de laatste jaren veranderingen heeft gezien in het vak of de liefdeswereld. Na een stilte komt ze met een antwoord. “Nee, door corona zijn de moeilijkheden die partners hebben wel intenser geworden. Zoals ruzies om de kleine dingen.” Welke kleine dingen? “De koppels zeggen vaker dat ze irritaties hebben gehad die helemaal uit de hand liepen, waar ze eerder om hadden kunnen lachen. De emmer van de meeste mensen zit door corona en de stress die dat met zich meebrengt omdat alles anders is, een beetje voller. Dan loopt hij dus ook eerder over, en dat is wat ik zie in mijn praktijk.”  

Corona blijft het gespreksonderwerp. Hoe gaat het nu met relaties door thuiswerken? “Het is heel grappig wat er gebeurt. Sommige stellen doen het vaak beter, omdat ze vaker thuis zijn en meer tijd voor elkaar hebben. Sommige stellen hebben het echt moeilijkerze zitten op elkaars lip; het was al iets moeilijker. Het kan dus twee kanten op.”   Als laatste heeft Kroon een goede tip voor een gezonde relatie. “Als je iets ingewikkeld vindt, moet je erover praten. Je moet hulp zoeken als je praten moeilijk vindt. Elke relatie gaat stuk als je er niet over praat.”