Gelukscoach: ‘Ik coach personen in hun persoonlijke ontwikkeling en zoektocht naar geluk’

Geschreven door: Ties Bodde 

Middelbeers-Het coronavirus heeft mensen ongelukkiger gemaakt, blijkt uit een studie van Erasmus Happiness Economics Research Organization. Een gelukscoach kan je hier mee helpen. Matthijs Duker (39), gelukscoach, gaat in op wat een gelukscoach precies is en hoe hij het ongelukkig zijn van mensen ziet. 

  

Wat is een gelukscoach?

“Ik coach personen in hun ontwikkeling en zoektocht naar geluk. Geluk hangt samen met heel veel aspecten in het leven; bijvoorbeeld in de dingen die je doet. Geluk is heel breed. Ik heb de opleiding gedaan tot gelukscoach. Het heeft veel raakvlakken met een lifecoach; alleen mijn insteek en kennis gaat over geluk. 

 

Hoe help je mensen naar hun zoektocht naar geluk?

“Door te luisteren en oordeelloos vragen te stellen help ik mijn cliënten met andere ogen naar zichzelf te kijken. Ook ondersteun ik ze bij overzicht en helderheid te krijgen in wat zij werkelijk willen. Daarnaast ondersteun ik mijn cliënten om de verantwoordelijkheid terug te nemen in hun eigen leven. Zodra mensen stoppen oorzaak en gevolg buiten zichzelf te plaatsen krijgt men de regie weer terug in handen. Je leven zoals het nu is, is het resultaat van al je keuzes uit het verleden. Door bewust of juist onbewust te kiezen beïnvloed jij je geluk. Ik help mijn cliënten om bewust te kiezen, zodat zij zichzelf beter kunnen helpen om de beleving van geluk te vergroten. Je leven is precies wat je er zelf van maakt.”

 

Hoe bent u op het idee gekomen om gelukscoach te worden? 

Ik wist wel dat ik coach wilde worden in de persoonlijke ontwikkeling. Ik ben toen gewoon gaan googelen op een dag. Ik dacht ‘wat ik nu doe dat wil ik niet langer, die vaste baan die ik had’, want ik was een schoonmaker in een ziekenhuis.  Ik dacht ‘ik ga wel zoeken, ik vind vanzelf wat’. En zo kwam ik op gelukscoach. Ik had er nog nooit van gehoord. Waar ik van opkeek was dat het een HBO-beroepsopleiding was bij Heart4Hapiness.  Ik zocht ook echt een goed onderbouwde opleiding. Iedereen kan zich coach noemen, maar ik wilde dit onderbouwd hebben”.  

  

Zocht u naar een baan waarbij u mensen kon helpen?

“Het was een zoektocht waar mijn interesses lagen en wat het beste bij mij paste. Zo ben ik gaan zoeken en kom je ook dingen tegen die je niet voor mogelijk had gehouden. Als we een baan gaan zoeken waar we al van wisten dat die bestond, is dat alleen een mogelijkheid. Als je gaat zoeken buiten wat je kent, komen er ook beroepen op je pad waar je nog nooit van gehoord hebt.” 

  

Denkt u dat mensen minder gelukkig zijn dan vroeger? 

“Dat vind ik lastig te beantwoorden. Ik denk dat daar zeker een kern van waarheid in zit. Volgens mij zit er meer waarde aan gelukkig zijn. Want via social media zien mensen steeds meer mensen die echt gelukkig zijn. Onze wereld is ook groter geworden. Als je 50 à 60 jaar teruggaat, dan waren er letterlijk minder mogelijkheden en minder technologie. De wereld was kleiner als het ware. Mensen waren eerder tevreden met wat ze hadden dan nu. Nu hebben we juist een overvloed aan mogelijkheden en technologie, in tegenstelling tot vroeger. Ik denk dat we juist in de individuele gerichte samenleving onszelf een beetje kwijtraken. We zijn groepsdieren maar we zijn volledig met onszelf bezig. Ook al zijn we aan het communiceren met de telefoon, met elkaar. We maken niet zo snel meer die persoonlijke verbinding. Dat gaat heel erg samen met geluk en gebrek aan geluk. “ 

 

Denkt u dat daarom gelukscoaches relevanter zijn dan vroeger? 

“Ja, want deze tijd vraagt om oplossingen voor de nieuwe situatie die ontstaan is. Ik praat niet in goed of fout, maar de wereld is anders dan 50 jaar geleden. Het is niet voor niks dat er zoveel coaches zijn, want het gaat om vraag en aanbod. Er is gewoon meer behoefte om terug te komen naar de kern zelf, naar wat je echt gelukkig maakt” 

  

Denk u dat in specifieke zin studenten depressiever zijn geworden?

“Ja, niet zozeer in mijn eigen praktijk. Ik vind het wel een hele interessante groep, want zij gaan uiteindelijk de stokjes overnemen.Ik krijg wel heel erg mee dat studenten steeds meer burn-out klachten hebben. Ik spreek ook wel jongeren en het verontrust me wel dat er veel jeugd met depressieve klachten rondloopt. Dat wil niet zeggen dat ze meteen depressief zijn, maar het label depressief wordt snel op je geplakt.  

  

Ik denk dat er een hele shift in de wereld is. Een hele verandering in de wereld; kijk maar naar dit Covid-19 gebeuren. De jeugd die nu geboren wordt, gaat nu helemaal anders om met de realiteit dan 30 à 40 jaar geleden. Ook omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Niet alleen de technologie maar ook de manier waarop ze in het leven staan. Daar komen dus ook nieuwe uitdagingen bij kijken. Waaronder ook dat je in een hokje moet passen en daardoor ergens buiten valt. Er vindt druk van buitenaf plaats, waardoor mensen aan zichzelf gaan twijfelen en denken dat er iets mis is met mezelf. “ 

  

  

Denkt u dat door Covid-19 steeds meer mensen ongelukkiger worden?

“Ja absoluut! Alles wat leuk is en plezier gaf, is nu min of meer verboden. Dus mensen hebben minder een uitlaatklep en minder een verbinding met elkaar fysiek dan dat ze voorheen hadden. Dat heeft een grote klap op het oxytocinegehalte in het lijf, het gelukshormoon. Bijvoorbeeld door afstand te houden. Daar raken mensen erg door beïnvloed.