‘De reis die je in je leven maakt, maakt gelukkig’

Elke paar jaar alles in dozen stoppen en naar een nieuw land vertrekken. Dit is voor Frederic Goiffman (38) de realiteit. Hij is expat. Samen met zijn vrouw en twee kinderen verhuizen ze regelmatig naar een nieuw land. Inmiddels wonen ze zo’n drie maanden in Nederland. Hiervoor heeft hij in China en Budapest gewoond. 

Geschreven door Manon Driessens

Uit een onderzoek van de International Journal of Environmental Research and Public Health blijkt dat de woonomgeving bepalend is voor het geluk dat iemand ervaart. Zo zou een aangenaam land ervoor zorgen dat de expat beter zijn werk kan uitvoeren. Hij toont dan meer initiatief en is enthousiaster. Daarnaast zijn gezinsuitjes en socialiseren met lokalen van belang voor expats om zich thuis te voelen in een nieuw land. Frederic vertelt hoe het leven in het buitenland bijdraagt aan zijn geluksgevoel. 

Wat betekent geluk voor jou?

Geluk is voor mij de reis die je in je leven maakt, dat jij je doelen bereikt. Het verschilt natuurlijk per persoon. Tijd spenderen met vrienden en familie is dan voor de ene belangrijker dan voor de ander. Het gaat erom dat je tevreden bent met wat het ook is dat jij zoekt. 

Waarom ben jij in eerste instantie naar het buitenland verhuisd?

Ik moest voor mijn studie stage lopen in het buitenland. Ik heb er toen voor gekozen om drie maanden in China door te brengen. Mijn tijd daar vond ik geweldig: de mensen, het werk en de locatie. Nadat de stage afgelopen was, werd er gevraagd of ik terug wilde komen. Dat heb ik geaccepteerd. 

Hoe gebruik jij je tijd uit China om uit je comfortzone te komen in nieuwe omstandigheden? 

Door open te staan voor nieuwe dingen, nieuwe mensen. Maar ook door te accepteren dat je niet alles weet. Wat je op school geleerd hebt in je thuisland komt niet altijd overeen met wat er in een ander land gebruikelijk is. Je moet er open voor staan. 

Was je gelukkig toen jij je stage in het buitenland deed?

Ja, al was het wel stressvol als twintigjarige, het is zo vroeg in je leven. Maar dat is de tijd om naar het buitenland te gaan, om buiten je ‘comfortzone’ te gaan. Het was een verrijkende ervaring.

Hoe pas jij je aan aan nieuwe culturen?

Dat ging vrij soepel moet ik zeggen, misschien omdat ik zo open ben met andere mensen. Je moet natuurlijk wel aan het eten wennen en de manier van leven is vaak ook compleet anders. Vooral in China was dit het geval. Hier in Europa zijn er veel meer overeenkomsten tussen de landen, maar China was echt een wereld van verschil. Daar gebeurde dagelijks dingen die je nooit zou verwachten. Zo kon je bijvoorbeeld in een taxi zitten en even uit het raam kijken. Naast je zag je dan een fietser met een volwassen varken boven op de fiets. Daarnaast zit er een verschil in hoe de Chinezen zich in bepaalde situaties gedragen. Ze onderhandelen bij alles dus dat was ook even wennen. Dat soort gesprekken waren compleet nieuw voor mij. 

Is het je opgevallen hoe verschillende culturen andere manieren van geluk zoeken? 

Ja. Het verschilt wel wat geluk betekent voor verschillende mensen. Zo zijn voor Chinezen andere kwaliteiten en eigenschappen belangrijk in een vriendschap. Ook is hun idee van vriendschap anders dan wat wij bijvoorbeeld in Frankrijk denken. De belangrijkste motivatie voor Chinezen is dan vaak om meer geld te verdienen en meer macht te krijgen. Ze studeren graag door om die doelen te bereiken. In Hongarije is de levens- en werkbalans erg belangrijk, dat het werk niet te veel tijd opneemt of te stressvol is. Ze streven naar een rustig en vredig leven met hun familie en genieten graag van de natuur. Het is een andere manier van denken en dit verschilt per persoon ook weer.  

Hoe blijf jij samen met je gezin positief tijdens deze coronapandemie in een nieuw land?

 

Voor mijn gezin is er niet heel veel veranderd. Alleen ik werk nu wel thuis. Ik moet er gewoon mee omgaan en niet te veel nadenken over plannen. Ik sta juist bij de kleine dingen stil en probeer meer met mijn gezin samen te doen. We gaan regelmatig wandelen in het bos hier vlakbij. Ik geniet gewoon meer van dat soort simpelere dingen. 

Hoe vindt je familie het dat jullie in het buitenland wonen?

Als je in Europa zit dan gaat het wel ,maar toen we nog in China woonden was het wat moeilijker vanwege het tijdsverschil en de afstand. Maar ja, zoals ik al zei is het prima wanneer we in Europa wonen. Het is dan best vergelijkbaar met wanneer je in Frankrijk in een andere stad zou wonen. Het zou dan net zo moeilijk zijn voor ze om op bezoek te komen en voor ons om bij hen langs te gaan. Of we nou in Frankrijk of Nederland wonen, het blijft hetzelfde. 

Hoe denk je dat Nederlanders op zoek gaan naar geluk?

Het is nog te vroeg voor mij om dat te beantwoorden. Nederlanders moeten zichzelf meer uitdrukken, ook als het maar kleine dingen zijn die iemand dwarszit. Het is belangrijk dat je dit deelt. Als je dat eenmaal hebt geconfronteerd kan je doorgaan met je leven. Dan is er ook het werk. Het is belangrijk dat je het werk-en privéleven gescheiden houdt, en dat je privé leven van goede kwaliteit is. Maar ik kan hier niet veel over zeggen; het is best lastig om mensen te ontmoeten op het moment.

‘Nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe culturen ontdekken maakt mij gelukkig’

Is dit de levensstijl voor jou?

Ik ben tevreden ja. Natuurlijk is het niet elke dag makkelijk. Soms is het leven gewoon moeilijker op de ene dag dan de ander. Ik voel me goed over de huidige situatie en het leren van nieuwe culturen en mensen.