Vasten na carnaval, dat doet vast niemand meer

Vasten na carnaval, wie doet dat eigenlijk nog? Annabel Schoenmakers, 19 jaar oud en uit Tilburg, begint sinds 2015 ieder jaar met haar vastentijd. Dat zijn de 40 dagen tussen Aswoensdag en Pasen. Daarvoor gaat ze nog wel carnavallen. Dit doet ze al sinds haar 14e. Drie jaar geleden besloot ze dat ze gedoopt wilde worden. Daar deed ze ook meteen haar eerste heilige communie en haar vormsel. Annabel vertelt over haar ervaringen met de vastentijd, carnaval en de kerk.

Florine Hoefnagels, 28 nov. 2019

Op wat voor een manier vast je?

“Op dat moment eet ik niet meer dan twee maaltijden op een dag en ik drink alleen maar water. Dat is dan 6 dagen in de week. Op zondagen en op christelijke feestdagen eet ik wel gewoon normaal. Ook doe ik dan een weesgegroetje elke keer als ik mijn telefoon wil bekijken. Zo kijk ik minder op mijn telefoon en bid ik meer. Ik word er altijd heel dankbaar van. Voor mij is dit na 40 dagen weer voorbij en kan ik weer normaal met mijn leven verdergaan. Maar voor veel mensen is dit geen keuze, denk aan armoede en honger. Zij hebben geen keuze en dat maakt mij wel altijd heel dankbaar voor wat ik heb.”

Ben jij in je familie de enige die vast of doe je het samen?

“Mijn broer vast ook. Dus we doen het wel met z’n tweeën. We doen het op andere manieren en praten er nauwelijks met zijn tweeën over. Als je het er alleen maar over hebt wordt het ook moeilijker om vol te houden. Met Pasen is het altijd wel heel fijn om samen te zijn. Je kijkt er al meer dan 40 dagen naar uit en als het er dan is dan ben je trots dat het is gelukt. Na de avondmis mag je dan weer eten en drinken . Dan is er altijd iets van een feest en de dagen erna zijn gevuld met samen eten. Het voelt een beetje dan als kerst eigenlijk.”

Op wat voor manier vast jouw broer dan?

“Wat mijn broer en ik doen is vasten op wat jij denkt dat het moeilijkst is. Mijn broer eet dus ook inderdaad minder maar probeert dan bijvoorbeeld ook minder te gamen of zelfs helemaal niet. En heeft dan geen regels over zijn telefoon.”

En wat denk je van carnaval?

“Ik hou wel van een goed feest. Je weet dat je je nog een keer mag laten gaan voor je de vastentijd in gaat. Ik vind het persoonlijk ook leuk dat mensen die niet naar de kerk gaan het ook vieren. Anders was het ten eerste niet zo’n groot feest en ten tweede je viert het samen met al je vrienden wat het natuurlijk veel toffer maakt. Daardoor vind ik het altijd een heel gezellig feest.”

Vierde je dat altijd al?

“Ik carnavalde altijd al. Mijn ouders vinden het ook geweldig en namen mijn broer en mij dan ook mee. Nu carnaval ik wel vaker dan vroeger maar dat ligt denk ik meer aan de leeftijd dan dat ik vast.”

En als je dan gaat carnavallen sta je ook zo van ‘Nu nog even los gaan en daarna niet meer’?

“Niet op elke dag. Meestal sta je gewoon met je vrienden en heb je lol. Maar vooral op de dinsdag avond wel. Dan moet je om 12 uur acuut stoppen dus die dag drink en eet je veel meer dan normaal omdat je weet dat dit echt de allerlaatste kans is.”

Waarom besloot je eigenlijk dat je gedoopt wilde worden?

“Ik wilde gedoopt worden om me compleet bij God te kunnen aansluiten. Je mag gewoon naar de kerk als je niet gelooft, maar als je zoveel met Hem praat en doet dan wil je ook echt vastleggen dat je bij Hem bent aangesloten. Je mag dan ook de hostie ontvangen en heb je de erfzonden niet meer. Ik ben altijd blij geweest dat ik als baby niet ben gedoopt zodat ik mijn eigen keuzes kon maken. Maar nu ik wist wat ik wilde, was dit alleen nog maar een bevestiging.”