‘Neem kleine stapjes en vergeef jezelf ook als je niet overal over nadenkt’

Maxine van de Laar
27-12-2019 20:40 Breda

De decembermaand, de maand van gezelligheid en cadeaus. Is dat wel nodig? Die honderden euro’s aan cadeautjes die we elkaar geven. Het is ook niet goed voor het milieu. Waarom is het belangrijk dat we hier over nadenken? Hierover heb ik gesproken met Rinske van Werfzeep.

Als bedrijf kan je wel zero waste en plastic vrij zijn en toch groeien

In deze tijd, waar het milieu een hype factor heeft gekregen, zijn de feestdagen iets wat rumoer oproept. Of het nu gaat om de supermarkten met overschotten aan vlees of om de prullaria die we elkaar geven. Mensen roepen al snel dat het de grote bedrijven zijn die vervuilen dus waarom zouden wij nadenken over onze ecologische voetafdruk? Rinske dacht dat zelf eerst ook.
‘’Wat voor ons belangrijk is, is dat wij een bedrijf zijn. Dit is een klein bedrijf, maar we doen geen concessies op onze idealen.
Niet op het gebied van de leveranciers die we hebben of waar we de ingrediënten inkopen, op het gebied van onze arbeidskosten, op het gebied van verpakkingsmateriaal, dat is allemaal ook zo veel mogelijk duurzaam en plasticvrij. En toch kunnen wij runnen en groeien. We vervullen daarmee een voorbeeldfunctie voor bedrijven. Ik heb echt het gevoel dat wij een tegengeluid laten horen tegen die andere grotere bedrijven die zich verschuilen achter de grootte van hun bedrijf. Toen ik hier kwam werken leerde ik dat het wel kan.´´als consument ook belangrijk is dat je een keuze maakt die stemt met je idealen en je portemonnee.´´

Wat je als consument kan doen

Dan krijg je nog dat er op internet zoveel informatie te vinden is over zero waste en/of plasticvrije cadeaus. Je weet niet waar te beginnen dus begin je niet, want het kost zoveel werk.
‘’Wat ik zelf doe is een alternatief zoeken voor het cadeau dat ik wil geven, maar dan plasticvrij. Omdat ik te weinig energie heb om iedere keer weer een geschikt alternatief te vinden voor de cadeaus die ik zoek, ik heb een vermoeidheidsziekte, is het voor mij belangrijk dat ik het een vervang voor het ander en dat gewoon als standaard kan doen. Bijvoorbeeld BOL.com, die hele slechte arbeidsomstandigheden heeft naar aanleiding van een undercover onderzoek van de Volkskrant, vervangen voor CoolBlue. Je moet het jezelf makkelijk maken en niet honderden websites doorzoeken, dan wordt je helemaal gek.
Je gaat bij jezelf na wat wil ik? Een warenhuis waar ik makkelijk alles kan shoppen.
Dan ga je kijken bij verschillende bedrijven wat daar de arbeidsomstandigheden zijn en als je er een hebt gevonden haal je daar voortaan je spullen. Ik denk dat het als consument belangrijk is dat je een keuze maakt die stemt met je idealen, je energielevel en je portemonnee.’’

Kerstcadeaus

Dan hebben we de kerstcadeaus die we geven omdat we het gevoel hebben dat dat moet, maar eigenlijk denken we over een groot deel van de cadeaus niet eens na.
‘’Wat ik zelf leuk vind is om Youtube filmpjes te kijken van mensen die minimalist zijn omdat zij vaak goede cadeautips hebben. Geef mensen iets wat opgaat, dus een mooie geurkaars ofzo. Dat is ook een hebbeding maar dat gebruikt degene aan wie je het cadeau geeft tenminste. Geef niet iets van plastic, geef gewoon een glazen dingetje met een kaars erin. Hartstikke feestelijk. Of bak koekjes en doe ze in een glazen pot. Ik geef natuurlijk ook mijn hele familie zeepjes. Dat is een klein cadeau, er zit geen plastic aan, je kan er meer dan een maand mee doen en het is hartstikke feestelijk.’’

Denk ook aan de manier waarop je Kerst viert

Voor veel mensen zijn de feestdagen een enorme opgave omdat ze uren in een cirkel moeten zitten en heel lang stil moeten staan bij ieder cadeau dat uitgepakt wordt. Omdat we elkaar zo veel geven kan dit echt uren duren.
‘’Wij hebben dat met familie gedaan. Dan gaven we elkaar allemaal een cadeau en een gedicht en dan kochten onze schoonouders voor iedereen een cadeau en dan kochten wij ook cadeaus voor de schoonouders en op een gegeven moment was het drie uur lang cadeaus uitpakken, waarvan bijvoorbeeld een scheurkalender van iets waar je niet in geïnteresseerd bent thuis op een stapel belandt. Dan hadden we elkaar heel de avond niet gesproken. Dus we dachten we vinden eten met elkaar net zo leuk en nu eten we samen en krijgen de kleinkinderen cadeaus.
Wat ik ook leuk zou vinden is elkaar verrassen met een product dat duurzaam is. Ik zou zelf graag een keer een houten tandenborstel willen proberen, maar dat zou ik zelf nooit kopen. Dus je zou dan af kunnen spreken dat we allemaal een cadeau kopen en daarmee moeten we elkaar verrassen. Dat zijn een aantal dingen die je heel makkelijk kan doen. Ze zijn ook net zo leuk om te vieren.’’

Werfzeep

Werfzeep, het bedrijf waar Rinske werkt, is een zeepbedrijf dat tien jaar bestaat en is zoveel mogelijk plastic vrij en zero waste.
‘’Het begint bij zeep, dat is water, loog en olie. Wij gebruiken loog van foodgrade kwaliteit, de meest zuivere vorm.
We gebruiken ook foodgrade kwaliteit oliën die je in principe over je salade kan sprenkelen en we werken daarvoor samen met groothandels. Die zijn weer ecologisch. Alles heeft een SKALE keurmerk dus het zijn de strengste bio normen van de EU.
Zo proberen we daar in de keten al te zorgen dat het zo duurzaam mogelijk is.
Dan hebben we de zeep mallen waar we de zeep in gieten. Dat is op maat gemaakt voor ons uit zo’n heel hard plastic. We kiezen voor plastic omdat dit de minste invloed heeft op de geur van de zeep. Die mallen gebruiken we echt jaren achter elkaar.
Hetzelfde geldt voor de zeepsnijders.
Dan de droogkast. Dat is een oude bakkers droogkast van hout en we hebben inmiddels ook een kast met heel hard plastic. We gebruiken de mallen ook eeuwig. Dus in die fase van het proces zit nergens wegwerp plastic.
Alles wat overblijft kan biologisch worden afgebroken, ook de zeepresten.
In het zeepwater, van onze zeep in ieder geval, zitten geen moleculen die niet afgebroken kunnen worden. Met dat water kan je bij wijze van spreken ook je tuin sproeien.
Dan hebben we de verpakking, dat is voor de binnen en buiten wikkel gerecycled papier en dat is daarna ook weer recyclebaar. Ook qua inkt.
We werken samen met sociale werkplaatsen. Voor hen is dat top en wij steunen een stukje goede arbeid. Ze weten waarom ze het doen en dat gaat perfect.
Het wordt ook weer gedistribueerd met de fietskoerier. Het karton is afbreekbaar en we proberen dozen die we binnenkrijgen her te gebruiken.
En we plukken of telen onze eigen kruiden voor de aftreksels van de olie en dat vind ik zelf erg mooi omdat dat ook planten zijn waarvan je geen idee zou hebben dat je daar iets mee kan. Bijvoorbeeld brandnetel, je kunt het eten maar ook gebruiken als groene kleurstof. Dat zijn allemaal dingen die ik zelf niet wist.’’