“Ik wilde al vanaf mijn tiende moeder zijn”

De meeste tienermeisjes denken aan kleding, jongens of met vriendinnen naar de stad gaan. Larissa Charmaine (17) daarentegen is een tienermoeder en bezig met het opvoeden van haar zoontje Danicio. Ze vertelt hoe het krijgen van Danicio haar leven een richting geeft.

tienermoeder Larissa Charmaine met haar zoontje Danicio

Tienermoeder

“Mijn gehele jeugd ben ik gepest en was enorm op mezelf. Natuurlijk had ik mijn ouders, zus en lieve vriend om me heen, maar ik voelde me toch eenzaam. Ik wist dat als er een baby in mijn buik zou groeien ik van mezelf kon houden en iemand liefde geven die het verdient.”
Een tienermoeder is iemand die tussen de dertien en negentien jaar een kind krijgt.  Larissa Charmaine werd op haar zestiende zwanger en was meer dan gelukkig met haar positieve zwangerschapstest. Ze vindt het idee van een tienermoeder helemaal niet raar. “Waarom zou ik mij ervoor schamen? Dat het niet in Nederland een gewoonte is, wil niet zeggen dat ik het niet zag komen. Nee, ik wilde altijd al een kind.”

Ik ben jong, maar ik kan net zoveel liefde aan een baby geven als iemand van vijftig

Al vanaf haar tiende levensjaar wist dat ze een baby wilde. “Ja, dit is mijn bewuste keuze.”
Meisjes uit groep 7 en 8 zijn sneller zelfstandig dan jongens blijk uit een onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam, meldt het AD. Ook lichamelijke ontwikkelingen zijn sterk zichtbaar. Het ontwikkelen van kind naar volwassen worden, kan gepaard gaan met soms extreme gedachtes. “Ik vind mezelf extreem dapper, maar zeker geen extreme denker. In Nederland heerst er een te groot taboe op het woord tienermoeder”, vervolgt Larissa.

Ouders

“Ik heb het de eerste vijf maanden geheim gehouden voor iedereen om mij heen. Ik ben ervan overtuigd dat het niet raar is, maar ik vond het toch moeilijk om te vertellen dat ik zwanger was, zeker tegen mijn ouders”, aldus Larissa.
Het CBS meldt dat bijna 80 procent van de tienermoeders in Nederland niet vertelt dat ze zwanger zijn tegen hun ouders. Dat komt niet alleen omdat ze bang zijn voor de reactie, maar ook bang zijn voor hun aanpak. “Na dat ik het had verteld, had mijn moeder het al snel verwerkt. Mijn vader daarentegen heeft er aan het begin moeite mee gehad om het te accepteren. Pas toen Danicio was geboren, kon mijn vader pas echt gelukkig zijn voor ons”, vervolgt Larissa.

Ongewoon in Nederland

In Nederland ligt het geboortecijfer op gemiddeld 11,6 per 1000 tieners die zwanger worden, meldt het CBS. Dit is het laagste percentage ter wereld. Dit komt doordat seksuele voorlichting op scholen meer bespreekbaar wordt gemaakt voor tieners. Ook worden anticonceptiemiddelen meer beschikbaar gesteld. Toch worden er per jaar zo’n 2500 meisjes onder de 20 zwanger.

Na tien zwangerschapstesten kon ik het nog steeds niet geloven. Mijn droom was uitgekomen

Larissa legt uit dat het haar niks uitmaakt dat er weinig tienermoeders zijn in Nederland, stiekem vindt ze de aandacht wel fijn. “Ik word bijzonder gevonden en ik heb momenten gehad waarbij ik besefte hoe erg ik mij misplaatst voelde. Nu met Danicio krijg ik meer respect.”

Steun

Een baby krijgen brengt gevolgen met zich mee. Zo moet je financieel rond kunnen komen om een onderdak, eten en andere behoeftes te kunnen geven aan je kind. Jonge moeders kunnen een uitkering aanvragen bij de gemeente, maar dat is geen vast bedrag. Er wordt gekeken of de tienermoeder nog thuis woont en de vader mee kan betalen. Voor Larissa klinken beide situaties bekend.

“Natuurlijk wil ik graag nog meer geld krijgen, maar aan de andere kant ben ik enorm dankbaar met de steun die ik krijg van mijn ouders en mijn vriend. Het is mooi dat we dat als een echte familie doen.”
Bij het nieuwe verkiezingsprogramma van 2021-2025 wil de ChristenUnie dan ook nog meer steun bieden aan tienermoeders.

Ik ga half negen naar bed om zes uur Danicio te verzorgen. Dat is wel soms wennen

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers vertelt bij het NOS: “Een beetje hulp bieden kan verschil maken voor jonge zwangere meisjes. Door hen te helpen, geven we hen een betere positie in het leven bij het krijgen van een kind.”

Sociaal

“Voor coronatijd sprak ik sowieso niet veel mensen. ik heb wel vriendinnen, maar die spreek ik minder dan eerst. Toch staan ze wel altijd voor mij klaar en zijn ze altijd blij geweest voor mij en Unlymar.”
Larissa vertelt dat ze het wel moeilijk vindt om nu bezig te zijn met andere dingen zoals hobby’s. Zo is ze gestopt met haar kappersopleiding, werkt ze niet meer en door COVID-19  kan ze ook tijdelijk niet naar de sportschool.
Corona zorgt ervoor dat jongeren niet kunnen stappen, een film pakken of met vrienden een drankje gaan benuttigen.
Larissa Charmaine is bevallen in maart 2020, vlak voor de eerste lockdown. “Ik mis tot nu toe niet echt mijn tienerleven. Ik ben ook niet bang om dingen te missen, zeker nu met het coronavirus om ons heen kan geen enkele tiener erop uit. Daarnaast heb ik mijn levensdoel bereikt, ik heb mijn eigen kind.”