‘Door dit pad te bewandelen heb ik meer betekenis dan als ik een puur materialistisch leven heb’

Misschien heeft u deze aanhangers van een tak van het Hindoeïsme wel zien chanten op straat: de Hare Krishna’s. Zonder alcohol, cafeïne, tabak, gokken, vlees, vis of eieren gaan zij door het leven om hun bewustzijn te zuiveren en dichterbij god te komen. Door middel van dagelijkse mantra’s, chanten en gebeden willen ze spiritueel vooruitkomen om een staat van eeuwig geluk te bereiken in een zuivere relatie met god.

Altaar in Hare Krishna Tempel Amsterdam

In een tempel met een altaar, volledig uitgerust met beelden en ornamenten vertelt voorzitter en nationaal secretaris van de Dutch National Council van ISKCON Janakinatha Dasa over zijn geloof.

 

Hoe wordt u ’s morgens wakker?

“Normaal gesproken als ik wakker word doe ik een beetje gymnastiek en yoga. Ik neem altijd een koud bad en dan chant ik een gebed. Vervolgens begin ik een Tilak te zetten, dat is klei in de vorm van twee verticale lijnen op het voorhoofd en op de nek, hand of borst. Daarna zeg ik de namen van god op. Dat is het begin van de dag.

Ik ben nu priester en moet voor een altaar zorgen. Er staan beeldgedaantes op die in onze traditie ’s ochtends aangekleed en wakker gemaakt worden, net als een kind. Daar ben ik de hele ochtend mee bezig. Ik heb al een ontbijt klaargemaakt en ik ben nu aan het koken voor de lunch. Bij grotere tempels heb je een team van priesters die daar voor zorgt.”

Heeft iedereen zijn eigen beeldjes?

“Dat hoeft niet, maar het kan wel. Tempels hebben die altijd. Dat zie je ook als je naar India gaat. Je hebt in de Hindoe tradities veel beeldgedaantes. Dat is geen ijdelheid of afgoderij.

Doordat de mens zich identificeert met het lichaam in plaats van de ziel, beseffen wij dat we god niet kunnen zien. Daardoor kunnen we geen contact maken met god. In zijn algoedheid aanvaardt hij een vorm die wij wel kunnen zien en waar we een relatie mee kunnen opbouwen of emoties mee kunnen uitwisselen. In tempels in India zul je dat ook zien. Er staan beeldgedaantes waar mensen voor knielen of offers brengen zoals fruit of bloemen.”

Hoe kijkt u naar andere geloven?

“Er is geen ander geloof. Net als dat je verschillende soorten onderwijs hebt, heb je ook verschillende vormen van religie die allemaal proberen om dichterbij god te komen. Niet iedereen gaat naar de universiteit, sommigen gaan naar een academie. Dat wil niet zeggen dat jij nu niet ook bezig bent met die ontwikkeling.

In elke traditie zijn ze bezig met een bepaalde ontwikkeling door te maken. Als je serieus studeert dan ga je uiteindelijk je diploma halen of verder studeren. Zo zien we religies ook. Als je serieus in je traditie bent dan kun je vooruit gaan.

Het gaat erom dat iedereen op zoek is naar geluk. Iedereen wil prettig leven, maar gelukkig zijn in deze materiële wereld is tot nu toe nog nooit gelukt. Dat lukt alleen maar als we ons gaan concentreren op de bron van het geluk, dat is die allerhoogste persoon: god. Als we ons blijven identificeren met het lichamelijke dan kunnen we nooit gelukkig worden. Het geluk via het lichaam is altijd tijdelijk. Je relaties, maar ook je lichaam zijn tijdelijk en uiteindelijk moet je loslaten.

Hoe meer je gehecht bent aan een manier van leven waar je geluk zoekt met je lichaam en je zintuigen, hoe zwaarder het wordt om dood te gaan, want dan moet je alles opgeven. Dan kun je beter ophouden met op die manier geluk te zoeken. Wij zeggen dat je dat doet door te beginnen met de reis naar binnen.”

Bent u altijd gelukkig?

“Ik ben nog op weg want ik zit in een materieel lichaam. Ik merk dat ik ouder wordt, dat dingen minder goed gaan, dus ik heb een lange weg te gaan. Door dit pad te bewandelen en met mezelf bezig te zijn ben ik van grotere betekenis dan als ik een puur materialistisch leven heb.”

Het doel van mensen is om spiritueel verder te komen. Hebben dieren ook de kans om spiritueel te vorderen?

“De vedische literatuur zegt dat de menselijke vorm een unieke kans is omdat wij onderscheidingsvermogen hebben. Voor dieren is dat bewustzijn vernauwt. Dat is zich op een andere manier bewust van zichzelf. Een mens onderscheidt zich omdat hij het verschil kent tussen mens en dier. Een mier heeft een ziel en een bloem heeft een ziel. Alles leeft, maar ze hebben allemaal verschillende niveaus van bewustzijn.

In het dierenrijk ga je automatisch omhoog. Je evolueert langzaam tot je weer in een menselijke vorm komt. Dan kun je weer keuzes maken en als je dan nog niks leert, dan begin je weer overnieuw. Je bent er als mens om te leren.”

Vind u dat iedereen de Hare Krishna zou moeten volgen?

“Wat Krishna zegt is wat dat betreft interessant. Eigenlijk zit iedereen al op zijn pad want iedereen is op zoek naar geluk. Maar omdat wij verdwaast zijn en ons identificeren met dat lichaam proberen we via dat lichaam te genieten. Op een gegeven moment gaat dat vervelen. Als je dan iemand tegenkomt die zegt: je bent helemaal niet je lichaam, dan kun je ontwikkelen.

God is degene die geniet. Alle levende wezens zijn er om hem van vreugde te voorzien. Maar omdat wij het verlangen hebben gehad om zelf de genieter te zijn, wordt je in de materiële wereld geboren.

In zijn genade heeft hij een wereld gecreëerd waarin je zelf kan proberen god te zijn. Een wereld waarin je kan proberen te genieten.”