Wijkrapport Eindhoven 01

                                                                              

 

Wij zijn groep 02 en wij zullen verslagen en reportages maken over verschillende stadsdelen van Eindhoven. De stadsdelen van Eindhoven hebben we verdeeld onder 5 duo’s. De stadsdelen die voorbij zullen komen zijn: Gestel, Woensel-Noord, Tongelre, Strijp en Stratum/Binnenstad. Tijdens een stadssafari hebben we per duo rondgelopen in onze buurt en rondgekeken wat ons opviel en wat de nieuwswaardige dingen zijn. In ons wijkrapport kunt u lezen wat wij hebben ervaren tijdens de stadssafari. We zullen als groep gaan schrijven binnen het overkoepelende thema ‘vernieuwing’. Bij dit thema kunt u onder andere denken aan Carnaval op een vernieuwende manier door corona maar ook coronarellen die vernieuwende inzichten geven.

 

 

 

Gestel:                                                     Tijn Peerlings en Bas Schepers

                                                                      

 

Op het eerste oog bestaat het Eindhovense stadsdeel Gestel uit drie rustige woonwijken. Mede door corona zijn er nog maar weinig mensen op straat te vinden, enkel mensen die boodschappen doen of de hond aan het uitlaten zijn. De cafés en restaurants zien er, ondanks dat ze alle enige tijd geleden hun deuren hebben moeten sluiten, uit alsof ze op elk moment weer open kunnen gaan.

 

Gestel is een stadsdeel met 27.615 inwoners in het zuidwesten van Eindhoven. Van deze inwoners is 14.275 man en 13.340 vrouw. Met 29,9% is de leeftijdscategorie 25 – 45 jaar het sterkst vertegenwoordigd. Als we kijken naar de bevolkingssamenstelling in de verschillende wijken van Gestel is er een duidelijk verschil te zien. Zo is volgens een onderzoek van allecijfers.nl 45% van het aantal inwoners in de wijk Oud Gestel allochtoon. Waarmee het percentage een stuk hoger ligt dan de andere wijken in Gestel.

 

Wat vooral opvalt in Gestel is dat er veel woningen zijn bedoeld voor een huishouden van een of twee personen. Van de 14.405 huishoudens die zich in Gestel bevinden hebben 3.635 kinderen en 3.640 huishoudens geen kinderen. De overige 7.135 huishoudens betreft 1-persoonshuishoudens.

Tabel: oozo.nl

 

 

Waar in Gestel vroeger voornamelijk arbeiders woonde is het nu een gemoderniseerd dorp. Onder meer de High Tech Campus Eindhoven, ook wel de ‘slimste vierkante meter van Eindhoven’ bevindt zich sinds 1998 in Gestel. Ook is er in Gestel veel sportgelegenheid. Zo bevinden zich er de voetbalclubs VV Gestel en FC Eindoven AV, sporthal Genderbeemd, ijssportcentrum Eindhoven en trampolinepark Jump XL.

 

 

Wat vinden de bewoners?

Als wij de bewoners vragen naar hun mening over Gestel hebben zij allen meer positieve dan negatieve punten. Enkele weten zelfs geen negatief punt op te noemen. “Iets voor oud en nieuw hebben we veel last gehad van vuurwerk, maar nu oud en nieuw erop zit hebben we geen overlast meer. Het is een rustige wijk met een goede verbinding naar het centrum” geeft een jonge moeder in de Gestelse wijk Hannevoet aan.

 

Ook in het winkelcentrum zijn er weinig punten van kritiek. “De winkel tegenover mij staat nu al anderhalf jaar leeg” geeft de vrouw achter de toonbank bij bakkerij Van Weert aan. “Dat heeft natuurlijk ook met corona te maken, maar ik vind dat de gemeente iets moet doen om ervoor te zorgen dat er weer iets in het pand komt te zitten”. Wel merkt de bakker dat er steeds meer lokaal wordt gewinkeld. “Ik heb anderhalf keer meer klanten dan normaal,” verteld mevrouw, “mensen willen de lokale ondernemer graag ondersteunen en dat vind ik hartverwarmend om te zien.”

 

 

 

Strijp:                                                Guus Krijnen en Eva Kunnen                                                             

Wij zijn naar het stadsdeel Strijp geweest in Eindhoven. En we hebben geprobeerd een zo goed mogelijk beeld te krijgen van het stadsdeel.  

Het is een redelijk hippe buurt, er wordt veel gerestaureerd en gebouwd. Het is niet per se een rijke buurt, maar ook zeker geen arme. Wel werd aan ons verteld dat het voor veel jonge mensen te duur is om hier te komen wonen.  Dit komt met name doordat er veel nieuw wordt gebouwd. Al deze nieuwbouwprojecten zijn volgens ondernemers op Strijp-S moderne appartementen met een relatief hoge prijs. 

Wat ons wel opviel, is dat er nauwelijks tot geen speeltuintjes of plekken voor kinderen zijn. Dit maakt het dan ook niet heel kindvriendelijk. Een medewerker van het restaurant ‘Mood’ (in Strijp) vertelde ons dat hier misschien wel al wat aan wordt gedaan, maar hij was het wel met ons eens. Hij maakte zich zorgen dat Strijp een beetje richting een woonwijk ging, en het de Urban-vibes zou kwijtraken. Er worden namelijk ook veel nieuwe flats gebouwd, en er komen veel gezinnen wonen, omdat het juist zo’n hippe buurt is.

Verder wonen er ook veel ouderen, het is dus heel divers, ook qua etniciteit.
Het Philipsdorp, de geschiedenis van Strijp en de innovatie, is iets waar de mensen echt trots op zijn. Dit komt doordat Strijp eigenlijk volledig rondom het Philipsdorp gebouwd is. Door het hele Philipsdorp zijn foto’s aan de wanden van gebouwen te vinden die veel vertellen over hoe het er daar vroeger uit zag.
Aan de rand van het Philipsdorp ligt ook het Philipsstadion, de thuishaven van de Philips Sport Vereniging (PSV). Je merkt aan de richting van de straten in het Philipsdorp dat alle straten naar het Philipsstadion toe lijken te gaan, dit zorgt ervoor dat het stadion in dit gebied van Strijp een centraal punt is. 

 

 

 

Stratum en Binnenstad:                 Maximiliaan Einerhand en Nikki Vermeer

 

In het Eindhovense stadsdeel Stratum wonen 33.225 mensen. Hiervan ligt het aantal mannen net iets hoger dan het aantal vrouwen. Namelijk 50,53% man en 49,47% vrouw. Ook zijn er meerdere basisscholen en middelbare scholen in stratum. Volgens de ‘buurtthermometer’ scoort stratum boven gemiddeld op gebied van sociaal en economisch vlak. Op gebied van ruimte zien we hoe dichter buurten bij de binnenstad liggen hoe lager buurten hierop scoren. Als we kijken naar bruto-inkomen per jaar scoort de wijk ‘Bloemenplein’ het laagst met een gemiddeld jaarlijks inkomen van 25.300 euro. De wijk ‘Elzent-Zuid’ staat met een gemiddeld jaarlijks inkomen van 61.900 euro op nummer één.

 

In stratum zie je veel oude huizen, maar ook veel nieuwbouwwijken. Er zijn een aantal kerken en winkelstraten waar veel publiek op af komt. Over het algemeen is stratum een redelijk rijk stadsdeel. Wat opvalt is dat alles zo kindvriendelijk mogelijk gemaakt is. Er zijn veel speeltuinen en grasveldjes om te spelen. Er lopen veel mensen met honden rond die een praatje maken in het park. ‘De Genneperparken’ is een bekend park in Stratum waar veel mensen wandelen en sporten. In de zomer liggen mensen hier met hun picknickkleed aan het water.

 

De 49-jarige Jakobine, woonachtend in de Bloemenbuurt in Stratum, zegt dat ze met veel plezier al sinds 1994 in stratum woont. ‘Alles is dichtbij. De stad, de supermarkt, basisscholen en middelbare scholen. Gewoon perfect.’ Waar Jakobine het meest trots op is, is dat mensen zoveel voor elkaar doen in de buurt. Alle buren hebben goed contact, er wordt veel georganiseerd door de wijk en iedereen is aardig tegen elkaar. Een tien geeft de bewoonster van de Bloemenbuurt aan Stratum.

 

In de binnenstad begint het leven weer op gang te komen. Auto’s en busjes staan massaal op Stratumseind geparkeerd. (Zie afbeelding 1) De kroegen en restaurants die al enige tijd dicht zijn bereiden zich voor op een eventuele heropening. De winkels in de stad maken zich klaar om weer open te gaan. Voor nu mag er alleen op afspraak worden afgehaald. Er is duidelijk aanstalte om binnenkort weer zoals normaal te winkelen, of dit kan en mag is nog maar de vraag. Er zijn desalniettemin wel kansen voor de ondernemer. Panden die tijdens de lockdown dicht gingen bieden nu de kans aan startende ondernemers om hun eerste vestiging te openen.

 

Ook is er al jarenlang elke dinsdag een markt op het 18 septemberplein. John Korenhof, eigenaar van de goedlopende viskraam op de markt, zegt dat hij het al jaren met plezier doet. Hij staat op de markt op het Gerardusplein in stratum en op de markt bij het 18 septemberplein in de stad. (Zie afbeelding 2) Ook zijn er overal sporen van de rellen over de coronamaatregelen te zien in de stad. Zie hieronder een van de vele vernielingen. (Zie afbeelding 3)

 

 

 

 

 

 

 

Woensel-Noord:                             Kay van Geijn en Casper Martens

 

Pieter Zandvliet komt uit het westen van het land, hij merkt dat de mensen daar wat grofgebekter zijn dan in het prachtige Woensel, waar hij heerlijk leeft. Al denkt hij dat het meer een groter gegeven is, hij ziet het meer als Eindhoven en omstreken. Woensel is te groot om samen te vatten in een aantal woorden. Het is geen echte volksbuurt, maar het heeft wel volkse stukjes, zoals bij de markt. Daar wonen veel immigranten, ook zijn daar veel kapperszaken, nagelsalons etc. als dekmantel voor witwasserij. Al met al kan je lekker leven in deze omgeving. Pieter stemt gematigd rechts.

 

Hanneke van Gigch vindt het een prima buurt om in te wonen, ze heeft er weinig contacten maar voelt zich er wel veilig. Ze vindt het wel storend dat er op de Fransebaan 70 wordt gereden in plaats van de toegestane maximumsnelheid van 30. Woensel-Noord is volgens haar een gemixte buurt, er zitten middenstanders, grotere huizen en goedkope huurwoningen. Stichting wijkactiviteiten deelt kalenders uit om de inwoners up-to-date te houden over de stand van zaken in de wijk.

 

 

 

André ervaart ook dat Woensel-Noord een fijne plek is om te wonen. De Infrastructuur is goed, zo kan hij soms wel sneller in Den Bosch zijn dan in het centrum. Hij twijfelt of de politiek echt het verschil kan maken in deze regio, hij woont er fijn, leidt een prima leven en komt niks tekort. Hij merkt wel dat er een woningtekort is, maar gelukkig wordt er in de Blixembosch flink bijgebouwd. (sociale huurwoningen).

 

 

 

 

 

 

 

Marijanne Bogers vindt het prettig dat op loopafstand het buitengebied te bereiken is vanuit Blixembosch, het winkelcentrum is naastgelegen. Al met al bevalt de infrastructuur haar wel. Blixembosch is duidelijk iets rijker dan de naastgelegen buurt. Er zijn veel koopwoningen. De rust bevalt haar wel, er gebeurt zelden iets. Overdag zijn de mensen aan het werk en rond etenstijd keren de mensen huiswaarts. Marijanne gaat dit jaar D66 stemmen wegens de lijsttrekster, Sigrid Kaag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Anja Hermsen vindt Blixembosch een moderne nette wijk. Ze houdt van de rust, ze maakt dan ook geregeld een wandeling. Ook de Albert Heijn op loopafstand bevalt haar, eigenlijk is alles wat haar hartje begeert wel op loopafstand te bereiken. Het unieke aan deze buurt is dat er veel expats wonen, alleen al in haar straat zijn het er minstens drie. Zelf heeft ze weinig sociale contacten in de buurt, dat vindt ze geen probleem. Voor mensen die dit echter wel belangrijk vinden kan dit een mankement zijn aan deze wijk.

 

 

 

Tongelre (villapark):                                                          Jort van den Burg en Tiffany Henar

 

Aan de met baksteen betegelde Parklaan, die de hoofdweg door de wijk is, staan beide kanten grote villa’s. Wellicht heet de wijk niet voor niets Villapark. Het is een kleine wijk bestaand uit een hoofdweg, met veel plantsoen dat in de winter nog grauw is, en een paar zijstraatjes. Bestaand uit slechts tweeëntwintighonderd inwoners zijn er genoeg buitenstaanders die graag een wandeling maken door deze buurt vanwege het uitzicht op de huizen.  Een van deze buitenstaanders is een bouwvakker die tijdens zijn pauze een sigaret rookt op het terrein van een huis die de beurskrach nog heeft meegemaakt. Het is wit geklad en ziet er meer uit als een modern huis door de velen renovaties.

Bouwvakker Koen Munckhof is bijna zestig en bovenop zijn de haren al weg, maar zijn geelbruine snor heeft hij nog. “Het is een rijke buurt, dat kan je wel zeggen,” zegt hij lachend. Het huis waar hij en zijn collega’s aan werken is niet zomaar een huis. “Die vent die het laat renoveren gaat het later weggeven als cadeautje voor zijn dochter.”

 

Op de zandbak van de bouwvakkers na, is de buurt erg schoon. De buurtbewoners zijn ook trots hierop. En net als de netjes bijgehouden buurt zijn ook de bewoners niet bang om hun rimpels netjes bij te houden. Zo is er een powerwalker die een Zuid-Europees kleurtje heeft opgespoten, samengaand met bescheiden botox om de leeftijdsgokkers te verwarren. Ze net-niet-hardloopt gefocust vier keer naar links voor meerdere uren in haar donkere sportkleding met felroze muts.

 

Terwijl het hard regent lopen twee vriendinnen Inge en Esther kakelend over straat. Inge draagt een simpele, gele donzen jas en is zeiknat geregend want zij was haar paraplu vergeten. In tegenstelling was Esther erop gekleed om naar de winterkledinglijn van een Parijse designer te gaan in haar lange beige suède jas met hoge laarzen- en ze had een paraplu bij, dus: droog haar! De dames vertellen met trots over de buurt die door Philips werd gebouwd begin twintigste eeuw. Het bedrijf had in Eindhoven veel invloed en bouwde ook huizen voor de werknemers. De gewone arbeiders kregen ergens anders in de stad een klein rijtjeshuis en de engineers kregen deze grote, losstaande huizen met ruime tuinen en veel groen in de straten.

Esther is een schoonheidsspecialiste van vijftig en zegt lachend dat ze zelf ook heus niet bang is van een spuitje. “De mensen die hier wonen zijn wel meer kakkers” zegt Esther en opnieuw schieten beiden in de lach. Volgens Inge is het een fijne buurt om te wonen. “Het zijn gezellige buren, dan wel meer op zichzelf, maar we organiseren met de buurt weleens barbecues.” Inge wijst naar een van de zijstraten: “Daar verder in de straat woon ik. Het is een rustige buurt en het kent geen echte problemen.” Esther voegt toe: “Het grootste probleem is dat de kinderen op hockey zitten, maar eigenlijk willen voetballen.”

 

Rond lunchtijd zijn er genoeg kantoormedewerkers die hun wandeling maken door de buurt. Zij vinden het fijn om hier te lopen vanwege de kalmte en het mooie uitzicht. Doordat de wijk zo dicht tegen het centrum aan ligt (de uiterste hoek van Villapark is maar vijftien minuten lopen verwijderd van het stadscentrum), parkeren veel stadsbezoekers of mensen die met de trein gaan reizen hun auto’s in de wijk gratis en voor niets. Hiertegen zijn de buurtbewoners een actie begonnen om betaald parkeren door te voeren. Het is een gevecht dat ze nog niet hebben gewonnen. Verder heeft de buurtvereniging van Villapark in 2020 geprotesteerd tegen de hoogbouw in en rondom de wijk. De hoogbouw zou volgens de vereniging de historische waarde van Villapark en omliggende wijken wegnemen en de natuur schaden.