Weer schaatsweer in Eindhoven

Eindhoven – De eerste week van februari zagen we de spreekwoordelijke bui al hangen. Het leek flink te gaan vriezen in ons ‘koude kikkerlandje’. In de week van 8 februari werd je dan ook overspoeld met nieuwssegmenten en talkshow-onderwerpen over schaatsen op natuurijs. Zodra het kon werd er in het lokale stadspwandelpark van Eindhoven volop geschaatst.

Als je vanaf de Anne Bijnsweg het stadswandel park inloopt waan je je al snel in heel ander oord. Het contrast tussen de stad en het park, die normaliter al aanwezig is, lijkt vele male groter door de sneeuw.
Je hoort het eigenlijk al voordat je het ziet. Het slijpende geluid van ijzers op ijs. De klanken trekken je aandacht en wanneer je het geluid volgt word je niet teleurgesteld. Daar op het midden van de vijver twee jonge dames. Een gekleed in een wit met groen geruite flair broek, zwarte trui en wit gelakte schaatsen. De ander met haar haren in twee vlechtjes die over een lichtroze haarband langs d’r hoofd vallen. Ook zij is bewapend met gelakte witte schaatsen.

Nick_Wolters | Props

Nick_Wolters | Props

Ze lijken zonder moeite over het gladde ijs te glijden. Ze maken pirouetten en scherpe, snelle bochten. Soms rechtstaand maar soms ook laag bij de grond op één been. Het is 11 uur in de ochtend en de twee dames bevinden zich nog alleen op het ijs. Er zijn maar enkele mensen in het park maar ze hebben allemaal oog voor de vrouwen. De een filmt hen en de ander roept bemoedigende woorden toe. Een ouder koppel staat te kijken op de brug. Ze leunen tegen het hekwerk en laten bewonderende geluidjes horen. “Dat doet ze niet voor de eerste keer,” grapt de man van het stel.

Eenden en meerkoeten in het park. Gelimiteerd tot dit stukje niet bevroren water.
Bron: Nick Wolters

De vrouw met de roze haarband heet Diana (21). Ze komt uit Roemenië en spreek geen Nederlands. Diana woont sinds drie maanden in Nederland en traint in het ijssportcentrum in Eindhoven. Ze vertelt dat ze heel blij is met het winterweer in Nederland. “Ik had niet verwacht dat winter naar Nederland zou komen, Ik was me zelfs voor aan het bereiden om naar Duitsland te reizen om op natuurijs te schaatsen.Maar toen kwam de winter toch,” zegt ze lachend. Haar wangen nog rood van de kou en inspanning van het schaatsen. Dit was haar eerste keer op natuurijs en daar was Diana heel blij mee. Dat kon je ook zeker aan haar zien.

Zowel Diana als de andere schaatser gaan van het ijs af. De blonde schaatster ploft neer aan de voet van de brug waar ze haar jas en linnentas had uitgespreid. En Diana gaat van het ijs af aan de andere kant van het meertje om daar met haar kont op de sneeuw te ploffen.

“En toen kwam de winter toch.” Diana zei het alsof het een verassing was. De laatste keer dat er geschaatst kon worden op natuurijs was in 2017. En toen werd er alleen in het noorden van Nederland geschaatst. En de laatste keer dat het langer dan een week zo hard vroor in ons land was 2013
Een bijzondere gebeurtenis dus; dat we  in deze coronapandemie ons op natuurijs mochten en konden begeven begeven.
Het was namelijk niet verboden in gemeente Eindhoven om te schaatsen op openbare plekken laat de website “indebuurt” weten. Bij de meeste openbare watertjes staan er bordjes of het veilig is en of je je op het ijs kunt begeven.

Ondertussen besluit de kunstschaatsers zich weer op het ijs te begeven. De blonde dame neemt een klein aanloopje en spring de lucht in. Ijsfragmenten spatten in het rond wanneer ze neerkomt en alweer staken parkgangers hun wandeling om te kijken naar de twee dames.

Nu gaat het snel. Drie jongens durven het aan om zonder schaatsen de vijver op te gaan. Ze schuifelen voorzichtig over het ijs en filmen video’s met hun smartphones. Een andere jonge sjeest voorbij op zijn rode fiets en klapt de standaard uit. Hij gooit de tas van zijn rug en haalt er een paar schaatsen uit die hij meteen aantrekt.
Langzaam aan word het drukker op het ijs. Ervaren en onervaren. Mannen en vrouwen. Oud en jong. Een bijzondere winterse dag in het stadswandelpark Eindhoven.