Van kijkers in de zaal naar kijkers op het internet

Tijdens de huidige pandemie zijn een hoop sectoren zwaar getroffen, waaronder ook de muzieksector. Dit geldt echter niet voor alle bedrijven, kleinere ondernemers krijgen hierdoor meer kansen. Een van die bedrijven is 5000% ook wel 5000infinity die een studio hebben geopend aan de zoutstraat in het oude Popei gebouw. Hier gaan ze niet alleen muziek opnemen maar ook videoclips schieten, repeteren en online live optredens geven. 

 

Op een koude zaterdagochtend opent Roberto om 10 uur de deur. Hij en zijn vrouw zijn samen de eigenaars van Pluto Universal, het moederbedrijf van 5000studios. Het pand staat nog vol met rommel en ligt onder het stof, maar wanneer je 5000studios inloopt is het ineens een ander verhaal. De studio ziet er heel anders uit dan de rest van het gebouw en is ondanks dat ze hier pas sinds januari zitten al volledig operationeel. “We hebben de engineering booth helemaal zelf gebouwd, ook het live podium hebben we allemaal zelf gedaan.” De engineering booth is een geluidsdicht hok aan de linkerkant van de ruimte gevuld met opname apparatuur en kabels. In het midden zit de producer achter een laptop waarmee hij kan communiceren met de artiest. Die artiest zit in een afgesloten kamer tegenover de engineering booth. “We kwamen die ruimte bezichtigen en toen hebben we deze setup bedacht in verband met het geluid. Als je nu buiten de booth staat is het geluid en de bass een stuk minder omdat het een hok in een hok is.” Met extra isolatiemateriaal en een zwevende vloer is alles vrijwel geluidsdicht gemaakt. Hierdoor is de geluidsoverlast minder en de opnamekwaliteit beter, een win-win. “En nu tijdens corona is het ideaal om afstand te houden.” 

 

Het live podium staat in het midden van de kamer en bestaat uit een aantal pallets en tapijt. Er omheen staan de lichten en de camera al klaar voor het optreden van vanmiddag. “We gaan een live show geven op onze website. Dat hebben we gecreëerd omdat mensen nu geen shows kunnen boeken. Als ons eigen platform voor artiesten om toch hun muziek te kunnen presenteren. En voor de mensen thuis om een toch een feestje te kunnen hebben.” Ze zijn dan ook van plan het snel uit te breiden om zo meer artiesten een podium te bieden. Het is in deze tijden natuurlijk lastig om het contact tussen artiest en fans te onderhouden, het internet lijkt hiervoor de enige optie. Hier maakt het team van 5000studios goed gebruik van. Niet alleen hebben ze een actieve social media en een online platform voor artiesten, maar ze zijn ook begonnen met het streamen van optredens op hun platform. Voor nu zijn het alleen nog maar artiesten bij 5000%. In de toekomst hebben ze ook een aantal onafhankelijke artiesten uit Canada en Engeland die mee doen in de streams. 

 

Hun eerste stream verliep echter niet zonder problemen. Toen ze om twee uur in de middag van start gingen waren er enkele technische problemen. Willo Godson de artiest maakt zich niet veel zorgen. Hij is een van de artiesten bij 5000studios en degene die vandaag gaat optreden. Na een aantal technische problemen op te lossen en een telefoontje naar de helpdesk van het streaming platform kunnen ze ongestoord verder. Ze kunnen nu bekeken worden op een desktop, game console of telefoon. Eigenlijk alles met aansluiting op het internet. 

 

De stream is onderhand drukker geworden met rond de 20 mensen die kijken. “Ik vind het juist leuk om iets op te bouwen, het geduld is de key. Je wilt graag dat alles sneller en makkelijker gaat, maar het gaat gewoon goed vind ik. We hebben misschien nog niet duizenden kijkers, maar ik vind ook dat we nu nog niet klaar zijn om die te entertainen. Dus voor nu houden we het klein en bouwen we vanuit daar verder.” Het is niet een groot event maar dat houdt Willo en Roberto niet tegen. Als de muziek eenmaal aangaat is het een groot feest. De boxen staan oorverdovend hard en toch weet Willo er overheen te komen met zijn stem. Hij springt vol energie op en neer op het zelfgemaakte podium. Door de energie die hij in het optreden steekt en de ruimte gevuld met LED lampen lijkt het net alsof je in de Effenaar staat voor de pandemie. De gasten op de livestream gaan tekeer in de chat met aanvragen voor nummers en spreken met veel lof over Willo. Onderwijl staat Roberto achter de mixtafel de audio- en video-kwaliteit te controleren. Hij is dan wel aan het werk maar hij staat even hard uit zijn dak te gaan als Willo. Met een half uurtje is het gedaan en sluit Willo de stream af   

 

De eerste stream was een succes. Het ging niet zonder problemen, maar het eindresultaat beviel de jongens goed. Zeker een van vele streams die ze zullen uitzenden. “Het ging een beetje stroef in het begin. Het was ook niet de beste stream die we hebben gegeven, maar uiteindelijk hebben we er wel een goed feestje van gemaakt.” Voor nu gaan ze weer verder met het maken van nieuwe muziek voor hun optredens en platforms met de hierbij passende videoclips. Als je meer over ze wil weten kun je op hun site kijken naar dit en al hun andere projecten. Zoals het L.Y.P.S. initiatief met korte video’s van mensen die hun passie aan het uitvoeren zijn, om zo anderen te inspireren dit ook te doen.