Mobiel met braille, een droom of werkelijkheid?

In de tijd waarin wij leven, vooral tijdens de corona crisis, is je toegang tot sociale netwerken op internet alles. Maar hiervoor moet je wel overweg kunnen met een telefoon. Dit is voor blinde en slechtziende mensen vaak een enorme uitdaging en soms bijna onmogelijk. Hier wil Hable verandering in brengen met hun nieuwe braille controller de Hable one.

 

Het is niet gemakkelijk om blind of slechtziend te zijn. Veel dingen die voor iemand die kan zien heel vanzelfsprekend zijn kunnen niet. Je kunt geen eigen vervoer regelen, je moet altijd lopen of vervoerd worden. Het is heel lastig een baan te krijgen en te houden en in een supermarkt kun je heel moeilijk alles vinden. Zeker voor mensen die later in hun leven blind worden en zich hieraan moeten aanpassen is dit een enorme opgave. Niet alleen in de echte wereld, maar ook online. Want als je niet kan zien wat er op je scherm gebeurt, kan je ook niet goed je scherm bedienen. Telefoons hebben tegenwoordig wel voice command, en bepaalde op gebaren gebaseerde besturing om makkelijker door je telefoon te kunnen navigeren. 

 

Maar wat nou als je een bericht naar je nieuwe tinder match wil sturen of je vriendin, een grappige opmerking wil maken in de groepsapp of je bank app openen. Ga je dat dan ook via voice commands doen terwijl je naast iemand in de trein zit? In dat geval is iets minder opvallends toch wel wat handiger. De hable one biedt blinde en slechtziende toegang tot hun telefoon en de elektronische wereld. Met de braille controller kunnen ze weer door hun telefoon navigeren en typen zonder hiervoor een voice command of gebaar te hoeven gebruiken. 

 

“Het was even wennen aan het idee toen er voor het eerst over hoorde, maar toen ik hem eenmaal in mijn handen had dacht ik dit is toch wel verdomd handig.” Zegt Thea van Dulken-Hoffman, een van de testgebruikers van de Hable one. Als een van de eerste testpersonen heeft zij een Hable one mogen uitproberen. Voor haar was het gebruiken van haar telefoon al wel toegankelijk, maar moeizaam. “Als je het digitale toetsenbord wil gebruiken is er toch een kans dat je vinger net over het goede teken gaat.” En daar brengt de Hable dan ook verandering in. Het kunnen invoeren van braille direct naar de telefoon maakt het gemakkelijker, en dat maakt voor haar veel verschil. “Anders ga je soms dingen niet doen zoals je bankafschriften omdat je partner straks thuis komt en die kan wel zien, en het dan even snel doen.”

 

Maar hoe werkt die braille controller dan? Er zitten zes toetsen in het midden van de controller die in combinatie worden gebruikt om alle letters, cijfers en leestekens te kunnen maken. Hierin zit niet alleen het kunnen typen, maar ook het navigeren. Zo is de letter B de terug knop en de letter H de home knop. De twee knoppen aan de zijkant zijn voor spaties, enter en het navigeren. Dit maakt het mogelijk om snel en efficiënt gebruik te maken van je telefoon. Door middel van de voiceover functie en een oortje kun je ook direct alles terughoren wat je doet en zo zorgen dat je net als iedereen anders weer de volledige functionaliteit van je telefoon kunt gebruiken.

 

 Dat de controller enorm handig kan zijn getuigd ook Erik van Dijck, ergotherapeut en adviseur op het gebied van ICT en arbeid bij de Koninklijke Visio. Hem lijkt het enorm veelbelovend. Het is een gat in de markt zegt hij. Niet alleen hier in Nederland, maar ook op de internationale markt kan hier veel vraag naar komen volgens hem.  “Wij hebben er nu ook een in onze braille koffer.” Dat is een koffer met brailleregels om dan de braille te kunnen lezen. Dit is dan het tegenovergesteld, de controller is om het in te voeren. “Op het moment dat bijvoorbeeld een student of een onderzoeker bij ons informatie komt inwinnen laten wij die koffer komen om te kunnen demonstreren hoe het werkt.” Over het algemeen zijn ze zeer tevreden over wat we hebben gezien. Het apparaat werkt goed en is zeer betaalbaar voor een hulpmiddel. Wel zijn er ook al dergelijke apparaten op de markt volgens van Dijck en is het de vraag of Hable genoeg meerwaarde kan leveren.

 

 Er is op dit moment nog maar een kleine voorraad, dat komt omdat de versie die nu gebruikt wordt nog de testversie is. “We hopen in april de eerste leveringen te kunnen voldoen.” laat Niek de Jong weten. Als business developer bij hable one is hij druk bezig met zorgen voor samenwerkingen tussen Hable en andere bedrijven. Zo zijn ze de laatste tijd steeds meer aan het proberen hun bedrijf bekend te maken in het werkveld. “Onze missie is vooral om iedereen toegang te bieden tot technologie en daardoor ook de maatschappij.”Dit kan alleen wel pas op het moment dat er daadwerkelijk geleverd kan worden. En onu is nog niet helemaal te zeggen wanneer dat zal zijn. 

 

Omdat het natuurlijk nu nog een testmodel is zitten er ook enkele gebreken aan. Het meeste terug te horen is dat de controller erg glad is. “Je moet hem echt goed vast houden anders glijd hij uit je hand.” merkt Thea op. En de controller stevig vasthouden is volgens haar nog niet altijd even makkelijk, gezien je hem ook op een bepaalde manier moet vasthouden. Ook is het toetsenbord op een andere manier vormgegeven dan een normaal brailletoetsenbord. Zo staan de punten op een andere plek ten opzichte van de gebruiker, wat soms erg verwarrend kan zijn. “Maar in 2 weken was ik er al helemaal aan gewend” zegt ze. Het gebruiken ervan kan dan ook erg lastig zijn voor mensen die niet behendig zijn in het gebruiken van Braille. “Je moet niet alleen goed zijn in het invoeren van Braille, maar je moet zelfs ook nog alle sneltoetsen uit je hoofd weten en kunnen gebruiken wil je er een beetje mee uit de voeten komen.” Zegt Meneer van Dijck. Hij ziet het dan ook als een handig hulpmiddel waar nog wat kleine verbeteringen aan moeten gebeuren.

 

Hiervoor zijn ze dan ook bezig met de Hable Academy. Dat is een leerprogramma voor mensen die nog geen of niet genoeg braille kunnen om de Hable one te gebruiken opweg te helpen. Zo leer je alles wat je moet weten om het maximale uit je controller te kunnen krijgen. En om te zorgen dat mensen hun controller niet uit hun handen laten vallen zijn ze bij Hable dan ook bezig met een oplossing. “De controller gaat een behuizing krijgen met meer grip zodat hij minder glad is” vertelt de Jong. Ook zal er een polsbandje komen aan de controller waardoor het, wanneer hij uit je handen vliegt, niet meteen op de grond valt. 

 

Iedereen lijkt onder de indruk van de Hable one. Van gebruiker tot ergotherapeut hebben ze bijna niets negatiefs te zeggen. Ondanks het feit dat er nog geen officiële versie uit is staan er al lange rijen met mensen die er een besteld hebben. Voor nu is het nog afwachten wanneer dat geleverd wordt, de vraag is er in ieder geval wel.