Nationaal Ouderenfonds in de strijd tegen eenzaamheid

Hoe komt het dat mensen naarmate ze ouder worden, zich ook eenzamer gaan voelen? Saskia Hausel persvoorlichter bij het Nationaal Ouderenfonds, zet zich onder andere in voor de eenzame ouderen in Nederland.

Sven Hasselaar – LONE, 27-11-2020

Bron: Saskia Hausel

Waarom zijn ouderen vaak eenzaam?

“Eenzaamheid wordt door alle ouderen anders ervaren. Zo mist de een zijn overleden partner en de ander mist weer een luisterend oor. Ouderen worden ook vaak eenzaam wanneer ze niet meer naar hun favoriete clubje kunnen. Bij het Nationaal Ouderenfonds zien we dat ouderen vaak angstiger worden om bijvoorbeeld een boodschapje te doen. In 2019 waren er zo’n 5,5 miljoen ouderen waarvan 2,5 miljoen zich eenzaam voelde en 500 duizend zich zelfs ernstig eenzaam voelde. Ook is uit onderzoek gebleken dat ouderen zich vaker eenzaam voelen in de coronatijd dan ervoor.”

Welke initiatieven ondernemen jullie?

“Samen met onze partners en vrijwilligers organiseren wij verschillende activiteiten voor ouderen. Zo hebben wij een service genaamd BoodschappenPlusBus. Ouderen in heel Nederland gaan dan samen op pad onder begeleiding van de vrijwilligers. Zij kunnen gebruik maken van deze service voor onder andere uitstapjes, etentjes of om boodschappen mee te doen. Op deze manier leren de ouderen ook hun buurtgenoten kennen en zijn ze samen onderweg. Voor de ouderen die nog kunnen sporten is de ouderensportverenigingen genaamd OldStars Sport opgericht. Sporten die worden aangeboden zijn bijvoorbeeld walking football, walking hockey en walking rugby. Al deze sporten zijn speciaal aangepast voor ouderen. Ouderen die niet de deur uitkunnen of willen kunnen in contact komen met vrijwilligers via de Zilverlijn. Dit is een speciaal nummer dat ouderen kunnen bellen om hun verhalen delen. Ook het schrijfmaatje is een bekende activiteit van ons. Hiermee brengen we ouderen en vrijwilligers met elkaar in contact via brieven en kaarten. De ouderen kunnen hun interesses en hobby’s aan ons doorgeven en dan zoeken wij een passend Schrijfmaatje. Dit zijn slechts een paar initiatieven die wij ondernemen.”

Wat zouden andere mensen naast de vrijwilligers voor de ouderen kunnen doen?

“De kerstkaarten actie is hier een goed voorbeeld van. Dat is namelijk heel laagdrempelig. Je hoeft de kerstkaart niet een naar ons te sturen. Je kan namelijk ook gewoon een stapeltje kerstkaarten kopen. Die stop je dan in alle brievenbussen van het dichtstbijzijnde bejaardentehuis of verpleegtehuis. Zo’n dertig procent bewaard een kaartje om ze later nog eens te kunnen bekijken.”

Heeft het coronavirus invloed gehad op bepaalde activiteiten?

“Vanwege het coronavirus hebben we een hoop om moeten gooien. Zo is de Nationale Ouderendag op een hele andere manier gevierd ten opzichte van de voorgaande jaren. Maar ondanks dat het anders gevierd moest worden hebben we alsnog 8000 eenzame ouderen weten te bereiken. Van de 80 aanmeldingen die we ontvingen, voor het organiseren van activiteiten op een corona proef manier, vielen er twee af. Normaalgesproken organiseren we ook kerstdiners in samenwerking met ‘Van der Valk’. Nu hebben we onze vrijwilligers gevraagd om kerstdiner boxen te laten bezorgen. Ook kunnen de ouderen nu alleen nog maar meedoen aan OldStars tennis omdat de rest momenteel ook niet corona proef is.”

Bel je zelf wel eens met ouderen?

“Ik bel voornamelijk met ouderen om te vragen of ze willen meedoen met een bepaalde activiteit zoals de Nationale Ouderendag. Ik merk wel dat je niet even een telefoongesprekje met ze kunt houden. Je zit soms al gauw drie kwartier aan de telefoon en kletsen ze je de oren van je hoofd. Van collega’s bij de zilverlijn hoor je dat ouderen vaak helemaal niet praten over hun eenzaamheid maar juist over koetjes en kalfjes praat. Zo hebben ze het vaak over hele normale dingen, zoals wat ze hebben meegemaakt, of hebben gegeten. Ze zijn daar vooral opzoek naar een gezellig praatje.”

Hoe belangrijk zijn de donaties en de ambassadeurs voor jullie?

“Als er gedoneerd wordt kunnen wij dingen blijven doen voor de eenzame ouderen. Daarom zijn wij ook enorm blij met alle donaties die ontvangen. Omdat er door het coronavirus belangrijke evenementen niet konden doorgaan weet ik niet hoeveel we dit jaar zullen ophalen. De meest bekende ambassadeur is Gorden. Hij is onlangs weer gestart met een nieuwe tv serie genaamd ‘100 jaar jong’. In deze serie gaat Gorden op bezoek bij ouderen die iets vertellen over hun leven. Andere Ambassadeurs zijn Sander Hoogendoorn van 3FM, Léon van Schie is oud-prof handballer en Tom Okker is oud proftennisser. Léon en Tom helpen de ouderen weer op hun eigen gebied van sport.