Jongerenraad zet zich in tegen eenzaamheid

Jongerenraad zet zich in tegen eenzaamheid

Roosendaal- Eenzaamheid is nog lang niet opgelost, maar ook in Roosendaal worden oplossingen bedacht om het tegen te gaan. De gemeenteraad kwam op 29 september met een plan van aanpak tegen eenzaamheid. Sebastiaan Waegemaekers, voorzitter van de jongerenraad legt uit wat de jongerenraad bijdraagt aan deze aanpak en vooral wat beter kan.

Sanne Gmelich – LONE, 09-12-2020

Bron: Sebastiaan Waegemaekers

 

Het plan van aanpak tegen eenzaamheid van de gemeenteraad wil zich vooral richten op weerbaarheidscursussen en trainingen. Deze trainingen zouden worden gegeven door jeugdprofessionals die gespecialiseerd zijn in het gedrag van jongeren. De jongerenraad denk dat dit niet de beste aanpak is. “Het hele probleem met eenzaamheid onder jongeren is dat zij niet altijd de eerste stap durven te zetten. Wanneer je dus een cursist in gaat zetten voor trainingen heeft dat niet altijd veel zin als de jongeren er niet op af stappen”.

 

“Als een voorbeeld van die trainingen en cursussen, is er dus een tijd geleden een training opgezet voor jongeren tussen de 12 en 19 jaar, genaamd ‘mindfulness’. Dit programma werd volledig gefinancierd door de gemeente en alle jongeren binnen  leeftijdscategorie in Roosendaal konden deelnemen. Uiteindelijk hebben er uit heel de stad tien jongeren mee gedaan. Er werd dus veel geld en energie in een project gestoken waar dus maar een handje vol jongeren aan mee deden. Ik kreeg te weten over dit project via een contact persoon bij de council, maar zulke trainingen zouden dus veel bekender moeten zijn, willen er ook echt mensen mee doen.” Aldus Sebastiaan

 

Er worden in Roosendaal meerdere activiteiten georganiseerd voor jongeren zodat zij samen kunnen komen en zich dus minder alleen voelen. Het probleem is alleen dat deze activiteiten niet bekend zijn bij hen. Zo worden er in elke wijk activiteiten georganiseerd voor verschillende leeftijden. Ook afgelopen week was er een activiteit voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar, maar helaas vallen deze gebeurtenissen buiten de radar waardoor mensen denken dat er niks tegen eenzaamheid gedaan wordt. “Ik zelf ben op dit moment ook mensen aan het helpen hun activiteiten en ondernemingen bekender te maken. Degene die ik help waren van tevoren nog niet naar de krant geweest om hun onderneming bekend te maken en hebben bijvoorbeeld ook niets op de facebook pagina van Roosendaal geplaatst, terwijl dat juist de plekken zijn waar mensen op af komen.”

 

Eén van de opties om meer aandacht te geven aan de activiteiten die georganiseerd worden in Roosendaal, is met jongeren praten op scholen. ”De afgelopen jaren willen veel organisaties ineens iets van scholen. Ze willen dan hun evenement presenteren, terwijl scholen vinden dat ze daar niet voor bedoeld zijn.” Het is dus niet heel makkelijk om de school zover te krijgen dat je daar je ideeën mag presenteren, toch kreeg Sebastiaan samen met de andere leden van de jongerenraad veel positieve reacties en waren scholen zelfs blij dat ze met de jongeren kwamen praten. Sebastiaan vond het wel lastig om contact te krijgen met de jongeren.“ Het is een erg lastige doelgroep om mee te praten. Zo kwamen wij aan zetten met witte blousejes en was de eerste reactie die wij kregen ‘Zeg, hebben jullie soms VWO gedaan ofzo?’ naar mijn mening hadden we moeten beginnen met andere kleding aan te trekken, zodat we meer bij de doelgroep paste. Uiteindelijk hebben we wat rap muziek opgezet en kwamen we toch beter in contact met de jongeren.”

“Wanneer mensen aan eenzaamheid denken, denkt men vaak gelijk aan ouderen. Wat vaak nog vergeten wordt is dat er ook onder jongeren veel eenzaamheid is, maar dat dat er iets anders uit ziet. In tegenstelling tot ouderen zie je de eenzaamheid bij jongeren vaak niet. Dit probleem valt niet zomaar op te lossen; dat heeft tijd nodig en een aanpak die voor resultaten zorgt.” Eenzaamheid is ook niet altijd een probleem. Soms zijn mensen alleen en gaan andere er al snel vanuit dat ze eenzaam zijn. Dit gebeurd vooral veel bij oudere. “Door dat sommige mensen het fijn vinden om alleen te zijn, is eenzaamheid erg moeilijk te signaleren. Hoe weet je nou of iemand die alleen is zich ook eenzaam voelt? Eenzaamheid is een heel breed onderwerp en eenzaamheid in het algemeen kun je niet bestrijden. Het is noodzakelijk om het op te delen in verschillende kaders en het per onderdeel aan te pakken.” Vertelt Sebastiaan.

 

Op dit moment heeft Roosendaal in totaal 42 jeugdprofessionals, die zich bezig houden met jongeren en hun problemen, dus ook met de eenzaamheid onder jongeren. Sebastiaan vind het maar vreemd. “Hoe kan het dat er zoveel professionals zijn, maar de problemen onder jongeren niet verdwijnen of minder worden? Tijdens de coronatijd werd activiteiten organiseren iets lastiger, maar zeker niet onmogelijk. We moeten gewoon kijken naar wat wel kan en niet alleen denken aan wat allemaal niet kan. Zo zit ik ook bij een organisatie genaamd ‘RoosendaalOnStage’. Zij werken verschillende scenario’s uit voor elke corona maatregel die er zou kunnen komen. Omdat we hierdoor eigenlijk op alles voorbereid zijn, kunnen we veel makkelijker activiteiten organiseren die voldoen aan alle regels. Jongeren willen vaak leuke dingen doen. We hebben in de zomervakantie al verschillende activiteiten aangedragen bij de gemeente, maar dit was helaas niet tot uitvoer gebracht. Zo wilde we bijvoorbeeld activiteiten ondernemen in samenspraak met scholen en of jongerenwerk en korting geven op toegang, eten en drinken bij bioscopen. Ook wij bij de jongerenraad hebben geen klip en klaar antwoord op eenzaamheid. We zijn geen evenementenbureau en het is ook onze taak niet, maar we kunnen wel een duwtje in de goede richting geven.”