Bewoners van Tilburg hebben steeds vaker te maken met geluidsoverlast

TILBURG – Uit onderzoek is gebleken dat de bewoners in het centrum van Tilburg steeds vaker melding maken van geluidsoverlast. Volgens de politie van Tilburg komt het doordat we vaker thuis zijn.

Sven Hasselaar, 12-01-2021

Bron: Enquête Fontys Hogeschool Journalistiek

Studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek doen sinds 2017 een onderzoek onder de bewoners van Tilburg doormiddel van een enquête. In deze enquête wordt gevraagd aan de bewoners of ze overlast ervaren in hun wijk of buurt. Nu blijkt dat er in 2020 maar liefst 310 bewoners van Tilburg geluidsoverlast ervaren waarvan 6% in het centrum.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn we met z’n alle steeds vaker thuis. Dan nog het mooie weer van afgelopen zomer en het feit dat er vrijwel geen evenementen waren. Hierdoor zijn we ons ook meer gaan irriteren aan onder andere de harde muziek. Volgens de politie van Tilburg gaan de meeste klachten die ze krijgen over lawaaierige buren of herrie op straat. Omdat de horeca afgelopen jaar meer dicht dan open was hebben ze daar logischerwijs veel minder klachten over ontvangen. Alle cafés en kroegen waren door de maatregelen gesloten hierdoor gingen veel jongeren thuis feesten.

Bron: Politie in samenwerking met het CBS

Volgens de gegevens van de politie zijn er in 2020 veel meer meldingen over geluidsoverlast bijgekomen ten opzichte van 2019. Vooral vanaf maart toen de eerste lockdown werd aangekondigd is er een flinke stijging van 152 meldingen. Daarna blijft het aantal meldingen ruim boven het aantal meldingen van 2019 zitten.

 

Volgens de gegevens uit de enquête ondervond 41% van de bewoners in de gemeente Tilburg overlast van geluid. Een bewoner uit het onderzoek vertelde dat ze het meest last had van muziek die te hard staat. Ook zei ze dat er weleens politie in de straat was geweest omdat de buurt last had van een echtpaar dat flinke ruzie had met elkaar.

Bron: CBS